Tjedni pregled: Mučenje migranata, „Mađarska kalvarija“ i ispadi BBB-a

Tjedni pregled: Mučenje migranata, „Mađarska kalvarija“ i ispadi BBB-a

Nezapamćeno, ponižavajuće i brutalno mučenje migranata šokiralo je ovoga tjedna hrvatsku javnost. Amnesty International u četvrtak je objavio da je hrvatska policija u noći s 26. na 27. svibnja nedaleko od Plitvičkih jezera šesnaestero ljudi iz Afganistana i Pakistana udarala nogama, pretukla i vezala nakon čega su im utrljavali kečap, majonezu i šećer po krvavim ozljedama. Tvrde da su desetorica migranata zadobila teške ozljede, a jednom su potrebna invalidska kolica. Prema svjedočenjima žrtava radi se o između osam i deset policajaca u crnim odorama.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je izjavio da hrvatska policija ne postupa brutalno ni prema kome. „ Sve su to navodni slučajevi, kao i onaj nedavni kada je bilo navedeno da su policajci crtali crvene križeve na tjemenu na početku Ramazana. Onaj tko to čini ne misli dobro ni migrantima ni Hrvatskoj“, kazao je Božinović. Poručio je da ih nitko nikada neće spriječiti da štite hrvatsku granicu od ilegalnih prijelaza bez obzira odakle svi ti pritisci dolazili. 

Skandalozni ispad u Kustošiji

Policijska uprava zagrebačka u petak je privela četiri osobe koje se dovodi u vezu s događajem u zagrebačkoj Kustošiji od četvrtaka navečer. Naime, na sam blagdan Tijelova skupina huligana, navijača BBB-a, obučena u crne majice i sa zastavama HOS-a, snimljena kako drži natpis „Jebat ćemo srpske žene i djecu“. Događaj koji je izazvao šok, nevjericu i zgražanje u javnosti su osudili premijer i predsjednik države, kao i predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Mađarska kalvarija

Nakon što je mađarski premijer Viktor Orbán 6. lipnja u mjestu Satoraljaujhelyju otkrio spomenik „Mađarske kalvarije“ u povodu potpisivanja sporazuma u Trianonu, u Hrvatskoj se javnosti  prošloga tjedna podigla velika strka. Tim sporazumom Mađarska je, naime, prije točno 100 godina izgubila dvije trećine teritorija nad kojim je vladala u sklopu nekadašnje Austro-Ugarske monarhije. Velika Mađarska na spomeniku tako obuhvaća dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Ukrajine, s navedenih 12,5 tisuća gradova, sela i općina.

Ono što je dodatno uzbunilo duhove u Hrvatskoj je natpis na spomeniku. Na spomeniku je, naime, na mađarskom napisano: „Rijeka – Na more, Mađari“. Kako piše Večernji list to je citat iz istoimenog novinskog članka koji je 1846. napisao pjesnik i političar Lajos Kossuth da bi potaknuo gradnju željezničke pruge i opisao ljepote mora i primorja. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je žestoko napao mađarskog premijera rekavši da Viktoru Orbánu ne treba vjerovati kada tvrdi da nema pretenzija prema dijelovima Hrvatske.

„Razgovarao sam s Orbánom, tražio sam vrlo jasna pojašnjenja o čemu se radi. On je rekao ono što su već mađarska tijela pojasnila – da se radi o pogrešnoj interpretaciji. Trianon je za Mađare značio jedan težak trenutak u njihovoj povijesti. Sve što oni govore na svojim komemoracijama ima svojevrsnu nacionalnu dimenziju. Oni su citirali jednu pjesmu u kojoj se spominje da Mađari idu na more, a ne da je Rijeka njihova. Rekao sam mu da takve interpretacije u Hrvatskoj stvaraju poteškoće i probleme u odnosima. Mi te probleme ne želimo. On je vrlo jasno odbacio bilo kakve teze da ima pretenzije prema hrvatskom teritoriju“, kazao je premijer Andrej Plenković u intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Pernar poziva na ujedinjenje

Nije trebalo čekati dugo da nakon što se razišao sa Živim zidom, Ivan Pernar zažali. U petak je napisao status na svojoj Facebook stranici kojim poziva na ujedinjenje Živog zida i njegove nove stranke.

„Hrvatska nema vremena, ujedinjenje je nužno. Ovim putem želim pružiti ruku pomirenja predsjedniku Živog zida, Ivanu Viliboru Sinčiću.

Griješili smo jedni i drugi, žao mi je što sam ga nazvao izdajnikom i masonom, kada bih to o njemu mislio, ne bih mu danas pružio ruku. I dalje vjerujem u njegove dobre namjere i u njega kao osobu. Vjerujem da je i s njegove strane isto.

Pozivam ga da pređe preko svih loših stvari koje su se uslijed neiskustva dogodile, da sjednemo za stol i zajedno izgradimo platformu koja će se suprotstaviti kriminalu HDZSDP-a.

Ono što nas je vezalo sve ove godine, veće je od onoga što nas je razdvojilo“, napisao je Pernar na Facebooku.

Napad na Hajdukovića

Predsjednika osječko-baranjskog SDP-a Domagoja Hajdukovića u nedjelju je u Osijeku fizički napao 26-godišnji Tomislav Mikulin, SDP-ovac i voditelj ureda Davora Bernardića. Hajduković je pritom lakše ozlijeđen, a njegov napadač je uhićen. Policija je priopćila da će protiv napadača podnijeti kaznenu prijavu za kaznena djela nanošenja tjelesne ozljede i nasilja u obitelji. Mikulin je u ponedjeljak, ekspresno, izbačen iz stranke.

Jelena Oberman

FOTO: Anthony Cole/Amnesty International

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.