Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Greta podigla svijet na noge i klimatske promjene stavila u fokus javnosti

Šesnaestogodišnje klimatska aktivistica Greta Thunberg podigla je prašinu u javnosti svojim vatrenim govorom u ponedjeljak u Ujedinjenim narodima (UN) u New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama. „Kako se usuđujete od nas mladih tražiti nadu – ukrali ste moje snove i moje djetinjstvo praznim riječima. Ljudi pate i umiru, ekosustavi kolabiraju, na početku smo masovnog izumiranja, a sve o čemu vi znate govoriti je novac i bajka o vječnom ekonomskom rastu. Kako se usuđujete!“, kazala je Greta Thunberg.

Greta izazvala Trumpovu reakciju

Svojim govorom u kojem je jasno istaknula da „promjena dolazi sviđalo se to nekom ili ne“ podigla je sve poznate i nepoznate na reakciju. Reagirao je i američki predsjednik Donald Trump već svojim dobro poznatim, ignorantskim stavom. „Ona se čini kao sretna, mlada djevojka koja se raduje sjajnoj budućnosti. To je tako lijepo vidjeti!“ napisao je Trump na Twitteru uz poveznicu na njezin govor.

Društvene mreže gore. Fokus je na Greti, njezinoj mladosti i medicinskim dijagnozama, ali se vode i žestoke rasprave o klimatskim promjenama. Greta je, naime, pokrenula val prosvjeda diljem planete pod nazivom Fridays For Future, ili u prijevodu Petci za budućnost.

„I evo nas opet…Kao što ste mogli primijetiti, hejteri su aktivni kao i uvijek – napadaju me, moj izgled, moju odjeću, ponašanje i to što sam drugačija. Smišljaju svaku moguću laž i teoriju zavjere“, piše Greta u srijedu na Facebooku.

Skretanje s teme

„Izmislit će svaku moguću laž i teoriju zavjere. Izgleda da će prijeći svaku moguću liniju kako bi skrenuli s teme jer toliko očajnički ne žele govoriti o klimi i ekološkoj katastrofi. Biti drugačiji nije bolest i aktualna znanost nisu mišljenja – to su činjenice“, ističe Greta.

Iskreno ne znam zašto odrasli odabiru trošiti svoje vrijeme na ismijavanje i napadanje tinejđera koji promoviraju znanost, umjesto da učine nešto dobro, pita se Greta. „Pretpostavljam da su nas se jednostavno uplašili. Ali svijet se budi“, zaključuje, te poziva na prosvjede za klimu petkom.

Više o problemu klimatskih promjena pročitajte ovdje.

Predsjednica u SAD-u

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović otputovala je u službeni posjet SAD-u. Tamo je opet pjevala s hrvatskim iseljenicima, o čemu su se masovno raspisali svi mediji, ali mi analizi njezinog pjevanja nećemo pridavati osobitu pažnju.

Predsjednica je u utorak održala govor na općoj raspravi 74. zasjedanja Opće skupštine UN-a. „Na nama je da rješavamo najveće izazove globaliziranog 21. stoljeća: klimatske promjene, održivi razvoj, migracije, terorizam, oružje za masovno uništenje i nove tehnologije“, istaknula je u svom govoru obraćajući se svjetskim vođama.

Hrvatska posvećena borbi protiv klimatskih promjena

Kako je kazala je predsjednica, Hrvatska čini sve kako bi ispunila ciljeve koje smo sebi postavili, a to su: borba protiv siromaštva, socijalne isključenosti i nejednakosti, razvoj kvalitetnog obrazovanja, borba za slobodu, ravnopravnost, jednakost spolova i poštivanje ljudskih prava, te borba protiv klimatskih promjena.

„Hrvatska je posvećena borbi protiv klimatskih promjena primjenom inovativnih rješenja koja će preobraziti naše gospodarstvo i društvo i ostaje predana učinkovitom ispunjavanju svojih obveza iz Pariškog sporazuma. Zajedno s drugim državama članicama EU-a, Hrvatska želi postati predvodnik u području održivog razvoja. U središtu naše pažnje je i ostat će „zelena“ Hrvatska te uravnotežen regionalni razvoj i teritorijalna kohezija svih naših zemljopisnih područja, uključujući održivi razvoj više od tisuću jadranskih otoka“, kazala je u svom govoru.

Drugog dana boravka u New Yorku predsjednica je nazočila je prijemu koji priređuje predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump. Američki predsjednici taj prijem tradicionalno priređuju povodom zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Odluka o Schengenu neće biti donesena za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU

„Ispunili smo kriterije za ulazak u Schengen, koji su objektivni i jasno definirani prema svima. O tome će se voditi politička rasprava, a ako bude otvorenih političkih pitanja, rješavat ćemo ih na Europskom vijeću. Ne očekujem da ta odluka bude donesena za vrijeme hrvatskoga predsjedanja jer nije realno da se na dnevnom redu nađe krupno političko pitanje za zemlju predsjedateljicu“, poručio je premijer Andrej Plenković u petak iz Bruxellesa gdje se susreo s čelnicima europskih institucija, prenosi Vlada.

Jelena Oberman

FOTO: Markus Spiske/Unsplash

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.