Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Milanović povjerio mandat Plenkoviću

Predsjednik države Zoran Milanović povjerio je u četvrtak dosadašnjem premijeru Andreju Plenkoviću mandat za sastavljanje Vlade. Plenković je, naime, donio potrebnih 76 potpisa novoizabranih zastupnika u Hrvatski sabor. Prvu sjednicu Sabora Milanović je sazvao za srijedu, 22. srpnja 2020. u 10 sati.

Na početku susreta, predsjednik Milanović pružio je ruku Plenkoviću. No, Plenković se zbog epidemije odbio rukovati i pružio mu je lakat.

Plenković je još tjedan ranije pozvao sve čelnike oporbenih stranaka i koalicija na razgovor o ključnim pitanjima u državi. Međutim, svi su ga ovoga tjedna odbili zbog zamjerki formalne prirode. 

Milanović traži primjenu članka 17. Ustava

Predsjednik Milanović je prilikom predaje mandata Andreju Plenkoviću rekao da bi Vlada trebala  primijeniti članak 17. Ustava RH. To ukratko znači suspenziju određenih ljudskih prava koja se izglasava dvotrećinskom većinom u Saboru. 

Naime, predsjednik smatra da  postojeći zakonski okvir nije pravno dovoljno jasan što se tiče djelovanja Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

Evidencije na okupljanjima

Nacionalni stožer civilne zaštite u ponedjeljak je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. 

Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. 

Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Bivša predsjednica u Olimpijskom odboru

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primljena je u petak u članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Na to mjesto predložio ju je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

„Iznimno sam počašćena članstvom u Međunarodnom olimpijskom odboru. To nije samo moj osobni uspjeh, nego priznanje svim dosezima hrvatskoga sporta i odličnih rezultata hrvatskih sportaša, koji našu Domovinu predstavljaju u svijetu kao naciju sjajnih talenata i vrijednih ljudi, te dosljedno promiču načela i vrijednosti Olimpijskog pokreta“, napisala je u objavi na svojoj Facebook stranici

Jelena Oberman

FOTO: Facebook stranica Zorana Milanovića

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.