Greta Thunberg smeta svima nama jer traži promjenu dosadašnjeg načina života

Greta Thunberg smeta svima nama jer traži promjenu dosadašnjeg načina života

Greta Thunberg podigla je prašinu u javnosti svojim vatrenim govorom u UN-u. „Kako se usuđujete od nas mladih tražiti nadu – ukrali ste moje snove i moje djetinjstvo praznim riječima. Ljudi pate i umiru, ekosustavi kolabiraju, na početku smo masovnog izumiranja, a sve o čemu vi znate govoriti je novac i bajka o vječnom ekonomskom rastu. Kako se usuđujete!“, kazala je Greta Thunberg 16-godišnja švedska aktivistica u UN-u i time podigla sve poznate i nepoznate na reakciju. Reagirao je i američki predsjednik Donald Trump već svojim dobro poznatim, ignorantskim stavom. „Ona se čini kao sretna, mlada djevojka koja se raduje sjajnoj budućnosti. To je tako lijepo vidjeti!“ napisao je Trump na Twitteru uz poveznicu na njezin govor.

Greta Thunberg pokrenula masovne prosvjede

Društvene mreže ovoga tjedna gore.  Posebno su aktivni pobornici stava, kojeg zastupa i Trump, da čovjek nije odgovoran za klimatske promjene. Ne staju kritike, šire se lažne fotografije poput one s milijarderom Georgeom Sorosem, ne prestaju ponižavanja i ismijavanja svih onih koji vjeruju u to da je čovjek kriv za globalno zatopljenje, ne staju memeovi koji se ismijavaju s njezinim likom, ne staju diskreditacije na temelju njezinih medicinskih dijagnoza o čemu smo već pisali ovdje.

Greta Thunberg djevojka koja je pokrenula masovne prosvjede Fridays For Future, ili u hrvatskom prijevodu Petci za budućnost, tema je tjedna, i objekt internetske sprdnje na meti „trollova“. Troll je u internetskom slengu osoba koja pokušava ozbiljnu raspravu svesti u domenu nebitnog, osoba koja širi neslogu pokretanjem rasprava, provociranjem, uzrujavanjem ljudi, ili raskidanjem normalne rasprave. U posljednje se vrijeme povezuje sa zlostavljanjem na internetu.

Internetsko zlostavljanje

„Očito nekome ne odgovara pa ju diskreditiraju izmišljotinama… Klasika“, kaže jedan od malo drugačijih, rijetkih komentatora koji se usude suprotstaviti trollovima na društvenim mrežama.

Sasvim logično. A sasvim jasno zašto i ne odgovara. Treba prekinuti dosadašnji način života. Lako za malog čovjeka, ali tu su u pitanju zarade velikih igrača. Mantre o beskonačnom gospodarskom rastu i gomilanju zarade padaju u vodu. Greta Thunberg je u tome jasna. Na sastanak svjetskih vođa u UN-u nije putovala avionom, već jedrilicom, što je popratio cijeli svijet.

Svatko vjeruje u ono što mu osobno odgovara

Svatko vjeruje u ono što mu osobno odgovara. Nitko ne želi mijenjati način života. Nitko od nas. Svi želimo posjedovati više. Industrija prva želi konstantan rast, kao i svi ostali biznisi. Kad te pokreće interes, na sve načine htjet ćeš osporiti ono što je očito. Kao kad žena uhvati muža u preljubu i ovaj joj kaže: „Vjeruješ li ti više svojim očima ili meni?“

Činjenica je da su klimatske promjene stvarnost, a ne mit. Isto tako činjenica je da se znanstvena zajednica ne može usuglasiti oko uzroka tih promjena. Izaziva li ih svojim, za sve neospornim, zagađivanjem okoliša čovjek?

Ovo je zato stvar znanstvene zajednice koja se ne može dogovoriti. Postavlja se pitanje tko financira znanstvenike? Nekad ih financiraju države, a nekad privatne kompanije. Radi svog interesa. A riječ interes se piše velikim početnim slovom. Ako pročitate članak koji smo objavili ovdje, stav bi mogao biti uravnoteženiji no do sada. Možete jednostavno reći „Ne znam, ali vjerujem kad xy kaže…“

Znanstveni sukob u pozadini

Jer činjenica da običan čovjek nema uvida u znanstvene istine. Može znanosti vjerovati, ili ne vjerovati. Kad se znanstvenici sukobljavaju međusobno, dolazi do kakofonije u javnom prostoru, kakvoj svjedočimo sada.

„Ne pada mi na um slijepo vjerovati ni jednoj ni drugoj strani, ali mi je priča o ‘klimatskoj prevari’ kojoj je cilj nametnuti nove poreze, ugnjetavati ljude (još više nego sada), kontrolirati ih itd. izuzetno ‘tanka’. Ima drugih i boljih načina za to“, kaže još jedan komentator na jednoj od rasprava na društvenim mrežama ovih dana.

Niski udarci upućeni Greti govore da možda ipak ima istine u onima koji tvrde da je čovjek kriv ili barem sukrivac za stanje s planetom Zemljom. Bilo kako bilo, zagađenje nitko ne može osporiti. Možda treba krenuti od te jednostavne činjenice.

Jelena Oberman

FOTO: Alter/ Stephanie Keith/Getty Images

Maštovita glazbena obrada govora Grete Thunberg u UN-u

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.