Cijepljenje: Tri razloga zašto dio katolika u Hrvatskoj ne slijedi primjer pape Franje

Cijepljenje: Tri razloga zašto dio katolika u Hrvatskoj ne slijedi primjer pape Franje

Cijepljenje u Hrvatskoj ne ide po planu, dosad je dvjema dozama cijepljeno manje od polovine stanovništva i malo je vjerojatno da će Hrvatska postići kolektivni imunitet. Razloga za to je puno, ali ono što čudi je to što i dio katolika u Hrvatskoj odbija cijepljenje, iako su se i papa Franjo i papa emeritus Benedikt Šesnaesti cijepili, a Vatikan je, primjerice, cijepio i beskućnike. No, za one koji pažljivije prate što se posljednjih godina događalo u Crkvi, to i nije iznenađenje.

Tri su razloga zašto neki Hrvati katolici ne slijede primjer pape Franje i Vatikana kada je u pitanju cijepljenje.

Tri razloga koji koče cijepljenje

Prvi razlog leži u papinoj izjavi o homoseksualcima: „Ono što moramo stvoriti je zakon o istospolnoj zajednici. Na taj su način zakonski pokriveni. Zauzeo sam se za to.“ Odličan članak s izjavom i kontekstom te izjave donosi Večernji list.

Drugi razlog su papine izjave o Međugorju: „Ali moramo govoriti o pravoj Gospi! Ne o Gospi šefici poštanskog ureda koja svaki dan šalje drukčije pismo kazujući: ‘Djeco moja, učinite to i onda drugi dan učinite drugo’. Ne, ta ne! Prava Gospa je ona koja generira Isusa u nešem srcu, koja je Majka. Ova moda o Gospi superstaru, koja je protagonistica i stavlja sebe u središte, nije katolkinja.“ Izjavu možete pročitati ovdje.

Treći leži u izjavama o Stepincu: „Povijesni slučaj je ovaj: kanonizacija Stepinca. On je bio krepostan čovjek, zato ga je Crkva proglasila blaženim. Vjernici mu se mogu moliti. Ali u jednom trenutku procesa došli smo do nerazjašnjenih točaka koje se odnose na povijest. I ja, koji moram potpisati kanonizaciju – to je, naime, moja zadaća – moleći, razmišljajući i tražeći savjet, uvidio sam da moram zamoliti za pomoć srpskog patrijarha Irineja, koji je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Zajedno smo osnovali povijesnu komisiju: i njega i mene zanima samo jedna stvar, a to je ne pogriješiti, zanima nas istina. Ne pogriješiti. Čemu služi izjava o svetosti ako nije jasna istina? Ne služi nikome. Znamo da je (Stepinac op. a.) dobar čovjek, da je blaženik, ali da se učini ovaj korak tražio sam Irinejevu pomoć, da sve bude po istini. Izučava se. Najprije je osnovana komisija koja je dala mišljenje. Ali sada se izučavaju druge točke. Dublje se proučavaju neke točke kako bi istina bila jasna. Ne bojim se istine. Ne bojim se. Samo se bojim suda Božjeg.“ Izjavu možete pročitati ovdje.

Zašto je papa u pravu

Ja dijelim mišljenje s papom. Svojim izjavama papa nije nikoga obezvrijedio i ponizio, niti je odstupio od vjere.

Što se tiče izjave o tome da istospolne zajednice treba zakonski zaštititi, stvari su kristalno jasne. Naša vjera je naša osobna stvar, nemamo pravo nikome nametati naša vjerska uvjerenja kao zakon po kojem svi moraju živjeti. Vjera je stvar slobodnog izbora i vjera je, po katoličkom uvjerenju, dar. U građanskom društvu, a u Hrvatskoj je to i upisano u Ustav, svi moraju biti jednaki u pravima. Tu je i pitanje slobode, koju, ako smo vjernici, znamo da nam je Bog svima dao, bez iznimke. Na kraju krajeva, tu je i pitanje što je pravično: ako dvoje ljudi živi zajedno i zajedno npr. izgrade kuću, kome bi ta kuća trebala pripasti nakon smrti jednog partnera – nečijem nećaku ili ipak onom partneru koji je s preminulim gradio kuću? 

Međugorje osobno nikad nisam voljela. Kad sam bila mala grozila sam se tih poruka koje je svakog dana netko ostavljao po crkvi. Nespojivo mi je to s duhom Evanđelja, djeluje mi je kao hereza.

U slučaju Stepinca, kao što papa kaže, nema potrebe žuriti. Bitno je vidjeti što je istina i postupiti u skladu s istinom. Svetost neće nikuda pobjeći, ako postoji. Pa koliko se čekalo da se Leopold Mandić proglasi svetim pa nitko nije propao! Svetost, uostalom, treba dokazati i čudotvornim djelima. A i za to je potrebno vrijeme. Žuriti samo zato da bi se zadovoljila taština jednog naroda (točnije, dijela naroda) nije u duhu vjere.

Jelena Oberman

FOTO: Robert Oberman, Alter/ Ashwin Vaswani, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.