Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Mala Mila ujedinila Hrvatsku

Mala Mila Rončević ujedinila je Hrvatsku. Obični građani, političari, javne osobe i svi mediji uključili su se u akciju sakupljanja pomoći za malu Milu, djevojčicu iz Rijeke, oboljelu od leukemije. Jedini spas joj je liječenje u SAD-u, koje košta 2,2 milijuna dolara, a u ovome trenutku, u svega nekoliko dana prikupljeno je gotovo 1,5 milijuna dolara, piše Novi list.

Mila treba vašu pomoć

Donirati možete još uvijek, na žiro račun humanitarne akcije u Privrednoj banci Zagreb HR2423400091511004008, SWIFT kod za uplate iz inozemstva PBZGHR2X ili na račun u Banki Kovanica Varaždin HR3641330063110002644 na ime Marin Rončević, (adresa: Hreljin 33B, 51226 Hreljin). Pod opis plaćanja treba obavezno upisati – „darovanje za zdravstvene potrebe – liječenje Mile Rončević“ te model plaćanja 99. Za plaćanja iz inozemstva, BIC/SWIFT je SKOVHR22.

Zapalili Otvoreni ormar, građani ga drugi dan obnovili

Nepoznat netko, u noći sa srijede na četvrtak zapalio je Otvoreni ormar u Martićevoj ulici u Zagrebu, mjesto gdje su građani ostavljali odjeću za one kojima je potrebna. Radi se o otvorenoj nadstrešnici u dvorištu zgrade kod kućnog broja 71. Nakon apela voditeljice na Facebooku, građani su se vrlo brzo organizirali i obnovili Ormar, te ga u potpunosti napunili odjećom, s ponešto hrane.

Uljanik ide u stečaj, uslijedila uhićenja

U utorak ujutro, samo dva dana uoči Vladine odluke o stečaju brodogradilišta Uljanik, oko kojeg se već mjesecima lome koplja, policija je ušla u brodogradilište Uljanik u Puli i 3. maj u Rijeci, i uhitila 12 osoba. U akciji riječkog PNUSKOK-a i Županijskog državnog odvjetništva, privedeni su i bivši predsjednik uprave, njegov prethodnik, te članovi bivše uprave. Sumnjiči ih se da su brodogradilište i državni proračun oštetili za više od milijardu kuna.

Policija istražuje Anu Bučević

Ana Bučević, poznata i na YouTubeu vrlo popularna životna trenerica iz Splita, prijavljena je policiji zbog nadriliječništva. Riječ je o kaznenom djelu za koje je propisana kazna zatvora. Međutim, javnost je podijeljena oko tog slučaja, te su mnoge slavne osobe stale u njezinu obranu tvrdeći kako im je „spasila život“. Mnogi tvrde da se radi o slobodi govora, a ne o nadriliječništvu, jer ona nikom ne propisuje terapije i lijekove.

„Peveci licemjerno očekuju podršku“

Nakon što se u javnosti pojavio apel da se pomogne bivšim poduzetnicima Zdravku i Višnji Pevec u plaćanju sudskih troškova i ostalih dugova prema tvrtki, otvorenim pismom, u ime stotina bivših radnika, javio se povjerenik Sindikata trgovine Hrvatske za tvrtku Pevec Eugen Perić. Tvrdi kako Peveci licemjerno očekuju podršku, kako su „feštali“ s političarima, i nisu nimalo marili za radnike.

„Višnja i Zdravko Pevec nikada nisu plakali kada su njihovi radnici svakodnevno odrađivali nehumane prekovremene sate, u nedostojnim uvjetima, protivno zakonu o radu. Nisu plakali kada su nam ostajali dužni dnevnice koje bi zatim proizvoljno isplaćivali kada i koliko su htjeli. Nisu plakali kada smo te 2000. godine svakodnevno radili punih 5 mjeseci i do 16 sati dnevno za mizernih 2.700 kn plaće. Nikada se nisu zapitali kako smo se osjećali kada smo ostali bez posla niti tko nas je tada hranio, dok danas licemjerno očekuju javnu podršku i suosjećanje, financijsku pomoć, peticije i pomilovanja“, kaže, između ostalog u svom otvorenom pismu javnosti.

Jelena Oberman

FOTO: privatni album obitelji Rončević

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.