Categories ŽIVOT

Trčanjem do dječjeg kampa

Reumatskim bolestima u svijetu je danas zahvaćeno 100 milijuna ljudi, a ono što je manje poznato, oboljela su i djeca. Kako bi prikupili novce za prvi, dječji reuma kamp u Hrvatskoj, Hrvatsko reumatološko društvo 20. listopada, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, na zagrebačkom jezeru Bundek organizira utrke Reumatlon i Mini Reumatlon. Upravo su u tijeku prijave za  utrke, na stranici https://www.stotinka.hr/hrv/organizator/236.

Reumatlon je projekt Hrvatskog reumatološkog društva nastao 2014. godine s ciljem podizanja svijesti o reumatskim bolestima, te o fizičkoj aktivnosti kao najboljem načinu njihove prevencije i značajnom dijelu njihova liječenja. Protekle četiri godine trčao se u okviru godišnjih kongresa društva, a sudionici utrke bili su pacijenti i medicinski profesionalci uključeni u liječenje reumatskih bolesti. Zahvaljujući angažmanu udruge pacijenata Remisija, od 2016. godine održava se i Mini Reumatlon, utrka malih pacijenata oboljelih od reumatskih bolesti. Organizacijski odbor Reumatlona donio je odluku da ovogodišnji, peti po redu Reumatlon i treći Mini Reumatlon, čiji je suorganizator udruga pacijenata Remisija, a parteri Hrvatska liga protiv reumatizma, Hrvatski nacionalni odbor Desetljeće kostiju i zglobova, te Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, otvore za javnost s humanitarnim ciljem.

„U prvom hrvatskom dječjem reuma kampu djeca će se, u sigurnoj sredini, tijekom višednevnog boravka, upoznati s njihovom bolešću, sa svim dijagnostičkim i terapijskim mogućnostima, te će im se općenito dati smjernice za kvalitetan život čiji temelji nezaobilazno leže, među ostalim, i na fizičkoj aktivnosti.“, ističu organizatori. No, kamp, koji će voditi multidisciplinarni stručni tim uglavnom volontera, zahtjeva dosta organizacije i novčanih sredstava, pa je stoga svaka pomoć dobrodošla.

Tako oni koji ne mogu sudjelovati, a žele doprinijeti organizaciji dječjih reuma kampova, svoju donaciju mogu uplatiti na račun otvoren kod Hrvatskog liječničkog zbora. Podaci za uplatu su: Primatelj: Hrvatski liječnički zbor, IBAN : HR7423600001101214818, Poziv na broj: 268-250, Svrha uplate: Donacija – Reumatlon.

 

Više informacija o utrkama i cijelom projektu možete pronaći na  stranici http://reumatlon.eu.

 

Alter.hr

Foto: Reumatlon