Tjedni pregled: Bura u čaši vode

Tjedni pregled: Bura u čaši vode

Velika bura u javnosti podigla se ovoga tjedna oko promjene državnih blagdana. Rasprava o državnom proračunu tako je pala u drugi plan. Saborski Odbor za ratne veterane uputio je, naime, svoje amandmane na Vladin plan izmjena državnih blagdana. Njima je, između ostalog, tražio ukidanje Dana antifašističke borbe. Nakon što se digla bura u javnosti, te nakon što je premjer i šef HDZ-a Andrej Plenković izrazio svoje negodovanje, Odbor za ratne veterane, kojemu je na čelu HDZ-ov Josip Đakić, je povukao svoje amandmane. Tako je cijela ta strka oko blagdana ispala samo „bura u čaši vode“.

Bura oko štrajka

Ne stišava se ni bura oko štrajka u školama koji još uvijek traje. Nitko ne zna kada će štrajk završiti, budući da nikakav sporazum između sindikata u prosvjeti i Vlade još nije postignut. Prosvjetari su u srijedu prosvjedovali na Markovom trgu, te najavili da se štrajk nastavlja i idućeg tjedna. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u srijedu je ponovno pozvala na rješavanje nastalog spora između obrazovnih sindikata i Vlade Republike Hrvatske. Očekuje da će se, iako su ustavno pravo na štrajk i ustavno pravo djece na obrazovanje dva ravnopravna prava, u praksi promijeniti redoslijed u njihovu ostvarivanju i da će se ipak dati prednost ostvarivanju prava djece na obrazovanje. 

Beljak oštro o Tuđmanu

SDP, HSS, HSU i SNAGA potpisali su u ponedjeljak Deklaraciju o borbi protiv korupcije. Buru u javnosti izazvala je izjava predsjednika HSS-a Kreše Beljaka. Prilikom potpisivanja Deklaracije, Beljak je, naime, rekao da svaka zemlja ima korupciju, jedino kod nas korupcija ima državu i domovinu. Prvoga hrvatskoga predsjednika Franju Tuđmana nazvao je „ocem korupcije“, a „kumom korupcije“ Vladimira Šeksa, tvorca prvog Ustava. „Djeca te korupcije“, kazao je Beljak, su Ivo Sanader i Andrej Plenković.

Šeks mu nije ostao dužan. „Beljak je jedna najobičnija ljudska i politička protuha. Jednog prononsiranog obijača auta i kriminalca ne želim ništa komentirati. Radi se o jednoj protuhi“, rekao je kratko Vladimir Šeks za Direktno

Iz sabornice se više ne tjera samo Pernara

Burno je bilo ovoga tjedna i u Hrvatskom saboru. Iz sabornice se ne tjera više samo Ivan Pernar. Pernar je, doduše, jedini koji ima tu „privilegiju“ da ga iznosi saborska straža. Tako ga je u srijedu ujutro opet iznijela saborska straža jer se javio za riječ mimo reda. Opet je govorio o aferi Fimi media. Spomenuo je i smrt Nevenke Jurak, glavne svjedokinje u procesu protiv HDZ-a. Nevenka Jurak umrla je u ponedjeljak prijepodne.

Nakon dvije opomene i zabrane govora MOST-ov zastupnik Miro Bulju u četvrtak je, prilikom rasprave o novom kalendaru državnih blagdana, udaljen iz sabornice. Bulj je opet tražio raspravu o iznajmljivanju sabornice za potrebe Europske pučke stranke (EPP). MOST se, naime, tome žestoko protivi. Problem mu je i dolazak srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je rekao da će njegova točka biti uvrštena na dnevni red, ali kada to odluči on, predsjednik Sabora. Međutim, Bulj nije prestao govoriti, pa je naposljetku izbačen. 

Prilikom rasprave o proračunu, SDP-ov Gordan Maras pitao je nekoliko puta premijera kako to da za učitelje nema novca, a ima za kupnju APIS IT-a. 

Nakon što je u više navrata povrijedio poslovnik i kritizirao način vođenja sjednice, Jandroković mu je dao treću opomenu, te zabranu govora za taj i sutrašnji dan. Naposljetku je pozvao i stražu da izbaci Marasa. Maras je, međutim, nije pričekao nego je sam napustio sabornicu.

Proračun i porezna reforma

Premijer Andrej Plenković pohvalio se u četvrtak, predstavljajući proračun za iduću godinu u Hrvatskom saboru, pozitivnim rezultatima rada svoje Vlade. 

Tvrdi da se gospodarski rast više ne temelji na zaduživanju, nego na reformama, ulaganjima, korištenju europskih fondova i fiskalnoj konsolidaciji. Podsjetio je da su na početku mandata njegovu Vladu zatekli: visoka nezaposlenost i niska stopa zaposlenosti, previsoka porezna opterećenja uz proračunski deficit, rastući javni dug,  nepovoljno poslovno okruženje i ispod-investicijska razina kreditnog rejtinga, nedostatna dinamika u provedbi strukturnih reformi, niska stopa ugovaranja i isplata sredstava europskih fondova. Istaknuo je da su oni sve te trendove preokrenuli i ostvarili značajne pomake.

Najavio je i četvrti krug porezne reforme kojem će porezno rasteretiti građane i poduzetnike u iznosu od 2,3 milijarde kuna. Time će, kazao je premjer, ukupno porezno rasterećenje u mandatu ove Vlade biti oko 9 milijardi kuna, plus administrativna rasterećenja.

Jelena Oberman

FOTO: Andrej Plenković/Twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.