Categories ŽIVOT

Proljeće – izvor nepremostivih problema

Proljeće – vrijeme kada većina nas osjeti sreću zbog dolaska ljepših, sunčanijih i toplijih dana. Vrijeme kada procvatu voćke, raznoliko mirisno drveće, vrijeme kada se otvore prvi cvjetovi i svojom raskošnom cvatnjom uljepšaju nam svakodnevicu. No, dok proljeće izaziva sreću u većine stanovnika i izvor je nadahnuća pjesnicima i umjetnicima, mnogima je nepremostiv problem. Upravo ono što nas u proljeće veseli, a to je bujanje bilja i pojačana cvatnja, mnogima je izvor nepremostivih problema.

Proljeće izaziva suze

Curenje, začepljenost ili svrbež nosa, peckanje ili škakljanje u grlu, suzenje ili svrbež te crvenilo i otekline oko očiju, upala očnih kapaka, otežano disanje, iznenadno kihanje, kašljanje, promuklost, glavobolja, alergijski podočnjaci zbog povećanog dotoka krvi, kožni ekcemi, samo su neki od problema s kojima se takve osobe susreću. Radi se o alergijskoj reakciji na pelud koja je u zraku i koju je gotovo nemoguće izbjeći.

Naime, u proljeće se prilikom cvatnje, stvara i pelud. Pelud je najčešći uzročnik alergijskih bolesti koje zahvaćaju dišni sustav budući da je jedan od najsnažnijih prirodnih alergena. Kada dođe u dodir s vlažnom sredinom poput sluznice našeg dišnog sustava, pelud otpušta niz kemijskih alergogenih spojeva, njih čak 52, upozorava Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Kako spriječiti alergije?

Najbolji je način, kažu u HZJZ-u, da najprije otkrijete i izbjegavate alergene. U tu svrhu može se napraviti i kompletan alergološki test. Iako je teško kontrolirati ovakvu vrstu alergije, postoji niz savjeta kojih se moguće pridržavati i koji alergičarima znatno olakšavaju proljeće.

Ljudi kojima smeta pelud trebali bi pratiti biometeorološku prognozu i ne izlaziti iz kuće od 5 do 10 sati, kada u zraku ima najviše peludi. Trebaju izbjegavati u to doba godine sušiti i provjetravati odjeću i posteljinu na otvorenom. Ako rade vani ili u vrtu poželjno je koristiti masku za lice kao zaštitu od peludi. Ako je to moguće, dobro je i promijeniti boravište u sezoni peludi. Svakako neka prate peludni kalendar o sezoni cvjetanja biljaka koje kod osjetljivih osoba izazivaju alergije. Za prozračivanje prostora treba iskoristiti vrijeme nakon kiše. Koristi li se klima, nju treba redovito čistiti deterdžentom, povremeno dezinfekcijskim sredstvom i redovito zamjenjivati filtere prema uputi.

Jelena Oberman

FOTO: Elin Gann/Unsplash

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.