Tjedni pregled: Sumrak saga

Tjedni pregled: Sumrak saga

Tjedan iza nas obilježio je sumrak pravosuđa, sumrak zdravstva i sumrak demokracije u Hrvatskoj.

Zbog slučaja „Daruvarac“ cijela se država digla na noge. Koliko god je izgledalo da je značajan dio Hrvata protiv Istanbulske konvecije, toliko se ovih dana pokazalo da ipak nije. Svi žele da se nasilje kazni. Tisuće Zadrana s tim je ciljem ovoga tjedna izašlo na ulice, dok društvene mreže gore.

Sumrak pravosuđa

Povod svemu je puštanje na slobodu 31-ogodišnjeg Darka Kovačevića zvanog Daruvarac, koji je optužen za brutalno premlaćivanje svoje 18-togodišnje djevojke, koju je zamalo ubio. Istekao mu je, naime, šestomjesečni pritvor, a njegovi odvjetnici jednostavno se nisu pojavili na zakazanom ročištu, pa se i sutkinja ispričavala zato što je morala po sili zakona donijeti takvu odluku. Suđenje se pak još ranije otegnulo jer je prvi sudac koji je preuzeo predmet završio u bolnici, a i odvjetnici okrivljenog su se promijenili.

Kako doznajemo ovoga tjedna, i posljednji odvjetnik u nizu, otkazuje mu suradnju. Umjesto njega, predmet će preuzeti, kako pišu mediji, donedavni sudac Županijskog suda u Zadru Boris Radman. Inače, cijela je Hrvatska svjedočila nasilju. Snimke brutalnog premlaćivanja putem medija obišle su zemlju.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru naložilo je ovoga tjedna policiji i provođenje izvida protiv osoba koje su 13. lipnja bile u kafiću “Chill out” na Meladi, gdje se dogodilo premlaćivanje. Te osobe (navodno) nisu pokušale spriječiti Daruvarca u brutalnom premlaćivanju 18-godišnje djevojke.

Oko slučaja „Daruvarac“ zaiskrilo je i na gradskome vijeću, oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kao i premijer Andrej Plenković.

„Država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku i u kojoj ne postoje zaštitni mehanizmi da se spriječi manipuliranje proceduralnim pravilima, ima ozbiljan problem. I ne, ovo nije pritisak na pravosuđe, nego izraz ogorčenja žene i majke“, kazala je predsjednica.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio izmjene Kaznenog zakona koje bi ubuduće spriječile da odvjetnici ovako manipuliraju sustavom. 

Smrt jednog dječaka

Smrt malenog Gabriela potresla je zemlju. Iako postoje naznake da je devetogodišnji dječak umro zbog liječničke pogreške, još uvijek se čeka službeni nalaz inspekcije da bi se to sa sigurnošću moglo tvrditi.

Podsjetimo, devetogodišnji Gabriel Bebić iz Metkovića, koji je bolovao od upale pluća umro je, tjedan ranije, u KBC-u Split od posljedice sepse. Dva dana prije smrti, dva puta su ga s Hitne u Metkoviću poslali kući, dok su ga dan poslije s Hitne poslali pedijatru. Kako drugo jutro njegova pedijatrica nije bila u smjeni, otac je dječaka doveo kod drugog pedijatra, ali ih ona nije mogla primiti. Otišli su kod treće pedijatrice, koja ga je primila, no dječak se već tada nalazio u jako teškom zdravstvenom stanju.

Građanska inicijativa „Mame i tate iz Metkovića i okolice“ održala je u srijedu popodne pred metkovskim Domom zdravlja miran prosvjed. Tražili su da se što brže riješi problem s nedostatkom uređaja CRP/streptokok analizatora, te hitnu izmjenu pravilnika o medicinsko-biokemijskoj analizi u liječničkim ordinacijama kojim bi se dopustila nabava i uporaba potrebnih aparata.

No, što god ministarstvo poduzelo, ostaje tužna činjenica da ništa neće vratit iz mrtvih malog Gabrijela, kao što nije vratilo niti ljetos tragično preminuloga Mattea Ružića. Stoga i ne čudi što mnogi, ponovo, zazivaju ministrovu smjenu. I jedna smrt je previše u njegovom mandatu.

Biskupu prijeti tužba

Nepoznat netko u srijedu je Općinskim državnim odvjetništvima u Osijeku i Zagrebu podnio anonimnu kaznenu prijavu protiv nadbiskupa Đure Hranića. Razlog je njegova izjava o nasilju nad homoseksualnim osobama, piše Crol.hr.

“Svjestan sam kako su osobe s homoseksualnim sklonostima često doista diskriminirane i neprihvatljivo mi je da netko trpi nasilje samo zato što ima takve sklonosti”, izjavio je u ponedjeljak nadbiskup Đuro Hranić, pa dodao: “Osim ako to baš prakticira u javnosti i izaziva tu istu javnost, onda to mogu, ne odobravam, ali mogu razumjeti”.

Bozanić i Divjak

“Ako odgoj i obrazovanje osposobljuju djecu i mlade za život, a tako bi trebalo biti, u njegovu provedbu treba uključiti sve relevantne institucije: obitelj, vrtiće, škole, društvo, Crkvu, kulturu. Da bi zajedničko djelovanje bilo učinkovito, važno je graditi odgojni savez između navedenih institucija”, kazao je zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić u govoru na tradicionalnom susretu s ravnateljima predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova na području Zagrebačke nadbiskupije.

Nije trebalo čekati dugo, kardinalu je odgovorila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Odgovorila je da se u školama uče znanstvene činjenice, a uključivanje Crkve je moguće onoliko koliko to roditelji dopuštaju. Podsjetila je da su škole uređene zakonima i Ustavom. Svatko, kazala je, treba znati gdje završavaju njegove ovlasti.

Skandal potresa Pantovčak

Mate Radeljić,  postao je poznat široj javnosti po tome što ga je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović  razriješila dužnosti savjetnika za unutarnju politiku. Na Pantovčak je istodobno, kao savjetnica predsjednice, uletjela bivša, poznata novinarka Mirjana Hrga. Hrga će biti savjetnica za strateške politike, odnose s Hrvatskim saborom i Vladom Republike Hrvatske.

No, skandal je izbio kada se Radeljić, ovoga tjedna dramatičnim pismom obratio hrvatskoj javnosti. U njemu iznosi kako je mu je odluku o razrješenju priopćio još 5. prosinca u kafiću “Torte i to” šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić.

„Rekao mi je da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti. U daljnjem tijeku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram: -“Služba u svakom pogledu štiti Predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene”. Zatečen time što čujem uzeo sam pred njim telefon i nazvao Predsjednicu. Najprije se nije javila, ali je nazvala koju minutu kasnije. Prepričao sam joj razgovor s Franićem. Prvo je šutjela koju sekundu, a onda mi je rekla da ne zna o čemu je riječ i da će odmah nazvati njegovog šefa Markića. Franić se na to samo nasmijao i rekao da, ako je tako, ostanemo još neko vrijeme, pa ćemo vidjeti hoće li ga njegov šef Markić nazvati nakon poziva Predsjednice i citiram: “opozvati zadatak”. Markić ga nije nazvao i mi smo se razišli“, piše, između ostalog, Radeljić.

Pismo su opovrgnuli i predsjednica i SOA, no ostaje pitanje da li se ipak službe „nepoćudnih“ rješavaju kroz prometne nesreće. Dobro je, dakle, ponekad, biti nebitan. Iako je ovo, ako je istina, sumrak demokracije u Hrvata.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash