Categories Jelena Oberman OSVRTI

Nino Raspudić podgrijao atmosferu u učmaloj političkoj areni

Nino Raspudić je, svojim ulaskom u politiku kao neovisni kandidat na listi MOST-a, podgrijao atmosferu u našoj učmaloj političkoj areni. Ne sjećam se kada smo imali ovako dosadno stanje na političkoj sceni pred izbore, a toliko osjetljivu situaciju. Svi glavni politički akteri podjednako su anemični i djeluju bezidejno i neperspektivno – i Plenković, i Bernardić i Škoro. Ostavljaju dojam ljudi koji, jednostavno, nemaju što ponuditi. Takva je, naposljetku, i atmosfera koja vlada pred izbore – učmala, besperspektivna i nemotivirajuća.

Raspudić ne nudi ništa novo

Nino Raspudić je, nedjeljnim gostovanjem na državnoj dalekovidnici u vrlo gledanoj emisiji Aleksandra Stankovića „Nedjeljom u 2“, to uspio promijeniti. Da budem posve jasna, teško da će Raspudić išta promijeniti svojim ulaskom u politiku osim atmosfere, ali dobro je i to. U državi u kojoj i sam njezin predsjednik izjavljuje da razmišlja o izbornoj apstinenciji, dobro je da barem netko podgrijava atmosferu aktivnog sudjelovanja u demokratskom procesu.

Iako je obrazovaniji od mnogih, Nino Raspudić zapravo ne nudi ništa novo. Ne nudi nikakve konkretne ideje ili programe. Ili to, barem, mi nismo čuli. Tako se stječe dojam da ćemo u Saboru dobiti još jednog, novog, elokventnog brbljivca. Dosjetljivog kritičara vlasti koja će ipak pripasti jednoj od dvije najveće stranke. Ma što tko mislio o tome.

S njegovim ulaskom u politiku neće se dogoditi nikakvo gospodarsko čudo, nikakva velika ili značajna društveno-politička promjena. Nino Raspudić je MOST-u samo dobrodošlo pojačanje, magnet za privlačenje glasača, zadnja slamka spasa da ne završe neslavno, ispod izbornog praga. Nino Raspudić podjednako je estradna zvijezda kao i Miroslav Škoro iako nije pjevao po pozornicama, već pisao kolumne u Večernjem listu i nastupao kao analitičar u emisiji „Peti dan“ na HRT-u.

To bi bilo uglavnom sve što se o Nini Raspudiću može reći na ovu temu. Iako mnogi uzburkani duhovi govore ovih dana puno više. Nepristojno više.

Prepucavanja oko braka i fotografija

Nakon što je, naime, u emisiji „Nedjeljom u 2“ Raspudić izjavio kako će ga „loviti na izborima“, javio se „lovina“ Gordan Jandroković. U svojoj objavi na Facebooku, prozvao je Raspudića koji se voli predstavljati kao katolik i konzervativac, za licemjerstvo. Jandroković je napisao: „Nisam gledao. Bio sam kod kćeri na ručku. Naime, imam troje djece… s istom ženom.“ 

Na tu temu na Twitteru se oglasio i Krešo Beljak, čelnik HSS-a: „Stavili mu ružnu fotku gdje kuglu baca, umjesto da su stavili neku drugu, konzervativniju, u skladu s ideologijom koju zastupa.. s vjenčanja u crkvi, na primjer.“ 

Naime, Raspudić je u drugom braku sa svojom kolegicom, političkom analitičarkom i docenticom na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Marijom Selak Raspudić koja također izlazi na izbore na listi MOST-a.

Nino Raspudić im nije ostao dužan. Istaknuo je da on nikada nije uvlačio nečiju djecu kroz svoje kritike, ali za Jandrokovića je rekao da je on umiljato dijete četiri političke mame.

„Prva mama mu je bio Ivo Sanader kojem samo što nije sjedio u krilu, onda zabijanje noža u leđa pa dolazi Jadranka Kosor, treća mama mu je bio Tomislav Karamarko i sada mu je Plenković, a kada Plenković padne pokušat će naći i petu političku majku“, kazao je gostujući na N1. Kreši Beljaku će pak rado fotografije s crkvenog vjenčanja s drugom suprugom pokazati na jesen, „ako uđe on u Sabor preko SDP-a“.

U cijelu ovu debatu se uključio i sam premijer Andrej Plenković. „Nisam ja primijetio da gospodin, dok je bio u poziciji van politike i kritike, da je štedio bilo koga u politici pa pretpostavljam da neće valjda prvi dan zaplakati ako dobije neki odgovor“, izjavio je Plenković.  

Sapunica

A da se o njemu dodatno priča, pobrinuo se i sam Raspudić. U emisiji se požalio da mediji stalno stavljaju fotografije njegove žene kada je bila trudna i okrugla čime je razbjesnio žene. Društvene mreže su se užarile. Više ili manje poznate žene su počele objavljivati svoje fotografije u poodmakloj trudnoći s porukom: „Nino, vidi me! Trudna i lijepa! Lijepa i okruglasta!“ Također je izjavio i da bi istospolni partneri imali pravo na usvajanje djece kada bi bilo više djece nego obitelji koje će ih usvojiti što je uzrokovalo negodovanje liberalnog dijela javnosti. 

Predizborna kampanja tako je, zahvaljujući Raspudiću, započela poput kakve sapunice. Priča se o njemu, ali i o izborima. Hoće li to biti dovoljno da ljude zainteresira da ne apstiniraju, izađu na izbore i glasaju? Premda i začepili nos. Jer istovremeno, dok se „uspavani“ bude uz prigodan političko-estradni program, gospodarska kriza nam kuca na vrata, a kiše padaju i natapaju porušene stanove u glavnom gradu koji čekaju političare koji neće biti samo jaki na jeziku, već će prionuti poslu. 

Jelena Oberman

FOTO: Nedjeljom u 2, HRT/ Alter/montaža: Alter

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.