Categories Jelena Oberman OSVRTI

Kolinda je samoj sebi najveća prijetnja

Obično predsjednicima napišu govore savjetnici za svečanije prilike. Ili se konzultiraju s njima. No, to nije slučaj s aktualnom predsjednicom. Kolinda Grabar-Kitarović uspjela je nadmašiti samu sebe govorom u Kninu uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Otkada je nastupila, ne prestaju reakcije na njezin govor i njezino ponašanje. Pokazalo se da je Kolinda samoj sebi najveća prijetnja na predstojećim predsjedničkim izborima.

Viralna Kolinda

Neki, poput bivšeg predsjednika Ive Josipovića javno nagađaju da je možda bila pijana. Jer, u svoj govor uspjela je utrpati svašta: lamentiranja o NATO-u, Afganistanu i ratu, te svojoj želji da uzme pušku u ruke i ode u Oluju. Kolinda je malo pričala na engleskom, malo na hrvatskom, malo je bila patetična, puno je afektirala, a na kraju je čak i zapjevala sa zborom hrvatske mornarice ariju „U boj, u boj“ iz opere „Nikola Šubić Zrinski“.

Snimka njezinog govora postala je viralna, kao i videa i memeovi koji ismijavaju njen nastup. Što je najbolje, ili najgore, taj govor je doista bio pripremljen i napisan na papiru.

Funkcija predsjednika

Često se govori da se funkciji predsjednika države ne daje dužno poštovanje, a opet što kada to poštovanje nemaju sami obnašatelji, odnosno u ovom slučaju obnašateljica dužnosti? Što kada umjesto poštovanja svojim nastupom, i nastupima, postanu predmet sprdnje u javnosti? Kolinda je učinila upravo to. Nije sve što je rekla predsjednica države loše, naprotiv, ali način na koji je to izvela i način na koji se ponašala čitavu tu večer, izazvao je podsmjeh i zgražanje u javnosti. Možda bi trebala razmisliti o svome nastupu, ako planira, i idućih pet godina, kako je najavila također u Kninu, dolaziti tamo kao predsjednica. Razmisliti o tome da svojim afektiranjem i stavljanjem sebe u prvi plan, ne odbija upravo birače koji bi za nju glasali.

Jelena Oberman

FOTO: Ured predsjednice RH/Alter

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.