Meghan Markle – heroina ili crna ovca kraljevske obitelji

Meghan Markle – heroina ili crna ovca kraljevske obitelji

Je li Meghan Markle crna ovca? Ne pratim inače vijesti s britanskog kraljevskog dvorca, ali ovih dana nemoguće je ne pročitati ništa vezano uz kraljevsku obitelj. Čak i ozbiljni politički komentatori uhvatili su se komentiranja odlaska princa Harryja i njegove supruge Meghan Markle iz britanske kraljevske obitelji. Megxit, kako britanski mediji nazivaju taj događaj aludirajući na Brexit, izlazak Ujedinjenog kraljevstva iz Europske unije, postao je glavna tema i u našim medijima. No, ono što me začudilo je količina osuđujućih komentara uperena prema vojvotkinji, nekad glumici Meghan Markle. Ono što začuđuje je da osude dolaze i s lijeva i s desna, i iz feminističkih i konzervativnih krugova.

Je li Meghan markle feministica?

U tekstu „’Feministica’ Meghan se udala u obitelj u kojoj nije smjela progovoriti bez dopuštenja“ Marine Radoš tako čitam otvoreno ismijavanje feminizma Meghan Markle. Iako ne osporava činjenicu da se od malena bori za prava žena i djevojčica, Radoš ismijava najavu da će i u braku s princem promovirati prava djevojčica i žena. Kritizira to što se udala za princa i time praktički izgubila karijeru, domovinu, identitet i „pravo glasa“. No, nije li upravo odlaskom iz kraljevske obitelji, te preseljenjem u Kanadu, Meghan Markle dokazala da joj je bitniji vlastiti integritet i slobode od kraljevskih povlastica?!

No, daleko zanimljiviji mi je blog jedne autorice koja dolazi iz konzervativnijih krugova. Nikolina Nakić u svom blogu „Draga ikono feminizma Meghan, nema ti tu sreće“  tako piše da smo „svjedoci kako je ovdje naša feministica vrlo uspješno prvo nahuškala supruga iskoristivši njegovu ranjenost i razmaženosti protiv vlastite obitelji“.

Zanimljivo je da se Nakić ovako optužujući pritom poziva na kršćanske vrijednosti, posve zanemarujući biblijsko upozorenje: „Ne sudi da ti ne bude suđeno“. Također zaboravlja biblijsku epizodu u kojoj Isus farizejima jasno kaže: „Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo.“

Tradicionalistički vs kršćanski brak

Rekla bih da blogerica Nakić više naginje tradicionalističkom, nego doista kršćanskom poimanju braka i obitelji. Tradicionalističko poimanje braka i obitelji je život triju generacija pod jednim krovom, pri čemu se podrazumijeva da žena odlazi živjeti kod muževljeve obitelji. Samo po sebi podrazumijeva i da mlađi članovi, pogotovo žene, zatome sebe i bespogovorno slušaju starije – svekra i svekrvu. Kršćansko poimanje braka, kako vidimo iz Biblije, nije takvo. Muškarac, po Isusovim riječima, ostavlja oca i majku kako bi prionuo uza svoju ženu. Oni su jedno i u tom odnosu nema trećih osoba koji bi im „visili nad glavom“ i određivali kako će voditi život, ili se petljali u njihov odnos. U tome smislu odlazak princa Harryja i vojvotkinje Meghan Markle je kršćanskiji od ostanka u obitelji. 

Nakić pretpostavlja da Meghan Markle manipulira svojim suprugom. Ide i dalje i tvrdi da je to školski primjer uspostave  matrijarhata, iako je upravo situacija u kojoj je kraljica vodila glavnu riječ ni manje niti više nego matrijarhat. 

Nakić, očekivano, negira da je cilj feminizma uspostava sustava u kojem su žene ravnopravne s muškarcima, i ponavlja lažnu tezu da feministice žele ovladati muškarcima. 

„Suvremeni feminizam u potpunosti negira ženinu bit koja je topla i njegujuća pretvarajući žene u životinju bogomoljku koja prožvače i ispljune svog mužjaka i to se predstavlja kao temelj  ženske snage“, tvrdi Nakić.

Suvremena heroina

Nevjerojatna je ta količina osude koja se stuštila na Meghan Markle i s jedne i s druge strane. Doista se stječe dojam da je Meghan Markle crna ovca ne samo kraljevske obitelji, već i cijeloga društva. A nije tako. Svaka žena ima pravo odlučiti kako će i pod kojim uvjetima živjeti, a muškarac koji voli svoju ženu vodit će brigu i o njezinim, a ne samo svojim željama i stavovima. Živjeti samostalno, bez upliva roditelja i rodbine, je znak zrelosti, a ne dekadencije ili dominacije žene nad mužem, kako to hrvatskim ženama tumači Nakić. 

Meghan Markle je, dakle, suvremena heroina – oduprla se jednoj od najmoćnijih svjetskih obitelji i krenula putem koji će krojiti ne sama, nego u dogovoru jedino sa svojim suprugom, a ne ljudima sa strane ili „iznad nje“.

Iva Kozarac

FOTO: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.