Categories AKTUALNO

Pupovac: “Oni koji me prozivaju, bolje bi bilo da se pozabave negiranjem Jasenovca”

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac održao je danas konferenciju za medije na kojoj se očitovao o zahtjevima dvaju braniteljskih udruga, koje su tražile tematsku raspravu u Hrvatskom saboru o njegovim stavovima o Domovinskom ratu i Oluji. “Poštujem sve one koji su se, vođeni idejom slobode vlastite zemlje, sigurnosti vlastitih obitelji, mira u vlastitim naseljima i gradovima borili za svoju zemlju. To ne mogu reći za one koji hrvatsku demokraciju nastoje voditi po mjeri vojnog šatora”, kazao je Pupovac.

Strahovi i traume

Istaknuo je i da neće dopustiti da se među srpskom manjinom šire strahovi kao kad su devedesetih morali potpisivati izjave o lojalnosti u svojim tvrtkama, što je najdublja trauma koju imaju kao građani ove zemlje. Rekao je i da poštuje odluku predsjednika Hrvatskog sabora da tematske sjednice neće biti, ali bi volio i da je ima, jer na tu temu bi imao što reći. A možda je i vrijeme da se nešto kaže, dodao je.

Negiranje zločina

Braniteljske udruge zamjeraju Pupovcu i to što je na dan Domovinske zahvalnosti bio na skupu u Bačkoj Palanci za srpske žrtve Oluje, na kojem je srpski predsjednik Aleksandar Vučić Hrvatsku izjednačio s nacističkom Njemačkom. “Oni koji nas prozivaju, koji mene prozivaju, bolje bi bilo da se pozabave ovakvim pojavama: negiranjem Jasenovca koje dospijeva u glavne mainstream medije, i štampane i elektronske, i negiranjem dječjih logora kao što su Sisak i Jastrebarsko. To će biti najbolja obrana od onih koji Hrvatsku poistovjećuju s NDH”, rekao je.

Na konferenciji je također istaknuo da za svoje riječi namjerava odgovarati, ali za tuđe ne. Na temu izjava srpskog predsjednika „svoje je rekao i ne namjerava se ponavljati“. Ne vesele ga , niti smatra dobrodošlima bilo kakve poruke koje mogu izazvati nestabilnost i narušiti odnose između dvaju zemalja, bez obzira od koga dolazile. Također je istaknuo da se on nije pravio da nije čuo, za razliku od nekih koji se prave da ne čuju kad se na stadionima skandira “Za dom spremni”. (J. Oberman)

FOTO: Alter