Categories AKTUALNO

Patrijarhalnost je jedan od uzroka nasilja nad ženama

Patrijarhalnost je jedan od uzroka nasilja nad ženama, rečeno je u petak na predstavljanju vladine publikacije „Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja“ i „Opće preporuke br. 35 UN-ova Odbora za uklanjanje diskriminacije žena o rodno utemeljenom nasilju nad ženama“. Protokol i Opća preporuka su predstavljeni u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava u nedjelju 25. studenoga.

Kako piše Hina, jedan od razloga raširenosti nasilja nad ženama i u Hrvatskoj i u cijelom svijetu su patrijarhalni društveni odnosi, stoga je nužno raditi na ravnopravnosti spolova da bi se to nasilje smanjilo.

HRT pak piše kako je u Hrvatskoj svakih sat vremena zlostavljana jedna žena. U deset mjeseci ove godine je bilo gotovo 500 kaznenih djela nasilja u obitelji, a u čak 88 posto slučajeva žrtve su bile žene. Sedam žena je ubijeno, njih petero su ubile njima bliske osobe.

HRT je posvetio pažnju i međuresornom Sporazumu o suradnji u području sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koji je potpisan u petak u Vladi. Cilj Sporazuma je uspostava novog Nacionalnog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Članovi tog nacionalnog tima su ministri, vrhovni sudac i sutkinja visokog prekršajnog suda.

 

Alter.hr

FOTO: Unsplash