Categories AKTUALNO

Vatra progutala monumentalno zdanje legendarne katedrale Notre Dame

U požaru koji je izbio u ponedjeljak predvečer vatra je progutala monumentalno zdanje legendarne katedrale Notre Dame. Požar se prenosio uživo, i usprkos naporu 400 pariških vatrogasaca pred očima cijelog svijeta, plamen je doslovce gutao srednjevjekovno, gotičko zdanje, neprocjenjiv spomenik kulture pod zaštitom UNESCO-a.

Bili su to teški trenuci za gledati i mnogima su izazvali tugu i očaj, pogotovo kad se u požaru srušio središnji toranj. Iako se činilo da crkvi nema spasa, kasno navečer pariški su vatrogasci izjavili da su očuvani temelji i konstrukcija zgrade. Prema izvješću Associated Pressa (AP) jedan vatrogasac je ozlijeđen.

Trump: „Pošaljite kanadere“

Francuski predsjednik Emmanuel Macron oglasio se na Twitteru i izrazio svoje duboko žaljenje zbog nemilog događaja. „Kao i svi naši sunarodnjaci, i ja sam tužan dok gledam kako gori taj dio nas“, napisao je. Kako prenosi Time, kasnije te večeri, obećao je da će zajedničkim snagama obnoviti Notre Dame. Pomoć će tražiti i u zemlji i inozemstvu.

Na Twitteru se oglasio i predsjednik SAD-a Donald Trump, koji je rekao da se treba brzo djelovati i možda poslati kanadere. Međutim, kako je na Twitteru pojasnila Francuska civilna zaštita, stotine vatrogasaca čine sve što je u njihovoj moći da stave stravični požar pod kontrolu. Sva sredstva su iskorištena, osim kanadera jer, ako ih upotrijebe, mogla bi se urušiti cijela struktura katedrale.

Kako piše Time, priopćenjem se u ponedjeljak navečer oglasio i Vatikan, prenoseći šokiranost i tugu pape Franje zbog uništenja svjetskog simbola kršćanstva.

Notre Dame izgrađena 1250. godine

Izgradnja Notre Dame započela je 1163. godine, i prema podacima na internet stranici katedrale, završena je 1250. Katedrala Notre Dame je jedna od najpopularnijih europskih turističkih atrakcija, koja privuče godišnje oko 12 milijuna turista.

Katedralu je proslavio francuski pisac Victor Hugo u svom romanu „Zvonar crkve Notre Dame“, objavljenom 1831. godine. Glavni lik romana grbavac je Quasimodo. Kako izaziva strah Parižana svojom neugodnom pojavom, on spas nalazi u katedrali gdje postaje zvonar. Po tom je romanu snimljeno više igranih i animiranih filmova što je katedrali Notre Dame pribavilo kultni status.

Do zvonika je vodilo 387 stuba kroz galeriju himera, mitskih bića nalik na životinje. Najpoznatija od njih je vodoriga koja s vrha katedrale promatra Pariz.

Zadnjih je godina Notre Dame poprilično propala, pa se pristupilo skupoj i opsežnoj restauraciji. Upravo pogreška restauratora navodi se kao uzrok požara, no tek će se istragom otkriti što se zapravo dogodilo.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.