Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Bolest se nažalost vratila

Bolest COVID-19 se, nažalost, vratila u Hrvatsku. Ovoga tjedna, od ponedjeljka do subote, zabilježeno je čak 307 slučajeva. Najviše oboljelih bilo je u četvrtak, čak 95 i u subotu njih 85. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 2624 osoba zaraženo novim koronavirusom. Od toga je 107 preminulo, a 2152 se oporavilo.

Bolest ponovo hara 

Dva su najveća žarišta – Zagreb i Đakovo. U Zagrebu su većinom zaraženi mladi ljudi, a epidemiolozi su otkrili da su glavno mjesto zaraze narodnjački klubovi. Zbog toga će inspektori civilne zaštite pojačano, u pratnji policije, obilaziti noćne klubove da kontroliraju pridržavaju li se ljudi mjera. U Đakovu se virus pojavio u samostanu Milosrdnih sestara Svetog Križa. Provincijalna poglavarica Valerija Široki potvrdila je u utorak da je od 12 testiranih časnih sestara, njih 10 pozitivno. U samostanu je oko 180 sestara i sve su u samoizolaciji. Među novooboljelima je đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, koji je hospitaliziran u osječkom KBC-u. U samoizolaciji su đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i pomoćni biskup Ivan Ćurić.

Turnir u Zadru

No, najviše javne rasprave izazvao je turnir u Zadru gdje je boravio premijer budući da je bio u kontaktu s tenisačima koji su zaraženi. Zbog toga se priopćenjem oglasio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Iz HZJZ-a poručuju da pri epidemiološkoj klasifikaciji osoba koje su pod rizikom od obolijevanja od bolesti COVID-19 jer su bile u blizini osobe koja oboli ili boluje od ove bolesti ili u kontaktu s njom treba imati u vidu činjenicu da se bolest prenosi bliskim kontaktom. Pri određivanju tko je bio, a tko nije bio u bliskom kontaktu te zbog bliskog kontakta podliježe provođenju epidemioloških mjera samoizolacije, testiranja i drugih, treba znati kako je na znanstveno utemeljenim podatcima definiran bliski kontakt.

Bliski kontakt

Definicija bliskog kontakta koji predstavlja visok rizik za zarazu podrazumijeva: da je osoba sa zaraženom osobom bila u kontaktu licem u lice na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta, tjelesni kontakt poput zagrljaja, poljupca, rukovanja ili intimniji kontakt, da je osoba sa zaraženom osobom boravila u zatvorenom prostoru (npr. kućanstvo, razred, prostorija za sastanke, bolnička čekaonica) duže od 15 minuta, nezaštićeni kontakt s tjelesnim izlučevinama zarazne osobe, skrb o oboljeloj zaraznoj osobi ili rukovanje biološkim materijalom zaraznog bolesnika bez korištenja zaštitne opreme, putovanje u istom prijevoznom sredstvu sa zaraženom osobom (ovisno o vrsti prijevoznog sredstva i udaljenosti).

Svaka druga vrsta kontakta se smatra niskim rizikom za zarazu, te osobe koje ostvare takav kontakt ne podliježu epidemiološkim mjerama samoizolacije i testiranja.

HZJZ napominje da treba imati u vidu činjenicu da je premijer Andrej Plenković boravio u zatvorenom prostoru s tenisačem Novakom Đokovićem manje od 3 minute, kratko se fotografirao i nije se rukovao s njim. 

Kasnije ovoga tjedna ispostavilo se da je obolio i Goran Ivanišević s kojim je premijer bio u nešto dužem kontaktu, ali premijer nije poslan u samoizolaciju već je nastavio predizbornu kampanju. SDP je, pak, odlučio prekinuti kampanju zbog epidemije.

Samoizolacija za sve koji dolaze iz BIH

Nacionalni stožer civilne zaštite u srijedu je donio odluku o obaveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana za sve koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Stožer je donio odluku i o obaveznom nošenju maski u sredstvima javnog prijevoza.

U subotu je građane šokirala snimka koju je objavio portal 24 sata. Na njoj se vidi kako policija obara na tlo i privodi muškarca koji je ušao u vlak s malim djetetom, ali nije htio staviti masku. 

Jelena Oberman

FOTO: Crawford Jolly/Unsplash

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.