Tjedni pregled: Izađite na glasanje za Predsjednika/cu države

Tjedni pregled: Izađite na glasanje za Predsjednika/cu države

Dan je izbora za Predsjednika države i glasanje je započelo jutros u 7 sati. Birališta su otvorena do 19 sati. Pravo da izađu na glasanje imaju svi punoljetni državljani Republike Hrvatske. Izađite na glasanje i dajte svoj glas kandidatu ili kandidatkinji za kojeg, odnosno koju, mislite da će najbolje predstavljati državu u zemlji i inozemstvu.

SNH oštro osudio Bandića

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) oštro je osudio ponašanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Bandić je, naime, nastavio s praksom vikanja i vrijeđanja novinarki nakon što mu postave neugodna pitanja. Ovaj tjedan je na meti bila kolegica Sanja Vištica s Nove TV.

„Moramo još jednom oštro osuditi takvo ponašanje i barem na ovaj način pružiti potporu kolegici, kao i kolegi snimatelju Peći Moskaljovu koji je stao u njezinu obranu od vulgarnog ispada gradonačelnika Zagreba kojeg je iznerviralo legitimno novinarsko pitanje.“, priopćio je u nedjelju SNH.

SNH piše da je očito da Milan Bandić nema namjeru stati s ovakvim obrascem ponašanja u kojem vrijeđa novinarke dok se njegove najbliže suradnice smijulje iako je riječ o ozbiljnim pitanjima poput drastičnog poskupljenja odvožnje otpada, nagomilanim smećem na zagrebačkim ulicama kao i problemima s razdvajanjem otpada.

„Tim više dužnost nam je sada još snažnije inzistirati s akcijom Samo odgovorite na pitanje, a vjerujemo da ćemo u suradnji s HND-om i novinarskom zajednicom pronaći način kako da nastavimo kvalitetno i pravodobno izvještavati javnost o svim problemima glavnog grada, ali i zaštititi naše kolegice od vulgarnih ispada čovjeka koji za sebe tvrdi da je gospodin gradonačelnik“, zaključuje SNH.

Crkva smijenila vjeroučitelja Miletića

Rimokatolička crkva je smijenila vjeroučitelja Marina Miletića, koji je javnosti postao poznat nakon svog sugestivnog govora tijekom velikog prosvjeda prosvjetara. Nakon što se od njegovog javnog istupa ogradila Riječka nadbiskupija, ovoga tjedna premjestila ga je u drugu školu. Ovakva odluka Crkve mogla se i očekivati. Već nakon njegovog javnog nastupa na prosvjedu prosvjetara priopćili su da je vjeroučiteljska služba u školi određena kanonskim mandatom (missio canonica). Kanonski mandat vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava službu. Služba se odnosi i na cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru.

Takva odluka izazvala je učenički bunt. Učenici sušačke gimnazije su, naime, odlučili prosvjedovati protiv te odluke neodlaskom na nastavu u petak.

Liječnici prosvjedovali zbog optužbe za nadriliječništvo

Djelatnici zagrebačke bolnice Srebrnjak u četvrtak su prosvjedovali ispred bolnice zbog optužbi za nadriliječništvo. Na prosvjed su se odlučili nakon što je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević na sjednici gradskog odbora za zdravstvo u utorak prozvala bivšeg ravnatelja bolnice Boru Nogala i samu bolnicu za nadriliječništvo. Kako piše Novi list, Grad Zagreb podnio je kaznenu prijavu protiv jedne zaposlenice, te nepoznatih osoba – zaposlenika Dječje bolnice Srebrnjak zbog osnovanih sumnji da su u razdoblju od 17. travnja 2015. do 06. svibnja 2016. godine u ugovorenoj ordinaciji za pedijatrijsku gastroenterologiju pacijentima pružali zdravstvenu zaštitu, provodili dijagnostičke postupke te određivali terapiju iako za to nisu bili ovlašteni.

Sud odobrio homoseksualnom paru udomljavanje djece

Upravni sud u Zagrebu u četvrtak je donio važnu, povijesnu presudu. Sud je, naime, odlučio da istospolni bračni par Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo biti udomitelji djece. Nadležno Ministarstvo demografije, koje im je odbilo zahtjev za obavljanje udomiteljstva, u roku od 60 dana treba donijeti novu odluku, ovaj put utemeljenu na domaćem i međunarodnom zakonodavstvu, piše Jutarnji list.

Jelena Oberman

FOTO: Element5 Digital/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.