Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Smrt na brodu

Smrt i trovanje na brodu koji je plovio Jadranom ovoga su tjedna potresli Hrvatsku. Na brodu je od posljedica trovanja ugljičnim monoksidom u utorak na Hvaru preminuo 57-godišnji talijanski državljanin. Otrovano je još pet osoba, među kojima i dvoje djece koja su još uvijek u teškom stanju i  liječe se u KBC Split.

Za smrt krivi vlasnik i kapetan broda

Za smrt i trovanje su, po svemu sudeći, krivi vlasnik i kapetan broda. Policijska uprava Splitsko-dalmatinska izvijestila je jučer kako postoji osnovana sumnja da su njih dvojica protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja 8. kolovoza 2019. ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte. Zbog njegovog rada došlo je do istjecanja otrovnih plinova u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina, i posljedično trovanja putnika, izvještava RTL.

No oni se, kako su izjavili u četvrtak na splitskom Općinskom državnom odvjetništvu, ne osjećaju krivima za smrt talijanskog državljanina i trovanje još petero ljudi.

Traže veće plaće u školstvu i zdravstvu

Učitelji, liječnici i medicinske sestre traže veće plaće. Kako doznaje Jutarnji list, nakon razgovora sa sindikatima zdravstva, Vladu očekuju pregovori sa sindikatima u školstvu. Hrvatski učitelji očekuju povišicu od 6 posto, a za Vladu bi to značilo više od 400 milijuna kuna troška. Povećanje plaća u zdravstvu od 3 posto pa opet potom u listopadu za 4 posto proračunski je udar težak 395 milijuna kuna.

Bez ijedne presude

U povodu obilježavanja Dana logoraša u srijedu je u Nemetinu kod Osijeka obilježena 27. godišnjica najveće razmjene logoraša. Radi se o nekadašnjoj crti razgraničenja između Hrvatske vojske i srpskih paravojnih postrojba, gdje je 14. kolovoza 1992. godine iz srpskih koncentracijskih logora dovezeno 714 hrvatskih branitelja, žena i civila koji su razmijenjeni za zarobljene srpske vojnike.

Predstavnici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije podsjetili su i da je u srpskim koncentracijskim logorima bilo i oko 500 osoba koje se još uvijek vode kao nestale osobe i smatra se kako nisu preživjeli zatočeništvo. Logoraši nisu zadovoljni ni činjenicom da nije donesena ni jedna presuda za zločince iako im se znaju imena, niti je Srbija ikada isplatila naknadu za preživljene strahote, piše Osijek031.com.

Inicijativa MOST-a

Most je pokrenuo peticiju da se u Ustavu zaštiti voda kao temeljno ljudsko pravo. Nakon što su skupili potpise oporbe u Saboru, u Rijeci su u srijedu počeli prikupljati potpise građana, a nastavit će i u ostalim gradovima, prenosi HRT.

Zaštitu vode tražit će i putem deklaracija preko gradskih i općinskih vijeća čime žele utjecati na vladajuće da se hrvatsko vodno blago zaštiti kao osnovno ljudsko pravo.

Pernar nije cijepio sina

Saborski zastupnik Ivan Pernar ovoga je tjedna dobio sina. Međutim, javnost je uznemirio svojom odlukom da ga ne cijepi. Cijeloga tjedna putem svog Facebook profila Pernar tako širi vrlo štetnu antivakcinersku kampanju, pozivajući svoje sljedbenike da učine isto, kao i sve one koji su protiv cijepljenja da glasaju za njega.

Jelena Oberman

FOTO: Maximilian Weisbecker/Unsplash

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.