Milanović i Grabar- Kitarović u lovu na Škorine i protestne birače

Milanović i Grabar- Kitarović u lovu na Škorine i protestne birače

Čak 11 kandidata i kandidatkinja na ovim predsjedničkim izborima pokušali su privući birače. Nikad neizvjesniji izbori za Predsjednika države jasno su pokazali da je čak 43,8 posto birača protiv HDZ-a i SDP-a. Kolinda Grabar Kitarović, suprotno predizbornim anketama koje su joj predviđale najbolji rezultat u prvom krugu, s 26,65 posto osvojenih glasova jedva je ušla u drugi krug. Presudilo je tek 2 posto birača u njezinu korist. Pjevač i doktor znanosti Miroslav Škoro s 24,45 posto zamalo je ušao u drugi krug. Milanović je s 29,55 posto izbio na prvo mjesto.

Lov na birače

Milanović i Grabar- Kitarović sada su u lovu na Škorine i protestne birače. Milanović ne može računati na Škorine birače, jer su previše desno, no pitanje je može li i Grabar-Kitarović. Škorini birači poslali su jaku poruku da su protiv HDZ-a, odnosno vladajuće oligarhije. Pitanje je hoće li oni izaći na drugi krug izbora za dva tjedna, ili će protestno apstinirati. U svom govoru nakon objavljenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva (DIP), Miroslav Škoro jasno je pokazao da su oni treća snaga, odnosno opozicija i SDP-u, ali i HDZ-u. Nije pozvao svoje birače da glasaju za Grabar-Kitarović, već najavio pohod na parlamentarne izbore iduće godine. Pitanje je samo hoće li moći ujediniti sve stranke i strančice desnice koje su mu na ovim izborima dali potporu.

Teško je prognozirati

Stoga je teško prognozirati kako će završiti ovi izbori. Pobijedit će onaj tko uspije mobilizirati birače da izađu na izbore. Milanović je u laganoj prednosti. Jer, i da svi Škorini birači glasaju za Kolindu Grabar-Kitarović, a neće, imala bi tek 51 posto, što je tijesan rezultat. Birači Mislava Kolakušića, Ivana Pernara, Daria Juričana, Dalije Orešković, Katarine Peović, Dejana Kovača, Nedjeljka Babića i Ante Đapića teško će dati svoj glas kandidatkinji omražene im stranke – HDZ-a.

Kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović osim bremena svojih vlastitih izjava, tako nosi i breme stranke koja ju podržava. HDZ bi ozbiljno trebao razmisliti o svojim budućim potezima jer očito je da je više od 70 posto birača protiv njih, a koalicijski potencijal im je slabiji no ikad.

Jelena Oberman

FOTO: Alter/snimka zaslona DIP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.