Zašto se ne zabrane „osvježivači zraka“ koje djeca konzumiraju kao drogu, a ostavljaju strašne posljedice, pa čak i smrt?

Zašto se ne zabrane „osvježivači zraka“ koje djeca konzumiraju kao drogu, a ostavljaju strašne posljedice, pa čak i smrt?

Osvježivači zraka postali su pošast među djecom i mladima. Emisija Provjereno je prošloga tjedna objavila potresnu reportažu o ovisnosti djece o sasvim legalnim osvježivačima zraka. Napadaji slični epileptičnima, grčenje, potpuna dezorijentacija,  izlaženje pjene na usta, strašne su posljedice konzumacije te, relativno nove, sintetske droge. Ona se kao osvježivač zraka posve legalno kupuje po kioscima ili smart shopovima, i to za sitne novce tako da je svima dostupna. Takozvani osvježivači zraka izgledaju slično kao marihuana, a djeca i mladi je konzumiraju pomiješanu s cigaretama.

Lažni osvježivači zraka

Jedan od najčitanijih članaka u Večernjem listu u utorak bio je onaj o pošasti koju osvježivači zraka poznati kao i Galaxy, Spice, Bunga-Bunga, Zombi, siju po Osijeku. Večernji list je prenio pisanje Glasa Slavonije  o groznim scenama po Osijeku:  o tome kako tinejdžeri povraćaju i padaju u nesvijest nakon konzumacije, kako ispada, sasvim legalne, ali vrlo opasne droge.

Još prije tri godine Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu postavila je pitanje što Europska komisija poduzima kako bi poduprla napore država članica u borbi protiv širenja i štetnih posljedica sintetskih kanabinoida i drugih sintetskih droga. Međutim, od tada do danas ništa se nije promijenilo.

Kako je tada upozoravala Borzan, neki od spojeva koji su na tržištu su izrazito jaki i mogu izazvati posljedice poput povišenog tlaka, paranoje, psihoze, mučnine, napadaja i u nekim slučajevima, smrti. Diljem Europe su registrirani smrtni slučajevi, a prije nekoliko godina je uslijed konzumacije u Hrvatskoj umro tinejdžer.

Prema pisanju Glasa Slavonije, samo u Osječko-baranjskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 11. studenoga 2018. godine bila su 32 slučaja pacijenata koji su se otrovali konzumirajući  takve osvježivače zraka. Policijska uprava osječko-baranjska za prvih devet mjeseci ove godine ima evidentirano 13 osoba u dobi od 14 do 18 godina koje su zbog toga zatražile određenu vrstu liječničke pomoći. Osvježivače zraka dilaju i djeca po školama, drogiraju se i po kafićima, pa svako malo intervenira hitna pomoć. “Svi to sada puše, nagovaraju te dok ne probaš i onda se više ne možeš skinuti”, svjedoče upućeni.

U nesvjesti povraćao i obavio nuždu

Kako piše Glas Slavonije, prošli ponedjeljak u večernjim satima izgledom pristojan 21- nogodišnji mladić samo dvije-tri minute nakon udisanja tek nekoliko dimova takvog “jointa”, zaspao je usred kafića. Nakon nekoliko minuta je problijedio, a tijelo mu se počelo grčiti. Paraliziranog i bez svijesti, ubrzo su ga iznijeli pozvani vlasnik i konobari. Okupljeni su ga nastojali razbuditi do dolaska Hitne. Nesvjestan, mladić je povraćao, urinirao i obavio veliku nuždu.

Autorica članka upozorava da je pojava konzumacije novih psihoaktivnih tvari jedan od glavnih problema u Hrvatskoj. Naime, kako pokazuju najnoviji rezultati Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima u dobi od 15 i 16 godina , prosječno sedam od 100 ispitanika, te isti omjer ispitanika u dobi od 15. do 24. godine, jednom je u životu konzumiralo nove psihoaktivne tvari, što je iznad prosjeka europskih zemalja.

Nerad instituacija

Da nije nikakva tajna da se radi o psihoaktivnim supstancama, a ne nikakvim osvježivačima zraka, dovoljno je prosurfati internetom i pogledati ponudu smart shopova, gdje se oni sasvim otvoreno prodaju s neskrivenim marketinškim porukama. Zašto bi inače osvježivač zraka imao sliku zombija i nosio takav naziv?! Uostalom, pogledajte i sami:

Takozvani osvježivači zraka

Još krajem travnja 2015. godine, tadašnji glasnogovornik Ministarstva zdravlja Josip Jagić je za tportal rekao da će već sljedeći tjedan pred Vladu doći prijedlog izmjena i dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Prema tom Prijedlogu ministar zdravlja trebao je imati mogućnost zabraniti svaku sumnjivu sintetičku supstancu, čak i prije nego što bude stavljena na službeni popis droga.

Postavlja se samo pitanje, zašto dosad nitko, ni Europska unija, pa ni Vlada, unatoč upozorenjima struke i medija, te apela pojedinih političara, te proizvode nije zabranio. Očito netko moćan od uvoza ima interes, ili je javnost, jednostavno, pretiha.

 

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash, snimka zaslona