Nacionalistički napad ili političko „hranjarenje“: što se krije u pozadini gađanja Pupovca hranom

Nacionalistički napad ili političko „hranjarenje“: što se krije u pozadini gađanja Pupovca hranom

Bivši američki predsjednik George W.Bush zaradio je cipelom u glavu, naš proslavljeni pisac Ante Tomić svojedobno je zaliven kantom govana, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nedavno je gađan jajima, a predstavnik srpske nacionalne manjine u Saboru i član vladajuće koalicije dr. Milorad Pupovac u petak je na Dolcu pogođen hranom.

Za razliku od „napada“ na Bandića, ovoga su puta sve glavne političke stranke i brojni političari žurno reagirali. Bacanje hrane na Pupovca, svi redom okarakterizirali su kao nasilan, napadački čin vrijedan najoštrije osude, a premijer Andrej Plenković naložio je istragu.

Najžešći u osudi bio je SDP koji je na svom Facebook profilu napisao da se radi o očitom rastu netrpeljivosti prema svima i svemu što se ne uklapa u nacionalističke i ultrakonzervativne okvire pojedinih skupina u društvu.  Kao što smo već pisali, Srpsko narodno vijeće priopćilo je da ih ovaj napad ne iznenađuje „s obzirom na političku i medijsku kampanju koja se vodi duže vrijeme, a posebno proteklih tjedana protiv zastupnika Pupovca i Samostalne demokratske srpske stranke“. Ta je kampanja takva, smatraju, da potiče ljude „ne samo na mržnju već i na nasilje prema njemu i institucijama koje vodi, a time i prema narodu koji predstavlja.”

No, s ovako oštrim i ishitrenim ocjenama ne slaže se naš poznati sociolog i ekonomist dr. Slaven Letica.

Protestno hranjarenje

Bacanje hrane na saborskog zastupnika dr. Milorada Pupovca politički je protest i kritički simbolički govor, a ne govor mržnje i političko nasilje, smatra Letica.

„Osobno nemam ni najmanju simpatiju prema bacanju hrane na dr. Milorada Pupovca, ali se ne slažem sa porukama koje sadrži prigodno priopćenje Srpskog narodnog vijeća.“, piše Letica na svom Facebook profilu.

Letica pojašnjava da u različitim zemljama na političare bacaju različitu hranu, najčešće su to jaja i slastice, jer su fizički neopasni. Na engleskom jeziku za tu radnju se koristi i glagol “egging” (što bi se moglo prevesti kao jajarenje, op.a.), no postoje i druge tradicije.

„Zato se ne slažem s ocjenom SNS-a kako je “hranarenje” (bacanje hrane) bilo, kako se tvrdi u Priopćenju: “manifestiranje mržnje, javno poniženje i fizičku ugrozu”. Bliže bi istini bilo: “manifestacija protesta, bijesa i ogorčenja”. Sjetite se samo bacanja cipela na Georga W. Busha ili fizički obračun Helmuta Khola s građaninom koji ga je gađao jajima.“, kaže Letica.

Kako je kasnije u komentarima pojasnio, ni na kraj pameti mu nije opravdavanje takvog protestnog izražavanja. Međutim, još manje odobrava tvrdnju SNS-a kako se tu radi o: “manifestiranju mržnje, javnom poniženju i fizičkoj ugrozi”. „Tko zna kakvi su motivi i tko je bacao hranu. Tek kad se to dozna, smije se pisati o naravi i motivaciji.“, piše Letica.

Nezadovoljstvo zbog Vučića

Podsjetimo, već duže vrijeme traje nezadovoljstvo u dijelu populacije, pogotovo braniteljske, oko Pupovčevog posjeta Bačkoj Palanci kada je ostao mirno stajati kraj srpskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je Hrvatsku izjednačio s nacističkom Njemačkom. Dvije braniteljske udruge zahtijevale su i tematsku raspravu u Hrvatskom saboru o njegovim stavovima o Domovinskom ratu i Oluji.  Pupovac se o tom jasno očitovao na konferenciji za medije o čemu je Alter ranije pisao. Pupovac: Oni koji me prozivaju, bolje bi bilo da se pozabave negiranjem Jasenovca; Atmosfera se zahuktava i kako se približava prosvjed u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina.

No, Pupovac je u subotu, nakon napada, u Varivodama na Danu sjećanja i komemoraciji za srpske civile ubijene za vrijeme i nakon vojno-redarstvene operacije ‘Oluje’ na kninskom području, rekao da se svi zločini moraju kazniti, bez obzira tko ih počinio. Odbacio je bilo kakve optužbe da on ili njegova stranka rade na tome da se ne procesuiraju ratni zločini u Vukovaru, piše 24 sata.

„Mi želimo da se ovaj zločin kazni, kao i svaki drugi, bilo prema Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima u ratu kroz koji smo prošli nakon raspada zajedničke zemlje. Svaki častan državni dužnosnik, vojnik, policajac, sudac i političar bi trebao reći, suditi i govoriti kao što ja sad govorim s ovoga mjesta. I stidjeti se zločina kojeg je netko počinio u ime naroda kojem pripadam i nikada ne poticati mržnju prema drugima, samo zato što je netko počinio zločin prema tvom narodu”, prenosi Pupovčeve riječi 24 sata.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash