Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: HDZ i oporba srušili zagrebački GUP

Zagrebački GUP, oko kojeg su se tjednima lomila koplja, je srušen u utorak. Kako izvještava N1, Bandićevi zastupnici glasali su protiv HDZ-ovih amandmana, a zauzvrat su HDZ-ovci glasali protiv GUP-a.

GUP kao kamen spoticanja

Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba je trebala početi u 10:30, ali je odgođena za 11:40 jer nije bilo kvoruma. Naime, nisu se pojavili zastupnici vladajuće koalicije gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a. Zbog nedostatka kvoruma ponovno je odgođena za 12:30. Tada su Bandićevi zastupnici glasali protiv HDZ-ovih amandmana, a potom su HDZ-ovci glasali protiv GUP-a. GUP nije podržala ni oporba. Od ukupno 49 zastupnika u Skupštini za GUP ih je bilo 18, a 31 protiv.  

Hrvatski sabor u utorak je izbacio glasovanje koje je bilo predviđeno za petak u podne, prenosi Hina.

Iz Službe za medije Hrvatskog sabora odgodu glasovanja objasnili su time što će u petak značajan broj zastupnika biti odsutan zbog službenih putovanja. Ističu kako je odluka o promjeni rasporeda donesena prije današnjeg glasanja o zagrebačkom GUP-u te da nije povezana sa stanjem u vladajućoj koaliciji.

Milijarda ustaje

Prosvjed „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“ održao se u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Prema riječima koordinatorice kampanje Rade Borić Hrvatska je jedna od 200 zemalja svijeta koje su se priključile toj kampanji. Pod sloganima „I jedanput je nasilje“ i „Pravosuđe ne štiti žene“ poslali su poruku kako je nasilje nedopustivo, te izrazili zabrinutost što institucije blago ili nikako ne kažnjavaju nasilnike.  Organizatori prosvjeda su: Ženska soba – Centar za seksualna prava, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za ženske studije, Platforma za reproduktivnu pravdu, Udruga u dobroj vjeri, Zaklada Solidarna, RODA – Roditelji u akciji, Bolja budućnost – Udruga žena Romkinja Hrvatske i SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. 

Otpor sustavu

A u subotu je održan i prosvjed pod nazivom „Otpor sustavu“ na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava. Organizatori, potaknuti slučajem Filipa Zavadlava koji je u Splitu ubio trojicu mladića, htjeli su ukazati na nefunkcioniranje sustava socijalne skrbi, državnog odvjetništva i pravosuđa.

Prosvjed protiv Beljaka

No, najveći je odjek u javnosti imao prosvjed protiv šefa HSS-a, saborskog zastupnika i samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka prošle nedjelje u Samoboru. Prosvjed je organizirala Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a pod sloganom „Stop govoru mržnje i međusobnoj nesnošljivosti“. Beljaka su pozvali na ostavku zbog „omalovažavanja žrtve branitelja“. Povod za prosvjed je, naime, bila Beljakova izjava da su „prosvjednici iz Savske šačica pijanaca“. Iako su branitelji poručili da je ta izjava govor mržnje, te da su protiv međusobne netolerancije i građanske nesnošljivosti, s govornice su se mogle i čuti sasvim nebulozne i povijesno netočne izjave.

„Njegove riječi su odavno pojava i politika koju nam nameću pobjednici 2. svjetskog rata koje smo mi porazili uz strašnu žrtvu i herojstvo. Poraženo zlo opet je ovladalo našom državom, zato sam i tužna iako sam ponosna jer sam s vama. Umjesto da mi predstavljamo u našim institucijama, umjesto da sinovi i kćeri naših junaka donose zakone, u uredima divljaju beljaci, zakone donose nasljednici zločinačkih politika, pa i sami sudionici zločina“, rekla je predsjednica Zagrebačke udruge udovica Rozalija Bartolić.

„Nisam posebno impresioniran prosvjedom. Pogotovo kad se zna tko je plaćao autobuse. To je početak izborne kampanje. To je politički organiziran skup. Ulovila ih je panika jer će njihov HDZ izgubiti iduće parlamentarne izbore“, kazao je Beljak gostujući u nedjelju na HTV-u u emisiji „Nedjeljom u dva“.

Ispad u Saboru

A u Saboru je u četvrtak zamalo je došlo do fizičkog obračuna između nezavisnog Željka Glasnovića i Željka Lenarta iz HSS-a. Situaciju je pokušao smiriti MOST-ov Miro Bulj, a u tom trenutku predsjedavajući Furio Radin je pozvao saborsku stražu da makne Glasnovića. HSS-ovac je Glasnoviću prvo dobacio nešto iz klupe, prenosi RTL

„Dobro prijatelju, dobro znam, smrdi mi ovdje. Začepi. Ti si kameleon i gnjida“, rekao mu je Glasnović.

Lenart je potom rekao da se radi o povredi Poslovnika.

 „Povrijeđen je članak 238. Gospodin Glasnović mene vrijeđa kao zastupnika. U mojoj obitelji nitko nije bio u partiji, ali nismo niti pobjegli u Kanadu i 30 godina se sakrivali u Kanadi kao vi. Vi držite moralne propovijedi“, poručio je Lenart.

Na to mu je Glasnović počeo dobacivati „da je majmun, da ne sere te da je govno”, te gotovo fizički na njega nasrnuo.

„Gospodine Glasnoviću, nismo u Legiji stranaca, ovo je Sabor“, rekao je Radin.

Markić protiv Ustavnog suda

Predsjednica udruge „U ime obitelji“ Željka Markić najavila je u subotu osnivanje građanske inicijative okupljene oko neslaganja s odlukom Ustavnog suda da se svima pod istim uvjetima treba omogućiti udomljavanje, prenosi Hina. Neprihvatljivo im je, naime, da Sud na taj način odlučuje o pitanju odnosa društva i države prema djeci.

Prizemljeni helikopteri

Iako su još prije desetak dana iz Ministarstva obrane (MORH) tvrdili kako je remont na transportnim helikopterima Mi-171sh profesionalno odrađen, tportal doznaje da je od srijede navečer svih deset letjelica prizemljeno zbog učestalih kvarova. Zapovjednik Ratnog zrakoplovstva, general Mihael Križanec na konferenciji za medije u četvrtak kazao je da je četiri od deset vojnih helikoptera Mi-171sh ponovno spremno za let. Potvrdio je da su svi bili prizemljeni zbog otklanjanja pogreške na sustavu dovoda ulja. 

Ruža Tomašić spasila 10 tisuća radnih mjesta

Ruža Tomašić u Europskom parlamentu se uspjela izboriti za ukidanje zabrane izlova plave ribe u Jadranu. Za Dnevnik.hr kazala je da će se time spasiti 10.000 radnih mjesta u Hrvatskoj. Komisija je, naime, kvotama željela ulov ograničiti na 50.000 tona ribe na jadranskom području, dok samo Hrvatska lovi 60.000 tona. Tomašić je najavila je i da 30. lipnja 2021. godine odlazi iz EU parlamenta, a na njezino mjesto će doći Ladislav Ilčić.

Jelena Oberman

FOTO: Gradska skupština Grada Zagreba

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.