Categories AKTUALNO

Živi zid: Ovršni zakon opet piše Hanžekovićev ured na štetu sirotinje

Živi zid najavio je danas na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru da će podnijeti prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa protiv ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića zbog curenja informacija o novom Ovršnom zakonu iz Ministarstva pravosuđa, odnosno iz radne skupine tog ministarstva. Živozidaši su reagirali na informaciju objavljenu jučer u medijima kako je Hanžekovićev ured, iako nije član radne skupine, prije od svih drugih članova radne skupine, dobio nacrt tog zakona.

Živi zid protiv lobija

„Ono što je još tragičnije da jedan ured, koji najviše zarađuje upravo na ovrhama, kroji zakon jednom ministru, koji bi trebao upravo građane zaštititi od tih istih ovrha.“, kazao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Sinčić je dodao da je to nova Borg grupa, te da opet lobiji pišu zakone na štetu građana i da vlast pomaže interesnim skupinama da još više obespravljuju i eksploatiraju narod, kao što je Borg skupina radila na štetu dioničara i zaposlenika Agrokora, ili kao što određeni lobiji u Hrvatskim šumama pogoduju velikim prerađivačima i izvozu, a ne malima i razvoju ruralnog prostora.

Ovo, kazao je, također pokazuje da je radna skupina farsa i da nije bitno što ona radi. Sve to, ali i to što Živi Zid nisu htjeli u radnu skupinu, govori da „sve zakone u ovoj zemlji, pogotovo one gdje je najviše novca, pišu lobiji“, ističe Sinčić.  Agorkor je spomenuo kao primjer na kojem se vidi kako je skupina koja je pisala zakon, ista ona skupina koja je dala i povjerenika, a ujedno i ista skupina kojoj je potom povjerenik dao poslove, i sve to pod blagoslovom Vlade.

Premijer laže i obmanjuje

„Gospodin Plenković se konstantno pravi da to nema nikakve veze s njime, da neka institucije rade svoj posao, cinično on govori. Evo jučer je, recimo, on izgovorio kako nitko ne može biti iznad zakona, pazite vi tu tezu, a njegov zamjenik u stranci, Milijan Brkić je do prije nekoliko dana bio iznad zakona. Sedam godina institucije nisu htjele postupati, niti smjele postupati protiv njega“, kazao je Sinčić, te se zapitao koliko još ima takvih Brkića. Sinčić smatra da premijer zapravo laže i obmanjuje javnost, jer da nije tako, sve nabrojeno bi bilo davno sankcionirano. „Što manje sankcionira država, to korupcija sve više buja i postaje isprepletenija, i postaje ju kasnije teže raščistiti i raspetljati.“, smatra Sinčić.

Traže nove izbore

Ivan Pernar je rekao da je „mason Hanžeković” najviše profitirao od postojećeg Ovršnog zakona, da je gostujući na HTV-u i javno priznao da je „on izmislio taj posao“, i kad se s tim poveže činjenica da je Hanžekovićev ured dobio prijedlog novog Ovršnog zakona, i da ga je taj isti ured prepravljao, a da nitko nije znao da su oni uključeni u njegovo pisanje,  to daje zapravo naslutiti da se ovršni zakon ne piše ni u interesu ovršenika, niti ovrhovoditelja, već se vodi u interesu onih koji zarađuju na troškovima ovršnog postupka.

„Ovo je grupa Borg, samo je razlika između one grupe Borg, koja je bila vezana uz ministra Marića i Agrokor, i ove grupe Borg, da je tu cilj zarade zapravo sirotinja. Znači, dok su jedni bili fokusirani na milijune i milijarde, ovi su bili fokusirani na one sitne troškove, pod navodnicima sitne, male ovrhe, a na kojima se zapravo zarađuje velik novac na uštrb ogromnog broja ljudi.“, kazao je Pernar.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić je zaključio da je država korumpirana i štiti interesne lobije, a ne građane, te stoga Plenković mora otići, cijela ta većina mora se resetirati i mora se ići na ponovljene izbore.

Jelena Oberman

FOTO: Alter