Categories AKTUALNO

Tisuće žena završilo na kiretaži bez anestezije, udruga Roda oštro osuđuje ovakvu praksu

Saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević – Lesandrić  šokirala je danas zastupnike u Hrvatskom saboru kad je na raspravi o izglasavanju nepovjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, iznijela svoje iskustvo iz hitne. Svoje iskustvo je iznijela s obzirom da je ignorirao peticiju koje su, kazala je, potpisale tisuća žena, kao i otvoreno pismo upućeno njemu. Nakon spontanog pobačaja, liječnici su joj, naime izveli kiretažu bez anestezije. Uvjeti su, kazala je, bili kao u 15. stoljeću, a i tad je, vjerojatno, bilo puno bolje.

Kiretaža na živo

„Svezali su mi ruke i noge i započeli su proces kiretaže na živo, bez anestezije. Dakle, struganje maternice, unutarnjeg organa, na živo, bez anestezije.  To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu. Ja bi vam svaku sekundu mogla prepričat jer je trajala vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuće ovih žena koje su vam potpisale peticiju, koje su to doživjele. To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ovo prolazi, i ponižavanje svake one žene koja će to u budućnosti, nažalost, doživjeti”, kazala je Ninčević – Lesandrić, te dodala zar ne misle da ženama nije dovoljna činjenica da su izgubile dijete, i emocionalni stres koji prolaze, nego ih se još mora na hitnoj dodatno fizički doslovno iskasapiti i uništiti.

Jandrokoviću je bilo neugodno

Kujundžić joj je odgovorio da se to tako ne radi u hrvatskim bolnicama, da je to njezino individualno iskustvo, te da mu dostavi svoju medicinsku dokumentaciju kako bi vidio o čemu se radi, posve ignorirajući otvoreno pismo, te potpise tisuća žena.

„Kolegice Lesandrić – Ninčević, ja vas molim, jednu vrlo intimnu stvar iznosite i dovodite me u vrlo neugodnu situaciju“, prekinuo ju je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Diskriminacija žena

Na izlaganje Mostove zastupnice reagirala je na Facebooku i udruga Roda-roditelji u akciji, i njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Raširena praksa kršenja kliničkih smjernica i provođenja bolnih zahvata u liječenju bez primjene anestezije ili odgovarajuće analgosedacije, često je povezana s reproduktivnim zdravljem upravo žena – od kiretaže iz najnovijeg primjera do šivanja međice nakon poroda i punkcije folikula na jajnicima tijekom postupka izvantjelesne oplodnje (IVF).

Kiretaže “na živo” u našim bolnicama predstavljaju ozbiljno nepoštivanje stručnih smjernica u liječenju, uskraćivanje prava na najbolju medicinsku skrb i kršenje svih prava pacijentica.

Obavljanje malih kirurških zahvata vezanih uz reproduktivno zdravlje žena bez primjene odgovarajućeg obezboljenja (anestezije), uz sve navedeno, predstavlja i (namjerno?) propuštanje zaštite žena od nepotrebne patnje i boli, te se kao takvo može označiti kao diskriminacija na temelju spola, jer pitanje je – bi li se ovi bolni zahvati vršili “na živo” nad muškarcima.

Roda oštro osuđuje ovakve nestručne, nehumane i diskriminirajuće prakse. Pozivamo na dosljednu primjenu stručnih kliničkih smjernica prilikom zahvata vezanih uz spontani, ali i namjerni prekid trudnoće, na informiranje pacijentica o opcijama medicinske skrbi, kao i osiguranje mogućnosti izbora načina provođenja zahvata.”

Pisale su to, kažu, prije točno 15 mjeseci, te dodaju:

„Žene progovaraju o nasilju koje doživljavaju samo zato što su žene. Povijest se ponavlja. Bez obzira tko je na vlasti, bez obzira tko je ministar zdravstva ili zdravlja, bez obzira na sve to žene su i dalje žrtve nasilja u rodilištima! Dokle više?

Sjećate se akcije Prekinimo šutnju? Prošlo je četiri godine od tada, a stvari se nisu promijenile. Što mislite, nije li vrijeme da ponovno Prekinemo šutnju?“

Jelena Oberman

FOTO: Alter