Categories AKTUALNO

Premijer Andrej Plenković podnio je danas Hrvatskom saboru izvješće o radu Vlade

Premijer Andrej Plenković podnio je danas Hrvatskom saboru redovito godišnje izvješće o radu Vlade. „Nakon pola mandata ove Vlade smatram da je u društvu potrebno probuditi optimizam, samopouzdanje i povjerenje, te ujediniti narod oko zajedničkih vrijednosti. Kako bi individualni uspjesi dali obol zajedničkom uspjehu, štitimo nacionalne interese i učvršćujemo naš položaj i u Europi i u svijetu“, kazao je premijer.

Prioriteti Vlade

Prioriteti u daljnjem djelovanju ove Vlade, istaknuo je, biti će nastavak osnaživanja vladavine prava i jačanje neovisnosti i učinkovitosti pravosudnih institucija. Kako bi suzbili zloporabe i jačali učinkovitost, nastavljaju s ubrzanom digitalizacijom javnih usluga. Vlada će intenzivirati mjere demografske revitalizacije. To znači da će država pružiti potporu svakoj obitelji da se odluči na onaj broj djece koji zaista želi, pružiti primjerenu novčanu i logističku potporu roditeljima, subvencionirati rješavanje stambenog pitanja, uvesti obiteljsku karticu, te osmisliti mjere za povratak Hrvata iz dijaspore.

Premijer je također obećao smanjiti administrativno i porezno opterećenje gospodarstva i građana. To bi trebalo dovesti do novih investicija, otvaranja novih radnih mjesta i povećanja plaća. Obećao je i odgovorno voditi javne financije, smanjivati javni dug i doseći investicijski rejting. Također će bolje iskoristiti članstvo u Europskoj uniji, raditi na ulasku u schengenski prostor, poboljšati apsorpciju EU fondova, te pripremiti sve za uvođenje eura i predsjedanje Vijećem EU. Premijer je najavio i da nam slijede mirovinska, zdravstvena i obrazovna reforma, te dovršavanje strateških projekata kao što su LNG terminal na Krku i Pelješki most. Također će pripremiti i veliku modernizaciju Hrvatskih željeznica.

No, dok premijer pozitivno gleda na dosadašnji rad njegove Vlade, oporba se ne slaže s njime.

Alisa u zemlji čudesa

„Nakon izlaganja premijera izgleda da živimo kao Alisa u zemlji čudesa, a mi smo na dnu Europske unije, na začelju po BDP-u, na začelju po svim pitanjima, poljoprivrednici nam odlaze, nemamo sela i seljaka“, kazao je Miro Bulj, zastupnik Mosta.

„Izgleda da premijer Plenković i ja ne živimo u istoj zemlji. On živi zajedno s Alisom, u zemlji čudesa i bilo bi dobro da se što prije probudi.“, nastavio je u istom tonu SDP-ovac Gordan Maras. Dodao je da on, nažalost, živi u zemlji gdje 75 posto građana nije zadovoljno ovom situacijom, gdje se premijer hvali pred strancima da njegovi građani imaju niske plaće i gdje poručuje svojim građanima da im je u Hrvatskoj dobro jer je u Africi još gore. Nabrojao je i grijehe ove Vlade kao što su masovno iseljavanje, rehabilitacija ratnih zločinaca, paraliziranost države sukobima unutar HDZ-a i zlouporabama institucija u tom sukobu. HDZ-ovoj vladi zamjera i korupciju koja, tvrdi, kao i zlouporabe institucija, seže do najviših vrhova vlasti. Spomenuo je aferu oko grupe Borg, koja pokazuje da je „postojala svjesna namjera da se pljačka novac iz Agrokora, čime su se neki obogatili za stotine milijuna kuna.“

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a sarkastično je dobacio da bi zastupnicima Bulju i Marasu trebalo uputiti opomenu, te da bi svi zastupnici trebali zapljeskati premijeru zbog onog što je upravo rekao.

Jelena Oberman

FOTO: Alter