Tjedni pregled: Otvaraju se kafići, ali nije još vrijeme za opuštanje

Tjedni pregled: Otvaraju se kafići, ali nije još vrijeme za opuštanje

Od ponedjeljka se otvaraju vrtići i osnovne škole za prva četiri razreda, otvaraju se kafići, trgovački centri, kreću voziti i međugradski vlakovi, međužupanijske autobusne linije i domaći letovi, službenici se vraćaju u urede i na šaltere, omogućava se okupljanje do 10 osoba na jednom mjestu, ali još uvijek nije došlo vrijeme za opuštanje.

Nije vrijeme za opuštanje

„Epidemija nije završila. Opuštanja nema. Moramo i dalje biti oprezni. Moramo čuvati fizičku distancu. Moramo se pridržavati higijenskih mjera. To je od osnovne važnosti. Jedan krivi korak i ponovno smo na početku“, kazao je u petak ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

„Popuštanje se ne može shvatiti kao opuštanje“, dodao je ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović.

U petak je, nažalost, broj novooboljelih narastao za 36 više, iako je prethodnih dana dnevni prirast bio ispod 10. Kako je kazao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak to nije rezultat popuštanja mjera. Toliki porast vezan je uz situaciju na otoku Braču i u Osijeku. Posebno je zanimljiva situacija na otoku Braču. Nakon što je otpušten iz bolnice jednog Bračanina je posjetilo više ljudi – susjedi, prijatelji i rođaci. Od njih 37, sada su 22 pozitivna. 

Inače, do petka je potvrđeno ukupno 2161 osoba zaraženih koronavirusom, a 1689 osoba je ozdravilo. Preminulo je 86 osoba,a 13 osoba je bilo na respiratoru. Testirano je ukupno 43.378 osoba. U samoizolaciji je ukupno 16.115 osoba.

Pad aviona, ostavka ministra

U četvrtak nešto iza 16 sati se u mjestu Biljane Donje kod Zadra srušio vojni školski avion ZLIN, u kojem su bila dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) na redovnom obučnom letu. Natporučnik Marko Novković i polaznik obuke Luka Jagatić koji su bili u avionu su poginuli na licu mjesta. To je već druga ovogodišnja teška vojna zrakoplovna nesreća. Četiri sata nakon tragične nesreće ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević objavio je da podnosi ostavku. Premijer Andrej Plenković u petak je obznanio da je prihvatio Krstičevićevu ostavku, ali je kazao da ga ne smatra odgovornim. Dodao je da neće imenovati novoga ministra obrane, već će jedan od državnih tajnika dobiti ovlasti vođenja Ministarstva obrane do izbora.

Rebalans proračuna

Premijer Plenković istaknuo je u četvrtak na sjednici Vlade da je rebalans proračuna nužan kako bi se osiguralo financiranje države u okolnostima nove krize, prenosi Vlada. Planira se zadržavanje 147,3 milijarde kuna rashoda. Aktivnostima na financijskim tržištima zatvorit će se manjak prihoda. Premijer je naglasio da je dobra okolnost što je Hrvatska u aktualnu krizu ušla znatno pripremljenija nego što je to bila u krizi 2008. godine.

Ministarstvo financija je, izvijestio je premijer, prije nekoliko dana na domaćem tržištu kapitala izdalo novu, sedmogodišnju obveznicu u ukupnom iznosu 1,445 milijardi eura uz kamatnu stopu 0,75 posto.

„To je u ovim okolnostima jedan izrazito povoljan uvjet i na taj način osiguravamo značajno financiranje svih potreba države u ovom trenutku“, poručio je Plenković.

Kazao je i da su prognoze Europske komisije o hrvatskom BDP-u čak i optimističnije od hrvatskih.

“Oni u svojim predviđanjima, u odnosu na naša koja je ministar Marić predstavio prije nekoliko dana, u kojima smo mi procijenili pad u ovoj godini od 9,4 posto, procjenjuju da će to biti 9,1 posto. A ono što je interesantno jest da je prva procjena rasta BDP-a u idućoj godini također optimističnija nego naša i iznosi 7,5 posto, a mi smo bili kazali 6,1 posto”, kazao je premijer. Dodao je i da je Europska komisija u svom izvješću naglasila kako je Hrvatska ovu krizu, u usporedbi s onom od prije 12 godina, gospodarski i financijski gledano dočekala na puno kvalitetniji i odgovorniji način.

Pojasnio je da takva, kvalitetna reputacija Hrvatskoj pomaže u razgovorima koje vode s predstavnicima međunarodnih financijskih institucija i agencija za kreditni rejting. Stoga u Vladi očekuju da će Hrvatska biti povoljnije gledana i tretirana u odnosu na moguće povećanje kamatnih stopa.

Tržnica.hr

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je platformu Tržnica.hr, u cilju pomoći hrvatskim poljoprivrednicima u ovim izvanrednim okolnostima pandemije koronavirusa.

Radi se o internetskoj platformi koja nudi veliki izbor domaćih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih diljem Hrvatske, u čemu sudjeluje trenutačno oko 670 hrvatskih proizvođača.

Orban i karta „Velike Mađarske“

Predsjednik države Zoran Milanović osvrnuo se u četvrtak na mađarskog premijera Viktora Orbana koji je objavio kartu „Velike Mađarske“ koja uključuje teritorij Hrvatske.

„Povodom karte/globusa na kojemu se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susjedna i, u novijoj povijesti, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku kroničnih ‘kartomana’, moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu: Hrvatska je moderna europska država i nacija. U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne povijesne karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine europskih država kriju slične sadržaje. Nemojte ih „šerati“ i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susjede. Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude „povijesne“ karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih „vođa“ u komšiluku. To su provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima. Učite iz povijesti, ali gledajte u budućnost“, poručio je Milanović na svojoj Facebook stranici

Jelena Oberman

FOTO: Sebastian Schuppik/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.