Categories OSVRTI

Tjedni pregled: “Bitno je da se govori o vama, pa makar i loše”

Štrajk javnih službi

Liječnici, medicinske sestre, učitelji, socijalni radnici i drugi zaposlenici javnih službi od srijede kreću u štrajk, najavili su sindikati javnih službi u ponedjeljak. Do štrajka neće doći ukoliko Vlada popusti zahtjevima sindikata.

Vlada nudi rast osnovice od tri posto, ali sindikati traže više – da se plaće u javnom sektoru usklade s ostalim plaćama u Hrvatskoj. Kako sada izgleda, primirje nije na vidiku.

Više o temi pročitajte u našem tekstu Sindikati javnih službi kreću u štrajk sljedeće srijede.

Zabranjuju se osvježivači zraka

Dobre vijesti pristižu iz Europske unije: odzvonilo je legalnom konzumiranju takozvanih osvježivača zraka. Dva nova europska propisa kojima je svrha suzbijanje zloupotrebe novih psihoaktivnih tvari, poput pušenja tzv. osvježivača prostora, stupila su na snagu u petak, piše Novi list. Radi se o Regulativi o razmjeni informacija i sustavu ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim tvarima te Direktivi za obuhvat novih psihoaktivnih tvari definicijom pojma „droge”.

O problemu drogiranja takozvanim osvježivačima zraka pročitajte u našem tekstu Zašto se ne zabrane „osvježivači zraka“ koje djeca konzumiraju kao drogu, a ostavljaju strašne posljedice, pa čak i smrt?

Ministrica postala dijete

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić sa svojom ulogom djeteta u udomiteljskoj obitelji na Svjetski je dan djece nasmijavala javnost. Prošle godine, naime, djevojčica Dora bila je na jedan dan ministrica, a ove je godine UNICEF-ov centar u Hrvatskoj predložio da zamijene uloge, pa da ministrica bude dijete. Mnogi su to prokomentirali kao loš pokušaj PR-a, ali ako je cilj bio da vijest dospije u sve medije, onda je uspio. Vijest o udomiteljstvu je odjeknula medijima, iako bez pravog sadržaja. No, bez tog PR poteza, vjerojatno bi posjet udomiteljskoj obitelji bio popraćen kao kratka, protokolarna crtica. A i pitanje koliko bi klikana/čitana ta vijest bila.

Neki smatraju kako je takav potez bio posve neprimjeren i da je na taj način ministrica zapravo ismijala tu djecu. Takav PR je inače, i prije nego što su odnosi s javnošću službeno izmišljeni, najbolje opisao Oscar Wilde. On je rekao, ili mu se barem ta misao pripisuje, da je samo jedna stvar gora od toga da se loše priča o tebi – ta da se uopće ne priča. Pitanje je samo koja je granica koju prilikom pokušaja izazivanja pažnje ne bi trebali prelaziti.

Nismo dugo morali čekati, već za nekoliko dana imali smo novu zabavu za javnost. Mladež HNS-a iz Osijeka organizirala je nagradnu igru u kojoj je glavna nagrada druženje s političarom Ivanom Vrdoljakom. Nagradna igra je plasirana u javnost pod sloganom: „Fotkaj svoj grad, budi u top 10 i provedi dan s Ivanom Vrdoljakom!“ Zatim se, prema pisanju samog Vrdoljaka na Facebooku na natječaj javila njegova žena. Poslala je fotografiju sebe i njihove djece.

Todorić pušten iz zatvora

Ne zna se tko u ovoj državi radi veći cirkus, političari ili (propali) gospodarstvenici.

Trinaest dana nekadašnji vlasnik Agrokora Ivica Todorić zvan Gazda proveo je u zatvoru u Remetincu zbog optužbe za gospodarski kriminal. Ovoga tjedna pušten je, uz jamčevinu, da se brani sa slobode. Odvjetnici su za njegovo puštanje uspjeli pribaviti milijun eura. Nepoznato je odakle. Naime, svi njegovi računi su blokirani. Najzanimljivije u cijeloj priči je što je Gazda, nakon izlaska iz Remetinca, najavio da će se politički angažirati.

Ponovno se osniva državni inspektorat

Hrvatska bi početkom travnja 2019. godine trebala ponovno dobiti Državni inspektorat. On će objediniti inspekcijske poslove koje trenutno obavlja 17 različitih inspekcija raspoređenih po osam različitih ministarstava. Vlada je, naime, u četvrtak uputila Nacrt konačnog prijedloga zakona o Državnom inspektoratu te prijedlog odluke o osnivanju Radne skupine za pripremu rada Državnog inspektorata.

Kako je nakon sjednice Vlade pojasnio Darko Horvat, ministar gospodarstva, maloga i srednjeg poduzetništva i obrta, inspektorat će biti tijelo neovisno o Vladi, a želja je Vlade da smanji represiju spram gospodarstvenika. Rješenja se neće izdavati ako je nedostatke koje je uočila inspekcija moguće otkloniti u trenutku inspekcijskog nadzora. Prekršajni postupak se neće pokretati ako se nedostaci otklone do pravomoćnosti rješenja.

Pravobraniteljice traže da se homoseksualcima omogući udomljavanje djece

Nekako u sjeni vijesti o ministrici koja je postala dijete i Crnog petka, dana kada cijene po dućanima rapidno opadaju, prošla je vijest o novom Zakonu o udomljavanju. Kako prenosi Hina, sve tri pravobraniteljice – pučka, za ravnopravnost spolova, za djecu te ravnateljica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova pozdravile su u petak Zakon o udomljavanju. No, istodobno traže da država omogući udomljavanje i homoseksualcima, odnosno istospolnim životnim partnerima.

U subotu je na tu vijest bilo tek nekoliko reakcija: SDP i HNS su za prijedlog pravobraniteljica, MOST protiv. HDZ, Živi zid i ostale parlamentarne stranke nisu se oglasile.

 

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash