Categories Jelena Oberman OSVRTI

HDZ je pokazao nevjerojatnu bešćutnost spram žena i djevojčica

HDZ i njegovi priljepci su u petak pokazali nevjerojatnu bešćutnost prema siromašnima u Hrvatskoj, posebice djevojčicama i ženama. HDZ i partneri odbili su, naime, prijedlog saborske zastupnice Anke Mrak Taritaš da se PDV na tampone i uloške s 25 smanji na pet posto. Time su otvoreno pokazali da za probleme siromašnih, posebice djevojčica i žena, nemaju nimalo sluha. Hrvatska je tako ostala jedina zemlja u EU koja primjenjuje opću stopu PDV-a na menstrualne potrepštine. Drugim riječima, oporezuje ih kao da je riječ o luksuzu.

Socijalno neosjetljiv HDZ

Što je najžalosnije tu inicijativu su ismijale i neke HDZ-ove saborske zastupnice koje su taj problem minorizirale kroz usporedbe sa žiletima. Kao da je menstrualno krvarenje pitanje estetike i izbora, a ne osnovne higijene i zdravlja. A upravo zdravlje je, nemogućnošću da si pribave te osnovne potrepštine, ozbiljno ugroženo kod zastrašujuće velikog broja djevojčica i žena u Hrvatskoj. 

Socijalnu osjetljivost kod vladajućih nije potaknulo ni istraživanje riječke Udruge PaRiter koje je pokazalo da 10 posto građanki Hrvatske nema za uloške i tampone ili ne može kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Prema istom istraživanju, čak 36,4 posto ispitanica zbog cijene kupuje manje kvalitetne potrepštine od onih koje bi inače kupovale.

Mizoginija

Istodobno,  Grad Rijeka je najavio uvođenje besplatnih menstrualnih potrepština u sve osnovne škole čiji je Grad osnivač, Grad Varaždin će osigurati besplatne menstrualne potrepštine u osnovnim školama za učenice slabijeg imovinskog statusa, pet srednjih škola širom Hrvatske je samoinicijativno osiguralo besplatne menstrualne potrepštine ili su u procesu osmišljavanja modela. U Splitsko-dalmatinskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Istarskoj županiji također postoje inicijative za borbu protiv menstrualnog siromaštva. Hrvatska se budi, ali ne i HDZ.

HDZ i njegovi priljepci su posve ravnodušni spram činjenice da su mnoge djevojčice i žene, u 21. stoljeću u Hrvatskoj, prisiljene koristiti stare krpe umjesto higijenskih uložaka ili da nemaju novaca za tablete protiv bolova. Posve su ravnodušni i spram činjenice da sve to otežava svakodnevno funkcioniranje, odlazak u školu i na posao.

Ne mogu se, a ne zapitati, nije li ovdje, osim potpunog izostanka empatije u pitanju i mizoginija. Bi li bilo drugačije da krvare muškarci?! 

Jelena Oberman

FOTO: Karolina Grabowska, Pexels / montaža Alter

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.