Categories Jelena Oberman OSVRTI

Horor u Zadru: Sklonite svoju djecu, manijaci su na slobodi

Priča kao iz horor filma zgrozila nas je i užasnula ovoga ponedjeljka.

Sudac Županijskog suda u Zadru Ivan Marković pustio je sedmoricu mladića u dobi od 17 do 19 godina da se brane sa slobode. U time ne bi bilo ništa sporno da se ne radi o gnjusnim i stravičnim zločinima koje su počinili. Oni su, naime, godinu dana u više navrata grupno silovali 15-godišnju djevojku. Djevojku su pritom snimali mobitelom i ucjenjivali da će snimku pokazati njezinim prijateljima i obitelji. Jedan od mladića, njezin bivši dečko, ju je k tome i pretukao u više navrata.

Manijaci su na slobodi

Horor joj je tako priuštilo i hrvatsko pravosuđe, jer počinitelji i djevojka žive u istom malom mjestu kraj Zadra. Da, ne smiju joj se približavati na 200 metara i moraju se dva put mjesečno javljati u policijsku postaju, ali to je sve. Oni mogu slobodno šetati, upoznavati nove djevojke i činiti isto. Jer tko garantira da neće djelo ponoviti? Tko garantira da neće utjecati na zajednicu u kojoj žive? Tko garantira da zbog toga djevojka neće iznova proživljavati horor koji je doživjela: mučno mentalno i fizičko zlostavljanje. Tko garantira da će joj javnost vjerovati i zaštititi je?

Takvo djelo proizvod je bolesnog uma. Takvo djelo zaslužuje trajno zatvaranje i da nikad nitko od njih više ne pristupi niti jednoj djevojci. Kakva je poruka poslana društvu? Sklonite svoju djecu, manijaci su na slobodi.

Novinari su opet krivi

Možete i javno prosvjedovati i izraziti svoje neslaganje i gnušanje odlukom suda, ali reći će vam da su vas zaveli zločesti mediji. Sud se, naime, oglasio u ponedjeljak i rekao da su novinari krivi jer su objavili priču samo radi bombastičnih naslova i čitanosti. O ovom se, dakle, trebalo šutjeti. Iako nitko od nas ne smije šutjeti i zatvarati oči pred takvim činom ni počinitelja, niti suda. Trebamo se i mi pobuniti kada nas siluju u zdrav mozak, kada vlast, u ovom slučaju sudbena, priušti dodatan horor jednom mladom životu u razvoju. Jer, danas sutra može se to dogodili i vašem djetetu, može se dogoditi i vama. Da sud pusti da se vaši mučitelji, silovatelji i zlostavljači brane sa slobode. Jer to, za sudbenu vlast, nije teško kazneno djelo. To, za sudbenu vlast, nije opasno.

Horor u kojem živimo

Nije ni lako lokalnim medijima: Zadarski.hr je prvi pustio ovu strašnu priču u javnost i sada sudbena vlast vrši pritisak na novinare.

Oglasio se zato i Sindikat novinara. Strah nas je što bi bilo da nema “bombastičnih” naslova novinara, kažu. Strah je svakog. Što bi bilo da smo prepušteni na milost i nemilost vlastima? Jer sudska nam je vlast, ovim činom, pokazala da nas gazi kao žohare i prepušta na milost i nemilost psihopatima, zločincima, manijacima, silovateljima i nasilnicima. A sad bi ušutkivali i novinare, zadnji bedem obrane od zla u ovom društvu. Što je to, ako nije horor. Horor u kojem živimo.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash/Alter

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.