Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Lažne diplome i opečene guze

Društvene mreže u ponedjeljak su preplavile slike petomjesečnih blizanaca zavezanih za bolničke krevetiće, popišanih bodića i opečenih guza u Klinici za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“. Javnost je reagirala burno i obrušila se svom žestinom na medicinsko osoblje, točnije medicinske sestre koje su trebale brinuti za bebe. Međutim, inspekcija Ministarstva zdravstva kazala je da u tome nema ništa sporno.

Opečene guze nisu propust, kaže inspekcija

Inspekcija je zaključila kako su primijenjeni postupci liječenja bili primjereni dijagnozama i stanju djece, te da nije bilo propusta u liječenju malih bolesnika. Ističu kako je u cilju osiguranja venskog puta za infuziju neophodno onemogućiti pomake ekstremiteta kako ne bi došlo do prekida infuzije, odnosno vezati bebe, o čemu se roditelji prethodno obavještavaju. “Kod dugotrajnih bolovanja prilikom kojih dolazi do učestalih kiselih stolica, uza svu brigu i čestu promjenu pelena nije uvijek moguće spriječiti nastanak iritacije kože, koja može nastati već i nakon jedne takve stolice“, kažu u svom nalazu.

Lažne diplome

Nakon otkrića lažne diplome u svom ministarstvu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja pronašlo je ovoga tjedna još tri lažne diplome. Radi se o jednoj osnovnoj i dvije srednje škole, s time da je jedna škola i gimnazija. Diplome su iz deficitarnih struka: jedna je iz njemačkog i francuskog jezika iz 2000. godine, druga iz informacijskih znanosti iz 2016. godine, treća iz hrvatskog i njemačkog jezika iz 2018. godine. Svi će varalice dobiti izvanredni otkaz, a prijave su upućene i DORH-u.

Financiranje referenduma bit će otežano

Udruga u ime obitelji održala je u srijedu ispred zgrade Sabora konferenciju za medije u kojoj su željeli upozoriti javnost na novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma koji je upućen na prvo čitanje u Sabor.

Tvrde da je HDZ „prepisao“ SDP-ov zakon iako je protiv njega prije tri godine glasao. Tako HDZ, kao nekad i SDP, tvrde u udruzi, želi onemogućiti, odnosno otežati građanima da financiraju vlastite referendume, jer se referendumske inicijative praktički izjednačavaju s političkim strankama.

„Da bi netko uopće bio donator referendumskim inicijativama, prema ovom Zakonu dodatno bi morao proći proceduru pisanja i dostavljanja izjave da nema dugovanja prema državnom proračunu ili zaposlenicima. Dakle, da bi netko uplatio 10 ili 50 kuna morao bi izdvojiti još barem toliko novaca u svoje slobodno vrijeme da takvu izjavu napiše, potpiše, vjerojatno ovjeri kod javnog bilježnika i uputi na adresu inicijative”, rekla je dr. sc. Beata Halassy, članica Upravnog odbora U ime obitelji.

Podsjetili su da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) u komentaru na SDP-ov Zakon iz 2015. poručio da je potrebno pojednostavniti financiranje referendumske inicijative i da se na političku stranku i referendumsku inicijativu ne mogu primjenjivati iste odredbe o financiranju.

Meso bolesnih krava pušteno u prodaju

Europska javnost ostala je ovoga tjedna zgrožena kada se doznalo da se u prodaji širom Europe našlo meso bolesnih krava. Naime, zahvaljujući poljskom istraživačkom novinaru Patryku Szczepaniaku koji se zaposlio u klaonici na tri tjedna, u javnost su isplivale snimke teško bolesnih krava koje se dovode u klaonice u Poljskoj.

Bolesne krave dovozile su se noću, klale, te su se izrezivali tumori, nečistoće i rane. Njihovo meso je bez ikakve veterinarske inspekcije išlo u prodaju. Kako su razotkrili mediji, dio tog mesa završio je i u susjednoj Sloveniji, u mesu za kebab.

Nakon 12 godina dočekao zadovoljštinu

Nakon 12 godina sporenja s državom, Frano Lučić, jedini preživjeli vatrogasac iz Kornatske tragedije, napokon je dočekao zadovoljštinu na sudu. Republika Hrvatska i Grad Šibenik moraju mu isplatiti milijun i 750 tisuća kuna odštete s pripadajućim kamatama, presudio je Općinski radni sud u Zagrebu. Presuda je još nepravomoćna.

Dugovi otpisani i bogatima

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u listopadu prošle godine najavio otpis dugova za režije. Tada je tvrdio da neće biti otpisa dugova bogatima, no kako u subotu piše Jutarnji list , dugovi su otpisani i onima koji imaju milijune na računu.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.