Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Tragedija se može dogoditi u sekundi!

Velika tragedija pogodila je u petak malu obitelj iz mjesta Repaš kod Đurđevca kada je njihov obiteljski pas ugrizao njihovu tek mjesec dana staru bebu u kolijevci. Riječ je navodno o psu pasmine Dogo Argentino, odnosno Argentinski pas koji je u vlasništvu oca bebe, malene djevojčice.  Mediji pišu kako je beba zaplakala, te kako se pas, koji je dotad bio u drugoj prostoriji navodno zatrčao do nje i ugrizao je za glavu nanijevši joj teške i po život opasne ozlijede. Beba je u petak navečer hitno operirana u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu i trenutačno je na odjelu intenzivne njege, a doktori se zbog težine ozljeda još ne usuđuju davati nikakve prognoze.

Tragedija koja se može dogoditi svakom

Komentari čitatelja na portalima puni su osude pasmine i roditelja, no kako smo pisali u našem tekstu, struka upozorava da se takva tragedija mogla dogoditi mnogima koji sada prosipaju pamet i otrov po društvenim mrežama, i da svaki pas, bez obzira na pasminu ili veličinu, može ugristi ako se tako posloži situacija. Stoga apeliraju na vlasnike pasa da djecu i pse nikad i ni pod kakvim uvjetima ne ostavljaju same, bez nadzora. Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Prosvjed za žrtve nasilja urodio plodom

Prosvjed za žrtve nasilja urodio je plodom. Nakon subotnjeg prosvjeda Inicijative #spasime, na kojemu je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, u ponedjeljak je predstavnice te Inicijative na čelu s glumicom i scenaristicom Jelenom Veljačom premijer primio i u Banskim dvorima. Kako izvještavaju iz Vlade, na sastanku je dogovoreno da će se do kraja godine otvoriti dežurni telefon za žrtve nasilja te u šest županija, koje ih još nemaju, otvoriti sigurne kuće, a u sklopu srednjoročnih mjera najavljene su izmjene zakona sa strožim kaznama.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Tražila se ostavka ministrice Žalac

Nakon što je početkom ožujka autom naletjela na desetogodišnju djevojčicu  u Vinkovcima i nakon što se doznalo da je auto vozila bez važeće vozačke dozvole, ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac ne izlazi iz fokusa javnosti. Nakon nesreće u javnosti se tražila njezina ostavka zbog političke odgovornosti, a protekloga je tjedna otkriven i „sumnjivi“ mercedes u njezinom dvorištu što je bio novi povod za traženje ostavke. Posumnjalo se da je do automobila došla pogodovanjem, no ona tvrdi da tome nije tako i predočila je dokaze da je auto unajmila njezina majka.

Nakon što je Žalac izjavila da joj netko iz HDZ-a podmeće afere, o cijeloj situaciji se na posve neobičan način oglasio i predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

„Možda netko je sabotira i protiv nje lobira, možda je Vlada, možda su Srbi, možda masoni“, kazao je, između ostalog, Jandroković citirajući stihove poznatog repera Vojka V iz pjesme „Kako to“.

Saborska tragedija

Drugi put u svojoj novijoj povijesti, Sabor je radio cijelu noć, od četvrtka do petka. Doduše, samo su Mostovci „prenoćili“ sjedeći u saborskim klupama. Saborska sjednica trajala je čak 38 sati, da bi naposlijetku s 81 glasova za zastupnici izglasali Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Mostovci su, naime, uložili čak 888 amandmana na konačan tekst toga zakona, no svi njihovi amandmani su odbijeni.

Ipak, najveću pozornost javnosti izazvao je zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović koji je u četvrtak oko 20 sati zatražio stanku “za stranačke konzultacije” s ni manje ni više, nego Jelenom Veljačom.

Aludirajući na njezin sastanak s premijerom zatražio je stanku u maksimalnom, po mogućnosti višednevnom trajanju. Zbog činjenice da Vlada „bezrazložno odbija više stotina predloženih amandmana i zbog prvorazredne državne i narodne pozadine referendumskog zakona, kazao je da traži konzultacije „s najvećim hrvatskim moralnim i intelektualnim autoritetima, a Veljača je u ovom trenutku bez sumnje jedan od nekoliko najvećih moralnih i intelektualnih autoriteta“.

Konačni rezultat toga zakona su veća izdvajanja iz proračuna za izbore za EU parlament, udvostručenje financija za predsjedničke izbore, ali i otežavanje održavanja referenduma na način da se otežava financiranje referendumskih inicijativa.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.