Kako su nam izbori opet ukrali čaroliju Božića

Kako su nam izbori opet ukrali čaroliju Božića

Izbori su nam, opet, ukrali Božić. Umjesto da razmišljamo o tome što ćemo staviti na blagdanski stol i pod bor, koga ćemo pozvati u goste, a kome otići, umjesto da uživamo u čaroliji Adventa, mi raspravljamo o političarima. Predsjednički izbori taman padaju u nedjelju, samo dva dana prije Badnjaka.

Izbori

Ovi su izbori zanimljiviji i živopisniji nego ijedni drugi do sad. Nikad toliko kandidata za predsjednika, nikad toliko bisera, nikad toliko šala na račun političara. Upravo zbog toga Božić je pao u drugi plan. Advent je prohujao s vihorom. Meni je upravo palo na pamet da još nisam djeci kupila poklone, i da ću ih, najvjerojatnije, zbog toga što mi je vrijeme proteklo u zaokupiranosti politikom, kupiti u zadnji tren. A to ne volim.

Pitam se hoće li Hrvati, zbog opsjednutosti politikom, potrošiti manje ovoga Božića.

Potrošili ili ne potrošili, čarolija Božića se izgubila. Izgubila pred najezdom 11 „veličanstvenih“ kandidata i kandidatkinja za predsjednika, odnosno predsjednicu.

Bilo je lijepo imati barem jedan mjesec u godini kada politika padne u drugi plan. Obično je to prosinac, no ove godine imamo posve neobičan prosinac.

Ni vrijeme nam nije naklonjeno

Uz politiku, ni vrijeme nam nije naklonjeno. Toplo je kao da je granulo proljeće. O bijelom Božiću možemo samo sanjati. Kao da se i vrijeme urotilo protiv nas. Neki dan sam kraj koša za smeće ugledala osu. Posve neobično za prosinac. Kažu da će takvih vremenskih iznenađenja biti sve više. Iako su klimatske promjene još uvijek kontroverzna tema, pa je političari zaobilaze, ne mogu, a ne zamijetiti da je ovaj prosinac u najmanju ruku čudan i neobičan. Kako su se izbori poklopili s netipičnim vremenom, nije nimalo čudno da je i duh Božića izostao. Zato jedva čekam da prođe ta nedjelja, i da barem ponedjeljak i utorak posvetimo pripremi za najveseliji blagdan u godini. Blagdan koji nas kao ljude ne dijeli, nego povezuje. Za razliku od izbora.

Iva Kozarac

FOTO: Jonathan Borba/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.