Hrvatsko društvo je rastrojeno

Hrvatsko društvo je rastrojeno

Hrvatsko društvo nije duboko podijeljeno, ono je rastrojeno, pokazali su izbori za Europski parlament ove nedjelje. Naime, četiri mandata dobio je HDZ, četiri SDP, a četiri je otišlo za druge stranke, odnosno predstavljaju birače koji ne žele ni HDZ, niti SDP na vlasti. Posebno se to odnosi na birače suca Kolakušića i Živog zida.

Da su sutra izbori za domaći parlament, pitanje je kako bi se formirala vlast, tko bi s kime koalirao, budući da su desni Suverenisti s Ružom Tomašić osvojili jedan, a lijeva Amsterdamska koalicija također još jedan mandat. Ako računamo da bi se Suverenisti priklonili HDZ-u, a Amsterdamska SDP-u, opet ostaje neriješena situacija i ostaje otvoreno pitanje: s kime će sudac Kolakušić, budući da Živi zid, kako se konstantno izražavaju, ni pod kojim uvjetima ne želi s ove dvije vodeće stranke. No, daleko su još parlamentarni izbori i situacija se još uvijek može promijeniti.

Rastrojeno društvo

Ipak, ova situacija pokazuje da je treća opcija, ona birača revoltiranih radom najveće dvije stranke izrazito jaka. Podijeljena, ali jaka. Međutim, ni da se oni svi ujedine, ne mogu formirati vlast. Ali jedno je sigurno: nezadovoljstvo je jasno izraženo. U izbornoj noći razloge tog nezadovoljstva mogli smo jasno čuti iz stožera Amsterdamske: 600 tisuća ljudi je odselilo u zadnjih nekoliko godina! Strašna brojka. SDP-ov Davor Bernardić jasnije no ikad je formulirao glavne probleme hrvatskoga društva: niske plaće i mirovine nedostojne čovjeka. Od Suverenista smo mogli čuti da upozoravaju na nefunkcioniranje institucija i nepoštenje u društvu. Živi zid je putem video zapisa na Facebooku, jer bojkotiraju medije, najavio da kreću u demontiranje kompletnog uhljebničkog sustava, dok se sudac Kolakušić već ranije, na društvenim mrežama, isprofilirao kao prvoborac za ovršene i blokirane.

Kako će se sve te politike nezadovoljstva domaćim prilikama isprofilirati kroz rad u EU parlamentu, odnosno parlamentarne odbore i hoće li to išta moći promijeniti tešku situaciju u zemlji, ostaje upitno.

HDZ-u samo jedan glas u Irskoj

Zanimljivo je i kako je glasala dijaspora. Posebno je zanimljiva Irska u koju je zadnjih godina odselio popriličan broj Hrvata. Tamo je HDZ, naime, dobio samo jedan glas! Glasovale su 53 osobe, a jedan je listić bio nevažeći.

Najviše je osvojio Živi zid , 12 glasova, SDP devet, a lista Mislava Kolakušića sedam glasova.

Možemo! je dobilo šest glasova, Amsterdamska koalicija četiri glasa, a Most tri.

Neovisni za Hrvatsku iz Irske su dobili dva glasa, a jednako toliko dobili su i Pametno te lista Marijane Petir. Suverenisti, HNS, SDSS i Snaga dobili su po jedan glas iz Irske.

To su također glasovi razočarane Hrvatske, Hrvatske koja je morala izbjeći od neimaštine i jada u zemlji, indikativni glasovi koje nikako ne treba zanemariti, i čija priča se mora ispričati.

Jelena Oberman

FOTO: Timon Studler/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.