Draga, tebi treba dobar psihoterapeut

Draga, tebi treba dobar psihoterapeut

Psihoterapeut sam svojim prijateljicama. Psihoterapeut bez škole, psihoterapeut bez potrebnog znanja, psihoterapeut na daljinu. Jer seanse obavljam putem mobitela. Neke mi ni ne kažu: „Halo, dobar dan, kako si?“, već počnu svoju priču. Te priče uglavnom se svode na nadugačko i naširoko prepričavanje problema. Problema s djecom, suprugom, roditeljima, sistemom u kojem živimo. No, trebaju li doista to prijatelji slušati? Zar mi prijateljima ne bi trebali biti izvor zabave, a ne psiholog ili psihoterapeut.

Psihoterapeut sam prijateljicama

Biti psihoterapeut nije nimalo lako. Ne volim davati savjete, jer se bojim da bi mogla pogriješiti, ali već i samo slušanje prepričavanja iscrpljuje čovjeka. A tako mi je teško izreći: „Čuj draga, tebi treba dobar psihoterapeut!“ Da sam tako brutalno iskrena, većina mojih prijateljica bi se razljutila.

Sve više ljudi susrećem kojima bi trebala stručna pomoć. Uznemireni su i slomljeni vremenom u kojem živimo i lošom financijskom situacijom pa posljedično im i odnosi unutar obitelji postanu loši. Posebice se to događa kad netko u obitelji ima malu plaću ili izgubi posao. Tada sve kreće. Problemi s raspoloženjem kreću i kada ljude maltretiraju na poslu, ali i kada maltretiranje dožive u obitelji. Problemi počnu i kada supružnici prestanu mariti jedno za drugo i „švrljaju“ sa strane.

Pošast

Sve više mi se čini kao da je danas zavladala pošast psiholoških problema, a nitko ne želi psihologu ili psihijatru jer je to još uvijek tabu. O tome se ni ne pomišlja, a kamoli da se otvoreno govori. Rugamo se Amerikancima jer masovno idu na psihoterapije, a mi to rješavamo tako da maltretiramo svoje prijatelje, koji nam se moraju javiti i usred noći, kad zatreba. Ako se ne jave, ako nas nisu spremni slušati, odbacimo ih iz života. Jer, kao, nisu to pravi prijatelji. Tko se onda tu glupo i ludo ponaša, mi ili „Ameri“?

Iva Kozarac

FOTO: Quino Al/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.