Categories Jelena Oberman OSVRTI

Orbán je uzor hrvatskih samoprozvanih domoljuba, zato sada šute

Mađarski premijer Viktor Orbán dugo je bio uzor nekim našim političarima. Izazivao je i divljenje u nekim medijima i dijelu populacije zbog načina na koji, navodno, štiti interese Mađara. No zadnjih dana, kad se Hrvatska uskomešala zbog Orbánovih posljednjih političkih performansa, oni mukom utihnuše.

Orbán i „Mađarska kalvarija“

Kako prenosi Hina, Orbán je u subotu u mjestu Satoraljaujhelyju otkrio spomenik „Mađarske kalvarije“ u povodu potpisivanja sporazuma u Trianonu. Tim sporazumom Mađarska je prije točno 100 godina izgubila dvije trećine teritorija nad kojim je vladala u sklopu nekadašnje Austro-Ugarske monarhije. Velika Mađarska na spomeniku tako obuhvaća dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Ukrajine, s navedenih 12,5 tisuća gradova, sela i općina.

No, ono što je dodatno uzbunilo duhove u Hrvatskoj je natpis na spomeniku. Na spomeniku je, naime, na mađarskom napisano: „Rijeka – Na more, Mađari“. Kako piše Večernji list to je citat iz istoimenog novinskog članka koji je 1846. napisao pjesnik i političar Lajos Kossuth da bi potaknuo gradnju željezničke pruge i opisao ljepote mora i primorja. No, hrvatska javnost je taj imperativ ili naredbu shvatila bitno drugačije. Nije, naime, nikakva tajna da je u povijesti Mađarska često pretendirala na Rijeku.

Skandal bi se, možda, ovdje stišao da, kojim slučajem, u prosincu Orbán nije objavio fotografiju sastanka predsjedništva svoje stranke Fidesz održanog pod kartom velike Mađarske, koja uključuje Dalmaciju i Rijeku. U svibnju je, pak, na Facebooku čestitao maturantima, koji su toga dana na maturi pisali ispit iz povijesti, ilustracijom globusa na kojem se vidi karta velike Mađarske.

Čudnovati govor

Posebna priča je čudnovati, ratnički govor uz otvorenje spomenika. U tom svom govoru Orban laprda o novom svjetskom poretku i preslagivanju snaga u svijetu u kojoj će upravo ova generacija Mađara i njihovih nasljednika odigrati značajnu ulogu i dovesti Mađarsku do pobjede. Tu, kaže, nema mjesta za one blaga srca. Cijeli govor na engleskom možete pronaći ovdje.

Cijelu njihovu kalvariju, a Orbán vješto koristi sjećanje na komunistički režim i okupaciju od strane komunističke Rusije, tako je sveo na to da Mađarska nije toliko velika koliko bi Viktor Orbán i njemu slični željeli da bude. Orbán, kao što se to može vidjeti u govoru povodom otkrivanja spornog spomenika, širi narativ o potrebi Mađara da se bore konstantnim evociranjem kroz kakve muke su kroz povijest prošli. Pa i mađarsku hegemoniju opravdava time. Namjerno muti vodu.

U Mađarskoj još nisu izbori na pomolu i Orbán ne laprda zbog toga, niti će mu se itko zato što laprda usprotiviti. Orbán je uspješno utišao svaku kritiku u mađarskim medijima i eutanazirao oporbu. Orbán je nacionalist koji nimalo ne mari za demokraciju.

Uzor desnici

Pa ipak, kao takav, uzor je nekim našim desničarima koji i kod nas priželjkuju jednog takvog vođu. Primjerice Ivan Pernar nikad nije tajio svoju fasciniranost njime. Sada, inače uvijek glasni, Pernar šuti. Premijer Andrej Plenković javno se hvali prijateljstvom s Orbánom. Njegova osuda Orbána je sada toliko blaga, to jest nema je. Čak i kad, doduše nikad otvoreno i izravno, pokazuje pretenzije prema hrvatskom teritoriju, Plenković ga ne osuđuje. Šute i svi ostali samoprozvani domoljubi. Šute i desni mediji koji se rado pozivaju da su upravo oni ti koji štite interese naroda koje lijevo-liberalni mediji i stranke gaze.

Pa ipak, jedini koji se javio oštrim komentarom je portal index.hr . Kritičkim člankom javio se i portal Novosti, glasnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Od političara je jedini oštar bio hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Kako prenosi Hina, u srijedu je žestoko napao mađarskog premijera rekavši da Viktoru Orbánu ne treba vjerovati kada tvrdi da nema pretenzija prema dijelovima Hrvatske. Protestirao je i gradonačelnik Rijeke, SDP-ovac Vojko Obersnel koji je rekao da je Rijeka bila i ostat će hrvatski grad.

Situacija u Mađarskoj

Raspitujući se malo oko situacije u Mađarskoj, Alter doznaje da su lani bili lokalni izbori koje je Orbán, „od milja“ zvan Viktator, izgubio u Budimpešti, glavnom i najvećem gradu u Mađarskoj. Za dvije godine očekuju ga, pak, nacionalni izbori. Ovi spomenici i retorika su stalno u igri. Kao i migranti. To Orbán čini samo da se stalno glasačko tijelo drži mobilizirano i indoktrinirano. U Mađarskoj se nije nekih 80 godina uopće pričalo o Trianonu.To je, pogotovo u komunizmu, bila tabu tema. No, zadnjih 10 godina Orbán to spretno koristi. Sada se i činjenice drugačije interpretiraju, samo da se naglasi veličina, kao i sa suludo velikim nogometnim stadionima po državi koji zjape prazni. Ovakve teme kao Trianon su mu idealne da skrene fokus s ne baš tako blistave ekonomske situacije. 

Zašto desnica šuti, a ljevica se buni

No, zašto „domoljubna desnica“ šuti, a ljevica se buni?

Viktor Orbán se u svojim govorima često poziva na kršćanstvo i nacionalnu svijest, kao i na ugroženost tog kršćanskog naslijeđa i nacije u današnjoj Europi. To je narativ kojeg kod nas, također, koristi „domoljubna desnica“. „Domoljubna desnica“ sada sigurno neće ići protiv sebe i svog političkog uzora, na kojeg se u kritici vlasti i prikupljanju političkih poena uvijek može pozvati. Društvo, odgojeno u komunizmu i time nenaviknuto na demokraciju i demokratske principe, na takvu retoriku uvijek će nasjesti. Posebno ako ih se pritom uvjeri da svi mediji lažu. Ovom slučaju zato zasigurno nije pripomogao pogrešan prijevod koji se medijima potkrao na početku priče. S druge strane, ljevici je Orbán politički oponent u Europskom parlamentu i zasigurno neće okolišati da iskoriste svaku priliku da na njemu pokažu mišiće. Točnije, da pokažu kako su i oni hrvatski orijentirani.

Jelena Oberman

FOTO: ured mađarskog premijera/ montaža: Alter

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.