Tjedni pregled: Kampanja za predsjedničke izbore u punom je jeku

Tjedni pregled: Kampanja za predsjedničke izbore u punom je jeku

Život u državi kao da je stao, zahuktala se kampanja za predsjedničke izbore. Predsjednički kandidati, njih 11, razmiljeli su se po državi i inozemstvu pokušavajući tako ugrabiti što više glasova. 

U prvom planu kampanja troje kandidata

U prvom je planu troje kandidata: aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović,  te pjevač i doktor znanosti Miroslav Škoro. 

Bivši sudac, a sada europarlamentarac Mislav Kolakušić iznenadio je svojim izvještajem kako je u kampanji dosad potrošio samo 12 kuna, odnosno sredstva potrebna samo za održavanje računa. Saborski zastupnik Ivan Pernar (SIP) kao i dosad, fokusiran je na društvene mreže i istupima protiv vladajuće stranke, HDZ-a. Kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović uspjela je privući pažnju javnosti svojim zalaganjem za demokratski socijalizam. 

Kampanja u sjeni

Nekako u sjeni ostali su ekonomist Dejan Kovač, bivši pravaš sada čelnik stranke Desno Anto Đapić, predsjednica Starta Dalija Orešković, te predsjednik Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca Nedjeljko Babić. 

Javnost zabavlja redatelj Juričan

Javnost, međutim, najviše zabavlja kampanja redatelja Daria Juričana koji se predstavlja kao Milan Bandić. Juričan je u četvrtak izveo performans u kojem je preimenovao ulice i trgove u Zagrebu. Tako smo „dobili“ Trg žrtava USKOK-a, Trg hrvatskih tajkuna i Ulicu dr. Ive Sanadera.

Juričan je izveo još jedan performans u četvrtak kojim je upozorio na sveopću korupciju u državi. Kako prenosi Hina, sa svojim je volonterima u Gajevoj ulici u Zagrebu protegnuo žutu vrpcu između nekoliko adventskih štandova i kućica na kojoj je pisalo „Korupcija u tijeku“.

„Korupcija bi trebala biti hrvatski izvozni proizvod“, kazao je Juričan.

Ustavna zadaća Predsjednika Republike

Ovim putem, pak, želimo vas podsjetiti na ustavnu zadaću Predsjednika Republike. Kako piše u Ustavu RH, Predsjednik Republike Hrvatske predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu. Predsjednik Republike brine se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti. Predsjednik Republike odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike također raspisuje izbore za Hrvatski sabor i saziva ga na prvo zasjedanje, raspisuje referendum u skladu s Ustavom, povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, daje pomilovanja, dodjeljuje odlikovanja i priznanja određena zakonom, obavlja druge dužnosti određene Ustavom.

Vanjska politika

Predsjednik Republike i Vlada Republike Hrvatske surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike.

Predsjednik Republike, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, odlučuje o osnivanju diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu.

Predsjednik Republike, na prijedlog Vlade i uz mišljenje nadležnog odbora Hrvatskoga sabora, donosi odluku o postavljanju i opozivu šefova diplomatskih misija Republike Hrvatske u inozemstvu, uz prethodni supotpis predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike prima vjerodajnice i opozivna pisma inozemnih šefova diplomatskih misija. Predsjednik Republike vrhovni je zapovjednik oružanih snaga Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike imenuje i razrješuje vojne zapovjednike, u skladu sa zakonom.

Predsjednik objavljuje rat i zaključuje mir

Na temelju odluke Hrvatskoga sabora Predsjednik Republike objavljuje rat i zaključuje mir.

U slučaju neposredne ugroženosti neovisnosti, jedinstvenosti i opstojnosti države Predsjednik Republike može, uz supotpis predsjednika Vlade, narediti uporabu oružanih snaga iako nije proglašeno ratno stanje. Predsjednik Republike može predložiti Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanja.

Predsjednik Republike može biti nazočan sjednici Vlade i sudjelovati u raspravi.

Predsjednik Republike može predložiti Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanja.

Predsjednik Republike može biti nazočan sjednici Vlade i sudjelovati u raspravi.

Jelena Oberman

FOTO: Damir Senčar/Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.