Dobro lažu i glume roditelje

Dobro lažu i glume roditelje

Nedavno sam pročitala u jednom časopisu kako ne postoji ni jedna mama na ovoj planeti koja u potpunosti zna što radi. Niti jedna jedina. I ona koja kaže da zna, laže. A takvi nisu dobro društvo. Bolje ih je izbjegavati.

I zaista, za roditeljstvo nema nikakve škole, ni diplome. Imamo tečaj za vožnju automobila, ali tečaj za upravljanje ljudskim životom – nemamo. A upravo je to ono što radimo: upravljamo tuđim životom do 18. godine. Ponekad i duže.

I u tom našem upravljanju ponekad se poslužimo priručnicima koje su pisali oni koji su se za odgajanje obrazovali. Ali ne i za roditeljstvo. Roditeljstvo je puno više od odgoja. Roditeljstvo je prije svega ljubav i pažnja koje svom djetetu poklanjamo. A mnogi, u ovom užurbanom ritmu, ne stignu ni to. Ne stignu djetetu pokazati koliko ga vole, ne stignu mu dati ljubavi i pažnje, kako bi kasnije ono moglo davati ljubav i pažnju drugima.

Prečesto smo orijentirani isključivo na stroga pravila kako bi dijete odmah i sada bilo najbliže onome što od njega očekujemo. I po mogućnosti ne griješilo. Iako mi griješimo svakodnevno.

Samo, rijetko će tko to sebi priznati. U našem poimanju savršenog života, i same sebe nastojimo prikazati savršenima. Iako smo daleko od toga.

Odatle potreba i za lažima. Pa čak i sveprisutnom laži da svi znamo što radimo kada podižemo dijete na vlastite noge, iako nitko od nas u stvari ne zna. Jer za to, za razliku od posla kojeg obavljamo, nismo školovani. Neki od nas se pritom služe priručnicima, neki iskustvom naših roditelja, a neki savjetima okoline.

Od svega navedenog najviše mi na živce idu savjeti okoline. Najčešće savjete dijele samouvjerene pojedinke i pojedinci koji i nisu uspjeli u životu. Oni uspješniji prilično su samokritični i prije će ponuditi knjigu.

Zanimljivo je to kako oni najmanje uspješni najrjeđe preporuče knjigu i najčešće preporuče svoje viđenje stvari. I koliko su pritom samouvjereni. Sve pršti od samouvjerenja, iako se ispod toga najčešće krije ogromna količina neznanja, nerazumijevanja i nepromišljanja. Zanimljivo je i kako će i na najmanju naznaku da s nečim nisi zadovoljna ili si u nešto nesigurna uletjeti sa spremnim savjetom.

Nakon dužeg vremena shvatit ćeš da se svi savjeti takvih osoba mogu svesti na svega nekoliko rečenica spremnih za svaku situaciju. Iako  svaka situacija nije ista.

Zato izbjegavam s roditeljima pričati o odgoju. U očima tupavih ljudi ispadaš neznalica. Iako smo svi na području roditeljstva neznalice. Nitko od nas nije završio nikakvu školu za to. Kao što kaže citat iz časopisa, ne postoji nit jedna mama koja u potpunosti zna što radi. Neki samo (dobro?) lažu i glume roditelje. A sve im se u konačnici svodi na samo dobar gard.

Iva Kozarac

FOTO: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.