Uskrs kakav ne bi trebao biti i kršćani koji to nisu

Uskrs kakav ne bi trebao biti i kršćani koji to nisu

Uskrs je ove godine prošao u posve drugačijoj atmosferi od uobičajene. Svjedočili smo Uskrsu kakav ne bi trebao biti i kršćanima koji to nisu. Ne zato što nije bilo misa s vjernicima. Ne zato što nije bilo tradicionalnog blagoslova hrane. Ne zato što su se neki svećenici i vjernici oglušili na preporuke pape i biskupa, kao i sasvim obične, ljudske molbe, pa su se ipak okupili na misi. Nego zato što smo svjedočili nasilju koje nije primjereno nijednom čovjeku i niti jednom prostoru, a ponajmanje vjernicima i crkvama. Ponajmanje na najveći katolički blagdan Uskrs.

Napadi na Uskrs

Napadi na novinarke, vrijeđanja okupljenih novinara i udaranje opreme snimateljice obilježili su, naime, ovaj Uskrs u splitskom naselju Sirobuja.  

Prvo je napadnuta novinarka Dalmatinskog portala koja je snimala okupljanje vjernika u crkvi. Nakon što ju je jedan muškarac grubo odgurnuo, uništio joj je i mobitel kojim je uživo prenosila događanje. Zatim joj je crkvenim vratima netko od prisutnih vjernika prikliještio ruku. Snimka tog događaja koji je prenosila uživo ubrzo se proširila internetom i šokirala Hrvatsku. Novinarka je morala zatražiti liječničku pomoć. Nedugo nakon tog napada, na parkiralištu ispred iste crkve dogodio se drugi napad. Napadnuta je snimateljica N1 televizije, što je također zabilježila kamera. Jedan vjernik, ako se tako uopće može nazvati, također muškarac, vozilom se zaletio prema snimateljici, usporio i rukom udario kameru.

Ni svećenik Josip Delaš nije ostao novinarima „dužan“. 

„Neka vas đava nosi, ajte kvragu. Odnija vas đava što prije, ajte ća“, vikao je don Josip Delaš. 

Unatoč upozorenjima iz Splitsko-makarske nadbiskupije i prekršajnoj prijavi policije jer je pozvao vjernike na misu na Cvjetnicu, don Josip Delaš nije odustao od svog nauma da održi misu s vjernicima i za Uskrs. Široj javnosti je postao poznat upravo prošle nedjelje na Cvjetnicu. Tada je urlao na policajce koji su došli na intervenciju. „Bože, jel’ čuješ me? Kazni ga i na moj zahtjev ga kazni. Eto, bit ćeš kažnjen“, rekao je tada svećenik policajcima. 

Epilog događaja na uskršnje jutro je prekršajna prijava protiv svećenika i uhićenje dvojice muškaraca zbog kaznenog djela prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa  i za oštećenje tuđe stvari.

Biskupi ne bi trebali šutjeti

Ne čudi zato nimalo što su se na ovaj Uskrs mnogi katolici u Hrvatskoj osjećali posramljeni. Oni koji trebaju propovijedati mirotvorstvo i ljubav i prema neprijatelju – proklinju. Oni koji trebaju okrenuti i drugi obraz – napadaju. To nije slika Crkve koju itko želi poslati u svijet, a ipak je odaslana. To u krajnjoj liniji nije kršćanski. Najveći katolički blagdan Uskrs ne bi trebao tako izgledati. A ipak je izgledao. Neki kao da u kršćanstvu prihvaćaju samo tradiciju i obrede, a istinska vjera u njihov život nimalo ne dopire. Jer, kako drugačije objasniti to u crkvi neviđeno divljaštvo?

Zato biskupi u ovom slučaju ne bi smjeli šutjeti. Nisu dovoljne uobičajene riječi kojima se ograđuju od slučaja. Svećenik bi trebao biti smijenjen sa svoje dužnosti, jer inače kakvu poruku se šalje javnosti? Da je to slika Crkve? Da se tako slavi Uskrs? Da je to kršćanstvo? 

Hrvatsko novinarsko društvo upozorilo je kako je u Hrvatskoj, trenutno predsjedavajućoj EU-om, očito otvoren lov na novinarke i novinare. Stvorena je, kažu, atmosfera linča u kojoj su novinari krivi za sve. Takve su se, naime, poruke proteklih godina mogle čuti i od pojedinih najviših predstavnika Crkve i najviših državnih dužnosnika, što smatraju nedopustivim. Traže stoga da državni vrh jasno i nedvosmisleno osudi posljednje napade.

Smatramo da ovoga puta neće biti dovoljna osuda državnog vrha, nego i konkretna reakcija nadležnog biskupa. Tako, zaista, ne bi trebao izgledati katolički Uskrs.

Jelena Oberman

FOTO: Mario Strmotić, Hina/ Robert Oberman, Alter/ montaža: Alter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.