Tjedni pregled: Novi tjedan, nova inicijativa za referendum

Tjedni pregled: Novi tjedan, nova inicijativa za referendum

Netom nakon što je u subotu u ponoć završilo prikupljanje potpisa za referendum za promjenu zakonske odredbe o odlasku u mirovinu sa 67 godina, u nedjelju u ponoć započelo je prikupljanje potpisa za novi referendum. Pod geslom „ Uzmite novac strankama“, Živi zid je pokrenuo inicijativu za referendum za ukidanje financiranja političkih stranaka iz proračuna. Prikupljanje potpisa traje do nedjelje, 26. svibnja, a kako je objavilo Ministarstvo uprave za ovaj referendum potrebno je prikupiti 373.514 potpisa birača.

„Anarhični“ referendum

Vladajući zasad šute, no inicijativu za referendum je kritizirala HDZ-ova Dubravka Šuica, nazvavši takav referendum anarhičnim. Podsjetimo, financiranje političkih stranaka porezne obveznike ove godine, samo iz državnog proračuna, košta nevjerojatnih 56,4 milijuna kuna, gotovo 3 milijuna kuna više nego lani. To je proračun nekog manjeg grada u Hrvatskoj. Pritom najviše novca, jer ima najviše zastupnika u Saboru, dobiva HDZ – čak 21,3 milijuna. No, ukupno se radi o daleko većem iznosu. „Radi se o iznosu oko 100 milijuna kuna godišnje koliko stranke dobivaju na temelju zastupnika na državnoj razini te na temelju vijećnika na županijskim, gradskim i općinskim razinama“, rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić novinarima u utorak na splitskoj Rivi.

Velika oluja

Olujno nevrijeme popraćeno obilnom kišom i olujnim sjevernim vjetrom zahvatilo je u nedjelju u noći i ponedjeljak veći dio Hrvatske. Jak i olujan vjetar lomio je grane drveća, rušio stabla i stvarao štete na objektima, javlja Državni hidrometeorološki zavod. Ponegdje je bilo prekida u prometu te prekida opskrbe električnom energijom, a prilično jako pogođen je i glavni grad, pri čemu je šest osoba ozlijeđeno. Obilna kiša mjestimice je uzrokovala bujične poplave u Istri, a naglo su počeli rasti vodostaji rijeka, osobito slivova Kupe i Une. Izvanredne mjere obrane od poplava u utorak su proglašene u Hrvatskoj Kostajnici i na području Karlovca.

A pao je i snijeg u svibnju. Rijetka pojava, ali događalo se i ranije u povijesti, primjerice 1978. godine kada je snijeg pao u Gorskom kotaru. Podatak je to iz Večernjeg lista od 15. svibnja 1978. godine. Snijeg je tako i ovoga puta, u srijedu, 15.svibnja zabijelio Gorski kotar, Sljeme i Zavižan.

Vrhunska operacija

Tim od 14 liječnika iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb izveo je početkom godine jednu od najzahtjevnijih operacija razdvajanja sijamskih blizanki, objavljeno je ovoga tjedna. Radi se o drugom takvom slučaju u svijetu. Sada četveromjesečne bebe, dijelile su jetra i crijeva i bile spojene donjim dijelom prsnog koša. Operacija je trajala punih 15 sati, a prije zahvata liječnici su se šest tjedana borili za život djevojčica koje su na svijet stigle dva mjeseca prerano.

Stečaj Uljanika

Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je na novom ročištu proglasio stečaj nad Uljanik Brodogradilištem. 1118 radnika Uljanika će pismenim putem dobiti otkaz.

Nakon te vijesti, u četvrtak je Novi list objavio i vijest o tome kako je bivši rukovoditelj Uljanik strojogradnje Atilio Duras osuđen u srijedu na godinu dana uvjetno zbog primanja mita.

Provokacija nacista i antifašista

Bleiburg ipak nije prošao u miru. Najviši predstavnici hrvatske vlasti nisu se pojavili na službenoj komemoraciji u subotu, već su poslali svoje izaslanike. Austrijska policija uhitila je jednog izgrednika koji je dignuo desnicu u zrak, što je poznati nacistički pozdrav. S druge strane na Bleiburgu su se pojavili antifašisti mašući jugoslavenskim zastavama s crvenom zvijezdom.

„Dočekivali su nas u zasjedama kao i 1945. godine, jugoslavenske, komunističke zastave“, kazao je Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku novinarima Direktnog.

„Ne mogu vjerovati, ovo je sramota. Obilježeni smo kao fašisti, a naša Vlada, na žalost, nije reagirala. Da su dali konkretne upute, ovo se sada ne bi događalo. Mi smo ovdje kao sirotani koje ljudi jednostavno šutaju“, izjavila je za Direktno prva na listi Hrvatskih suverenista za izbore za Europski parlament Ruža Tomašić.

Angela Merkel u Hrvatskoj

Hrvatsku je u subotu posjetila njemačka kancelarka Angela Merkel. Osim na službenom prijemu u Vladi Republike Hrvatske, prisustvovala je i na subotnjem predizbornom skupu HDZ-a u zagrebačkoj Ciboni. Na skupu je prisustvovao i Manfred Weber, vodeći kandidat EPP-a za budućeg predsjednika Europske komisije.

„U Njemačkoj sada imamo 74 godina mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate što to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir, a to se može samo ako se s jedne strane zastupa nacionalni interes, no s druge strane i da budemo u stanju staviti se u situaciju drugoga i graditi mostove, da u Europi pronalazimo zajednička rješenja“, kazala je, između ostalog Merkel na skupu, kako prenosi Večernji list.

Papa pohvalno o hrvatskoj predsjednici

Papa Franjo je u dvorani Clementini u Vatikanu primio strane novinare s članovima obitelji, njih oko 400 iz 50 zemalja, piše Večernji list.

Pritom je na pitanje hrvatskog novinara Silvija Tomaševića, dopisnika Večernjeg lista, kazao kako bi vrlo rado posjetio Hrvatsku, ali prije mora posjetiti „manje države“.

„Ali ni Hrvatska nije velika država“, odgovorio mu je Tomašević.

„Ali vaša je država snažna, jako snažna, a imate i predsjednicu koja je snažna, pravi general“, kazao na to je papa Franjo.

Jelena Oberman

FOTO: Robert Oberman/Alter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.