Božić – blagdan kiča, prežderavanja i hinjene ljubavi

Božić – blagdan kiča, prežderavanja i hinjene ljubavi

Božić se iz proslave Isusova rođenja, ili ako baš hoćete, poganskog praznika u čast boga Sunca, pretvorio u blagdan kiča, prežderavanja i hinjene ljubavi. Blagdan kiča, prežderavanja i hinjenje ljubavi započinje već na Badnjak kada hodočastimo svojim obiteljima, u kojima prečesto ne vladaju idilični odnosi, na blagdansku večeru. Za one imućnije, na taj blagdan, koji bi trebao biti post i nemrs, odlazimo na porciju bakalara i fritula. To se obično pretvori iz porcije u više porcija. 

Vaga ne laže

U nešto manje sretnim obiteljima, na taj blagdan jede se nešto jeftinija riba. Siromašni su sretni ako imaju porciju srdele na stolu. Mi svi ostali krećemo s već tradicionalnim prejedanjem, koje ne staje tri dana. Prejedamo se puna tri dana: za Badnjak, zatim na Božić pa treći dan odemo na Štefanje i tamo se dokrajčimo. Jer svatko od nas ima nekog Štefa ili Šteficu.

Vaga ne laže: sljedećeg prvog dana, na sv. Ivana, koji srećom, nije blagdan, vaga pokazuje tri do pet kilograma viška. To su oni kilogrami koje ćemo teškom mukom pokušati skinuti nakon Nove godine. Jer i Nova godina je blagdan obilježen prežderavanjem: najčešće u sarmi ili odojku i francuskoj salati. Tada ćemo dobiti još dva kilograma viška. Biznis s teretanama naglo će procvasti.

Božić je i blagdan kiča. Obično okitimo svoj dom raznobojnim kuglicama, lampicama i figuricama anđela. Ispod bora složimo jaslice. Ma koliko se trudili da to sve djeluje ukusno i minimalistički, to je kič. Kič u kojem, doduše, uživamo.

Blagdan lažnih želja 

No, to nije ništa naspram hinjenja ljubavi. Glumiti nekome da ga voliš i želiš mu sve najbolje, obilježje je Božića. Na taj blagdan svima, kao, želimo mir i dobro, sreću, zdravlje i ljubav. U stvari to ne mislimo. Za mnoge bi radije da ne postoje. No, lažni osmjesi, lažne želje i lažni poljupci su ono čime tih blagdanskih dana obilujemo. Nažalost, jer vjera nas uči da ljubimo i svoje neprijatelje, molimo i za one koji loše o nama govore. Ali vjera nam je zadnje što konzumiramo tih dana. Tek poneki odu na misu i podsjete se što zapravo slavimo. Djeca tako steknu dojam Božića kao dana na koji se dobivaju pokloni, mi odrasli lažemo sebe i druge šaljući si anđeoske poruke putem društvenih mreža i aplikacija. U goste nam dolaze naši najbliži, prijatelji i rodbina, a mi mahnito spremamo svoje domove kao da nam dolazi sanitarna inspekcija. Napečemo kolača za omanju svadbu.

Zato nas na Ivanje ujutro dočeka žgaravica i višak kilograma na vagi. Kao signal da smo pretjerali. Pretjerali u najmanje bitnom, i zanemarili ono zaista bitno: pravu ljubav.

Iva Kozarac

FOTO: Daniil Silantev/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.