Tjedni pregled: Papa Franjo ima nedoumice oko Stepinca

Tjedni pregled: Papa Franjo ima nedoumice oko Stepinca

Papa Franjo progovorio je o Stepincu, a ono što je rekao odgovarajući na pitanje Silvija Tomaševića dopisnika Večernjeg lista u zrakoplovu na povratku s putovanja u Bugarsku i Sjevernu Makedoniju nije se svidjelo nekim katoličkim i političkim krugovima u Hrvatskoj. Na dugoočekivanu kanonizaciju Stepinca, odnosno njegovo proglašenje svetim, morat će se, naime, još čekati. Kanonizacija je neizvjesna, a papa je tražio pomoć Irineja, patrijarha Srpske pravoslavne crkve što je neke dodatno ražestilo. S druge strane, u hrvatskom je društvu bilo i onih koji su likovali, iako ni za jedno, niti za drugo nema realne osnove.

Papa Franjo osjeća „miris Hrvatske“

„Vi ste Hrvat?“, pitao je Večernjakovog dopisnika papa Franjo nakon što mu je postavio pitanje o Stepincu. Na njegov potvrdni odgovor, piše Tomašević, kazao je uz osmijeh: „Činilo mi se da osjećam miris Hrvatske“, i ponovio, „miris Hrvatske“.

 „Povijesni slučaj je ovaj: kanonizacija Stepinca. Stepinac je čovjek s vrlinama. To je Crkva izjavila time što ga je proglasila blaženim. Može ga se moliti. On je blažen. Ali u određenom trenutku procesa kanonizacije došlo se do nerazjašnjenih točaka. Riječ je o povijesnim točkama. I, ja koji trebam potpisati kanonizaciju s mojom odgovornošću molio sam, promišljao, tražio savjet i onda sam vidio da trebam tražiti pomoć Irineja. Irinej je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno povijesnu komisiju. Radili smo zajedno. Jer, i Irineja i mene zanima jedino istina. Ne pogriješiti. Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina. Ne služi nikome. Znamo da je dobar čovjek, da je blaženik, ali da se učini ovaj korak, ja sam tražio pomoć Irineja da se učini istina. Izučava se. Najprije je osnovana komisija koja je dala svoje mišljenje. Ali sada se izučavaju druge točke. Produbljuju se neke točke kako bi istina bila jasna. Ja se ne plašim istine. Ne plašim se. Samo se plašim suda Božjeg. Hvala“, kazao je papa Franjo.

UN-ovo alarmantno izvješće

Ujedinjeni narodi (UN) ovoga su tjedna uzbunili svjetsku javnost. UN-ovi stručnjaci za bioraznolikost su tako u ponedjeljak upozorili: „Gotovo milijun vrsta je u opasnosti od izumiranja, a svi aktualni pokušaji da se spase zemaljski resursi će propasti bez radikalne akcije“. Za ovakve gubitke odgovoran je čovjek, a oni su ujedno i prijetnja dobrobiti, ne samo prirode, nego i čovječanstva. Pet je glavnih uzroka ove ekološke katastrofe, a to su: promjene u iskorištavanju zemlje i mora, direktna eksploatacija živih bića, klimatske promjene, zagađenje i invazija stranih vrsta.

U istraživanju UNESCO-a, organizacije UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu, koje je pokazalo da je za takvo stanje odgovoran čovjek, sudjelovalo je 400 znanstvenika iz gotovo 50 zemalja, a podržalo ga je čak 130 država svijeta.

Referendum „67 je previše“

Sindikati su uspjeli! Sindikalna Inicijativa „67 je previše“ ima preko 600 tisuća potpisa prikupljenih za referendum o promjeni mirovinskog zakona, prema kojemu se može tek sa 67 godina ići u mirovinu. Točan broj se još uvijek ne zna jer će se liste zbrajati u danima koji nadolaze. No, Hrvatsku, po svemu sudeći, očekuje referendum u rujnu osim ako ministarstvo Lovre Kušćevića, Ministarstvo uprave, ne pronađe opet neki propust, kao što je pronašlo u dosadašnjim referendumskim inicijativama u njegovu mandatu. Antikampanja, odnosno promidžba Vladine mirovinske reforme, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava koštat će pozamašne novce. Procjene su da su samo troškovi animacije i medijskog zakupa trećeg TV spota bili otprilike milijun kuna, piše Jutarnji list.

Manjak medicinskih sestara u Hrvatskoj

Zdravstveni sustav u Hrvatskoj bi se uskoro mogao urušiti, jer osim što manjka liječnika, kronični je i nedostatak medicinskih sestara i tehničara. Na to je upozorio u četvrtak, povodom Međunarodnog dana sestrinstva koji se obilježava 12. svibnja, hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara. Kako su naglasili, hrvatskom zdravstvu nedostaje oko 12 tisuća sestara i tehničara, njih dvije tisuće predalo je zahtjev za odlazak u inozemstvo, pa pozivaju na poduzimanje koraka koji će spriječiti njihov odlazak. Osnovni problem su potplaćenost, loši uvjeti rada i nepriznati koeficijenti.

Sabor odbio prijedlog Živog zida da registar pedofila bude javan

Hrvatski sabor obio je ovoga tjedna prijedlog SDP-a za povećanje plaća u Hrvatskoj. Nije jasno ni zašto nije prošao prijedlog Živog zida da registar pedofila bude javan.  Odbijen je i prijedlog MOST-a oko baznih stanica i proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, nakon čega je, ponovo, izbio oštri sukob, na rubu neukusa, u sabornici.

Mostovac Nikola Grmoja optužio je vladajuće da su lažni domoljubi koji rade u korist stranih država i korporacija. Nakon što je Grmoja počeo nabrajati HDZ-ove grijehe, među kojima je i Jandrokovića nazvao Njonjom i prozvao za izdaju hrvatskih interesa u BIH, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković isključio mu je mikrofon i dobacio: „Reći da ste smeće je malo!“

U subotu je na Facebooku Mostovac Miro Bulj, objavio zajedničku fotografiju s Grmojom koju je popratio tekstom: „Panj i Smeće pozdravljaju sve primitivne Mostovce s čobanske kavice u Metkoviću“, aludirajući na sve uvrede koje su im HDZ-ovci uputili u ovom mandatu.

Asia Bibi dobila azil u Kanadi

Asia Bibi, katolkinja iz Pakistana koja je provela devet godina u zatvoru zbog optužbi da je uvrijedila proroka Muhameda, u utorak je napustila Pakistan te u srijedu stigla u Kanadu, prenosi portal Bitno.net.

Kako je Alter već ranije pisao, još u studenom prošle godine suprug pakistanske kršćanke Asije Bibi, majke petero djece, u video poruci molio je čelnike Velike Britanije, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država da njihovoj obitelji omoguće azil.

Asia Bibi bila je, naime, osuđena na smrt zbog blasfemije, odnosno navodnog vrijeđanja proroka Muhameda zbog svađe sa susjedama, međutim pakistanski Vrhovni sud ukinuo je presudu. Nakon što je vijest o oslobađanju odjeknula u pakistanskoj javnosti, u toj islamskoj državi krenuli su masovni, nasilni prosvjedi i blokade gradova. Prosvjedi su zaustavljeni, jer je Vlada popustila prosvjednicima.

Jelena Oberman

FOTO: Ashwin Vaswani/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.