Categories ŽIVOT

Kreativan Ivan: “Kad završim školu želim kupit’ auto i oženit’ se!”

Na zaprešićkoj tržnici, tik pokraj štanda na kojem su se skupljali potpisi za kandidaturu na izborima, danas dopodne stajao je posve neobičan štand s neobičnim natpisom “kreatIVAN”. Oslikane majice i platnene vrećice sa svojim veselim crtežima privlačile su ljude koji su došli dati svoj potpis ili jednostavno kupiti što im treba za ručak. Zaustavili smo se pokraj štanda i zamolili za razgovor. Zahvaljujući objavi na društvenim mrežama, znali smo po što smo došli: doznati tko se krije iza naziva „kreatIVAN“.

Tko je kreatIVAN?

Ljubazna ženska osoba na štandu vrlo brzo nas je spojila s pravom osobom. 

„Ivan je inače konobar u našoj školi, maturant i njegova nastavnica struke, već od prvog razreda je primijetila da je Ivan jako kreativan i kupila mu je blok i bojice i tako je Ivan krenuo s crtanjem. On je već inače došao kao dijete koje crta, ali tu ga se u školi još potaknulo na to“, kaže nam profesorica hrvatskog jezika Zdravka Kramarić i voditeljica Učeničke zadruge „Ban“.

Dolazi i Ivan. S potpisa na ilustracijama saznajemo da se preziva Crnoja. Samozatajno stoji sa strane i čeka svoj red. Ivan je osoba sa sindromom Down.

foto: Jelena Oberman

Sindrom Down

Kako stoji na stranicama Hrvatske zajednice za Down sindrom, prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Sindrom Down uzrokuje pogrešno razvrstavanje kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. S obzirom na to da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao „trisomija 21“.

Sindrom Down, pišu, pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Mogućnosti za osobe sa sindromom Down, pojašnjavaju, danas su daleko veće nego u prošlosti, temeljem odmicanja tradicionalno postavljenih granica. Kvalitativni pomaci plod su zajedničkih napora roditelja, stručnjaka i šire zajednice.

Opasne ribe

foto: Jelena Oberman

Prilazim Ivanu i započinjem razgovor. Otkriva mi da voli vesele boje i motive poput riba, šume, cvijeća, od čega izdvaja visibabe. Crtanje ga, kaže, opušta. 

„Sad završavaš srednju školu, kakvi su ti planovi dalje za život?“ pitam ga.

„Kupit’ auto i oženit’ se!“ odgovara kao iz topa.

Iskreno me nasmijao. 

„Samo to, a radit?“ pitam ga.

Radit će, odgovara, kao konobar i dalje se baviti slikarstvom. 

Prilazimo štandu i gledamo njegove radove otiskane na vrećice i majice. Kažem da mi se sviđaju njegove ribe. Zanimljive su. „Opasne“, kaže on. Primjećujem da možda nisu i toliko opasne jer imaju oble, a ne oštre zube. Potom se on nasmije. Završavamo razgovor, on mirno odlazi na klupu u blizini, obasjanu suncem. 

foto: Učenička zadruga “Ban” Srednje škole Ban Josip Jelačić

Učenička zadruga

Akciju prodaje njegovih radova organizirala je Učenička zadruga „Ban“ Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića. Kao zadruga su registrirani tri godine iako postoje već više od cijelog jednog desetljeća. Unutar sebe imaju mnogo sekcija koje vode profesori iz škole. Između ostalog proizvode stvari od keramike, sapunčiće, peku kolače i to prodaju. Profilirali su  u zadrugu koja pomaže potrebitima. Sve što prodaju ide u humanitarne svrhe, sebi ostavljaju novac samo za pokrivanje troškova materijala.

Jelena Oberman

FOTO: Jelena Oberman

1 comment

Zdravka says:

Hvala na riječima koje nismo izgovorili, a htjeli smo da se nađu u članku!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.