Ispovijed – glavna tema među djecom pred Prvu pričest

Ispovijed – glavna tema među djecom pred Prvu pričest

Glavna tema pred Prvu pričest među djecom je ispovijed. Nervoza zbog toga hoće li zapamtiti tekst, još veći strah i sram jer drugome, svećeniku, moraju priznati da su griješili. A to nije lako. Nikome, pa ni odraslima. Prvi put, kad ne znaš što te čeka, je najteže.

„Gađao sam susjedovu kuću jabukama, skoro ubio nevinog dječaka…to su smrtni grijesi, to je za maloljetnički zatvor, ne mogu to reći na ispovijedi, pozvat će mi policiju!“, paničari dijete večer pred prvu ispovijed i u svom paničarenju pretjeruje u ocjeni težine gađanja susjedove kuće jabukama.

Ispovijed je tajna

„Neće nikom reći, oni ne smiju nikom reći!“, odgovaram.

„Ispovijed je da iskreno pogledaš duboko u sebe, da ispovjediš svoje grijehe, ne svećeniku, ne Crkvi, nego Bogu, i da se pokaješ da to više nećeš činiti“, pojašnjava mu otac.

„Ljudski je griješiti, svi ljudi griješe, zato i idu na ispovijed“, nastavlja.

Grijeh, tako teška riječ, tako težak teret koji pritišće i odrasle. Teret kojeg mnogi ne žele priznati, teret kojeg bi rado odbacili, a ne mogu samo tako lako, pa ga nastoje zatomiti, zaboraviti, izbrisati.

Ispit savjesti, kako se priprema za ispovijed u Crkvi naziva, a radi se o nizu pitanja kojima se propitkuje sve loše što si učinio, omogućio nam je i da doznamo nešto više o našem djetetu. A saznali smo puno. Prva pričest tako je bila prilika da saznamo i nešto što dosad nismo znali. Ostali smo nemalo iznenađeni.

Sram zbog grijeha

Djeca također osjećaju sram i strah od osude, kao i odrasli. To je nešto s čime se moraš nositi čitav život. Zato je ispovijed oslobađajuća. Nema osude i nestaje svaki strah i sram.

Ispit savjesti prije prve ispovijedi pred Prvu pričest također nam je pomogao u odgoju djeteta. Razgovoru i savjetima kako da se ponaša u životu. Da toga nema, u mnogočemu bi ostali uskraćeni. Ostali bi uskraćeni u saznanju i mogućnosti da to saznanje pretočimo u nešto dobro. U bolju prisnost, otvorenost, a time i kvalitetnije odgajanje. U pomoći da dijete postane bolji čovjek, a time pomogne i u izgradnji boljeg društva. Ma kako nekom smiješno, suludo ili utopistički izgledalo.

Iva Kozarac

FOTO: Shalone Cason/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.