Tjedni pregled: Hrvatska danas bira zastupnike u Hrvatski sabor

Tjedni pregled: Hrvatska danas bira zastupnike u Hrvatski sabor

Hrvatska danas bira zastupnike u Hrvatski sabor. Točno u 7 sati otvorilo se više od 6500 biračkih mjesta u Hrvatskoj. Glasati se može do 19 sati. 

Za 10. saziv Hrvatskog sabora bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država. U inozemstvu se glasuje drugi dan. I tamo se biračka mjesta otvaraju u 7 sati po lokalnom vremenu.

Glasanje uz posebne mjere

Pravo glasa ima 3 milijuna 860 tisuća birača, među njima i  830 zaraženih koronavirusom. Kako prenosi Hina, zaraženi mogu glasati uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić. Na poziv zaraženog, članovi biračkog odbora doći će pred njegov stan ili kuću. Zbog zaštite od zaraze neće biti neposrednog kontakta ni sa zaraženim, ni s glasačkim listićem, već će se sve odvijati preko osobe od povjerenja. Birači u samoizolaciji glasaju ispred ulaza stana ili kuće. Pritom obavezno moraju nositi masku.

Oboljelima je glasanje omogućeno nakon odluke Ustavnog suda u petak. Ustavni sud je u svojoj odluci kazao kako se ne smije uskratiti biračko pravo oboljelima od bolesti COVID-19, nakon što je Državno izborno povjerenstvo prvotno zabranilo glasanje svima zaraženima koronavirusom, ali i onima koji pokazuju bilo koji simptom te bolesti.

Birači kod ulaska na biračko mjesto moraju dezinficirati ruke. Preporučuje se nošenje maski i kemijske olovke kojom će glasovati. U prostoriju se ulazi i izlazi jedan po jedan, a treba se držati razmaka od metar i pol.

Bira se preferencijalno

Bira se preferencijalno što znači da na listi koju su zaokružili birači mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Nevažeći listić je neispunjen glasački listić, listić na kojemu se sa sigurnošću ne može utvrditi volja birača, listić na kojem je birač glasovao za dvije ili više lista, odnosno kandidata i listić na kojem je birač glasovao za kandidate s različitih lista, a nije zaokružio jednu od lista.

Ulaz u Sloveniju samo uz negativan test

Slovenija je Hrvatsku ovoga tjedna stavila na žutu listu, što znači da epidemiološki nije sigurna država. Hrvatski državljani za ulazak u Sloveniju tako od petka moraju imati negativan test na koronavirus. Test ne smije biti stariji od 36 sati i mora biti napravljen na teritoriju Europske unije. Ako ga nemaju, moraju u 14-dnevnu samoizolaciju. Ako u Sloveniji nemaju gdje biti u samoizolaciji, neće im biti dopušten ulazak u zemlju. Ako Sloveniju prolaze u tranzitu bez zaustavljanja, moraju je proći u roku od 12 sati.

Hrvatska je ovoga tjedna ukinula mjeru obavezne samoizolacije za građane Bosne i Hercegovine.

15 minuta s djecom u bolnici

Udruga Roda pokrenula je peticiju kojom traže ukidanje zabrane posjeta, dnevnog i cjelodnevnog smještaja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju ili pregledu. Također traže žurno sastavljanje epidemiološkog protokola koji će osigurati boravak roditelja ili druge djetetu bliske odrasle osobe uz dijete tijekom bolničkog liječenja.

Peticijom traže i proširenje prava na cjelodnevni smještaj uz dijete na bolničkom liječenju na roditelje sve malodobne djece, bez obzira na vrstu prehrane (dojeno ili ne) i dob djeteta. Naime, nakon povećanja broja zaraženih koronavirusom bolnice su odlučile zatvoriti svoja vrata za posjete.

Odmah po izglasavanju povjerenja novoj vladi traže i izmjene Zakona o osnovnom zdravstvenom osiguranju. Njima bi svi roditelji nedvosmisleno dobili pravo na boravak uz hospitalizirano dijete te pravo na bolovanje za vrijeme bolničkog liječenja djeteta.

Zahtijevaju i oformljivanje radne skupine u kojoj će ravnopravno sudjelovati i predstavnici pacijenata i roditelja. Ta radna skupina bi trebala utvrditi minimalne kriterije koji označuju pojam „odgovarajući smještajni kapacitet“ i njihovo provođenje na svim dječjim odjelima u Hrvatskoj. Također bi trebala osigurati provođenje Povelje o pravima hospitaliziranog djeteta u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. Trebala bi i definirati standard obnove i izgradnje bolnica tako da objekti imaju osiguran prostor za boravak roditelja uz dijete 24 sata dnevno.

„Bez pratnje roditelja, liječenje djece traje duže i manje je uspješno, a psihičke posljedice za djecu i obitelj su veće, često dugotrajne. Ne manje važno, zabranom boravka uz hospitalizirano dijete, roditeljima se uskraćuje pravo na informiranje i suodlučivanje u liječenju djeteta“, kaže se u peticiji.

Nakon što je udruga Roda u srijedu održala konferenciju za novinare, dopuštene su posjete u trajanju od 15 minuta, no to nije umirilo javnost.

Prijava vjenčanja preko interneta

Ministarstvo uprave  pokrenulo je novu uslugu e-Prijava vjenčanja. U prvoj fazi toga projekta omogućava se mladencima odnosno ženiku/nevjesti prijava sklapanja braka u građanskom obliku u bilo kojoj službenoj prostoriji u Hrvatskoj 30 do 45 dana. Ta usluga nije, međutim, omogućena istospolnim parovima. Kako doznaje crol.hr u drugoj fazi projekta, koja će uskoro biti implementirana, omogućit će se i prijava namjere sklapanja životnog partnerstva putem interneta.

Jelena Oberman

FOTO: Admir Buljubašić, Hina, Fusion Medical Animation/ montaža: Alter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.