Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Popuštanje mjera i incident u Okučanima

Popuštanje mjera započelo je ovoga tjedna. S radom su u ponedjeljak započeli svi koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra.

Vlada je dopustila i nastavak rada svima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti. To se odnosi na djelatnosti kao što je primjerice postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio i druge.

Popuštanje mjera

Od ponedjeljka prometuju i javne gradske i prigradske prijevozne linije, te brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom.

Otvorile su se knjižnice, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare.

Sportašice i sportaši I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja krenuli su s treninzima.

Od ove subote, 2. svibnja dopuštena su i vjerska okupljanja, pa će vjernici, uz propisane epidemiološke mjere, moći na mise i druge vjerske obrede.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup Želimir Puljić izrazio je u petak zadovoljstvo popuštanjem epidemioloških mjera kojima se omogućuju vjerska okupljanja,  prenosi Hina. Istodobno je i istaknuo kako „ovo popuštanje ne znači i opuštanje“.

„To znači da nam je i dalje potreban oprez i borba na svim područjima protiv ovog još uvijek nedovoljno poznatog virusa“, poručio je Puljić. Napomenuo je kako će na temelju odredbi i preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo svaki biskup u svojoj biskupiji izdati svoje preporuke, kojih će se svećenici i vjernici trebati pridržavati.

Hrvatska pošta od subote, 2. svibnja ponovno uvodi radnu subotu u ukupno 214 poštanskih ureda. Od ponedjeljka, 4. svibnja ponovno otvara 25 privremeno zatvorenih poštanskih ureda.

Prosvjed u Rijeci

Skupina od 20-ak građana mirno je prosvjedovala u petak na riječkom Korzu protiv mjera nacionalnoga Stožera civilne zaštite za suzbijanje epidemije koronavirusa, prenosi Hina. Tražili su ukidanje svih mjera, a policija je privela troje prosvjednika jer su odbili pokazati osobne dokumente.

Broj zaraženih i dalje pada

Do petka je potvrđeno ukupno 2085 osoba zaraženih koronavirusom, što je za svega 76 osoba više nego prošli petak. To je značajan pad u odnosu na prošli petak kada je zabilježeno 195 zaraženih više nego tjedan ranije.

Ukupno 1421 osoba je ozdravila. Sedamdeset i pet osoba je preminulo. Na respiratoru je 17 osoba.

Obavljeno je ukupno 36.917 testiranja. U samoizolaciji je ukupno 18.315 osoba.

Donacije

Šestim po redu izravnim letom kompanije SF Airlines iz Šangaja za Zagreb u ponedjeljak je dopremljena dodatna količina zaštitne opreme koja je potrebna za borbu protiv epidemije koronavirusa, javlja koronavirus.hr.

U Hrvatsku je tako stiglo oko 76 tona opreme, i to dezinficijensa, naočala, nazuvaka i veća količina zaštitnih maski. Uz komercijalno nabavljenu robu od kompanija MEHECO i Sinopharm, na letu je bilo i par stotina tisuća zaštitnih maski koje je Hrvatskoj donirala kompanija Sinopharm.

Češka Republika također je donirala Hrvatskoj zaštitnu opremu. Radi se o 1000 komada zaštitnih maski za cijelo lice i 1500 zaštitnih maski RP95-M koje su u srijedu dostavljene u logistički centar Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom.

Incident za vrijeme obilježavanja akcije „Bljesak“

Predsjednik države Zoran Milanović napustio je u petak službeno obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak u Okučanima. Incident je izbio zbog natpisa „Za dom spremni“ na majici jednog od sudionika. Taj natpis našao se i na vijencu koji je položen za poginule branitelje.

Predsjednik se kratkim priopćenjem obratio i na svojoj službenoj Facebook stranici.

„Nikad se nije dogodilo da „Za dom spremni“ uđe u službeni državni protokol, čak i na vijencu. Krivce treba tražiti u organizaciji događaja. Gotovo je s pretvaranjem. Tome se mora stati na kraj“, napisao je, te dodao da se ustaški pozdrav treba zabraniti zakonski.

Premijer Andrej Plenković odbacio je u petak tvrdnje predsjednika da je dolazak nekoliko sudionika obilježavanja operacije Bljesak u majici s ustaškim napisom „Za dom spremni“ namjerna provokacija, prenosi Hina.  Kazao je i da je Milanovićevo pravo otići, a njihova obveza ostati.

Obustava ovrha na plaće

Hrvatski sabor u četvrtak je jednoglasno usvojio zakon kojima se obustavljaju ovrhe na plaćama i mirovinama. Zakon na snagu stupa prvog dana od dana objave u Narodnim novinama. Njime je uređeno i da za vrijeme trajanja epidemije ne teku zatezne kamate u ovršnim i stečajnim postupcima.

Sabor je donio i izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Izmjenama je povećan prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja. Tako pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje imaju osobe kojima mjesečni prihodovni cenzus po članu obitelji ne prelazi 1563 kune, odnosno 2000 kuna za samce.

Jelena Oberman

FOTO: Paul Merki/Unsplash

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.