Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Izbori za EU parlament održavaju se danas

Izbori za parlament Europske unije održavaju se danas, u nedjelju, 26. svibnja. Kako je nastupila izborna šutnja nećemo komentirati kandidate i kampanju, koja je bila posve neinventivna, besadržajna i nezanimljiva, te ni na koji način nije privlačila ljude da izađu na birališta za ove vrlo važne izbore. Ipak, izađite na birališta i odaberite kandidata ili kandidatkinju koji će po vašem mišljenju najbolje zastupati vaše interese, kao i interese Hrvatske u Europi.

EU izbori

Glasovati mogu svi građani Republike Hrvatske s biračkim pravom. Građani biraju između 33 kandidacijske liste na kojima se nalazi ukupno 396 kandidata. Glasuje se tako da se zaokruži redni broj ispred željene kandidacijske liste, a ako birač želi na toj kandidacijskoj listi dati prednost određenom kandidatu, treba zaokružiti i redni broj tog kandidata. U EU parlament ući će svega 12 zastupnika. Zato, birajte pažljivo. I ne zaboravite, izbori su, uz referendum, jedina prilika da birači iskažu svoju moć.

Hod za život

U tri hrvatska grada: Zagrebu, Splitu i Zadru u subotu je održan „Hod za život“, odnosno prosvjedi protiv pobačaja. U isto vrijeme održao se u Zagrebu kontraprosvjed udruge Crveni otpor, pravo na pobačaj. Prosvjednice u „krvavim“ bijelim spavaćicama su upozorile na opasnosti od ilegalnog izvođenja pobačaja. No, kako su na Ilici prepriječile put koloni „Hoda za život“, policija ih je maknula s trase i uvela u maricu. Digle su se velike tenzije u javnosti – dok su jedni za pravo na život, drugi su za pravo na izbor. Iako je Ustavni sud još 2017. godine izrekao konačni pravorijek po tom pitanju: zabranu pobačaja neće dopustiti.

Uzmite novac strankama

Inicijativa „Uzmite novac strankama“ obavijestila je u subotu putem Facebooka kako je do kraja petka uspjela prikupiti više od 348 tisuća potpisa za referendum protiv financiranja stranaka iz proračuna.  Prikupljanje potpisa traje do nedjelje u ponoć, a kako je objavilo Ministarstvo uprave za ovaj referendum potrebno je prikupiti 373.514 potpisa birača. Stoga iz Inicijative pozivaju građane da ih svojim potpisom podrže kako bi predali dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. Najavili su i sljedeći referendum, onaj o ispitivanju porijekla imovine.

Norijada

Tradicionalna „Norijada“, obilježavanje završetka srednje škole održana je diljem Hrvatske po hrvatskim gradovima. Dok su zagrebački maturanti slavili tradicionalnim bacanjem brašna, a zatim i hodom do Bundeka gdje im je organizirana zabava, u Dubrovniku su palili gume i baklje, a dio riječkih maturanta podigao je buru u javnosti jer su slavili ustaštvo. Dizali su desnicu na nacistički pozdrav, uz pokliče ustašama i uzvikivali „Za dom spremni“.

U isto vrijeme dio riječkih maturanata na zadnji je dan srednje škole odlučilo poslati drugačiju poruku. Maturanti gimnazije Andrija Mohorovičić odlučili su posjetiti riječki azil za nezbrinute pse i donirati ih, piše Novi list.

Dio splitskih maturanata također je pokazao humanije i zrelije lice. Sad već bivši učenici Treće gimnazije u Splitu, obilježili kraj škole donacijom hrane socijalnoj samoposluzi, piše Index.hr.

Robotska kirurgija

Premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić bili su u četvrtak na predstavljanju sustava robotske kirurgije u Kliničko bolničkom centru (KBC) Zagreb. Riječ je o sasvim novom robotskom sustavu u Nacionalnom centru za robotsku kirurgiju, koji je započeo s radom prije tri tjedna, a dosad je u sklopu edukacije liječnika operirano pet pacijenata, prenosi Hina. U suvremenoj medicini sve više operativnih zahvata obavljaju roboti, a Hrvatska je svoj prvi robotski sustav, koji je stajao 15 milijuna kuna, nabavila uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash/Alter

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.