Olujno nevrijeme

Prema definiciji, olujno nevrijeme je poremećaj u  atmosferi koji izaziva značajne promjene u polju vjetra, tlaka i temperature. Razmjeri koje vjetrovi mogu doseći sežu od veličine tornada (promjer od 1 kilometar) do izvantropskih ciklona (promjera od 3000-5000 km). Izuzetno brzi vjetrovi, brži od 32,7 m/s, nazivaju se orkani. Osim vjetra, koji je po meni najgori dio oluje, tu su često još nalaze i padaline. Nakon temperatura koje su nas pratile ovih dana, znaju se izmjenjivati kiša i tuča. Da bi ugođaj bio potpun, tu se još nađu munje i gromovi u velikom broju.

Veličanstvena predstava prirode

Što se mene tiče, zapravo su veličanstvena predstava prirode. Osobno sam veliki ljubitelj oluja. Volim ih gledati, slušati i osjetiti njihovu moć. Volim si svaki puta iznova osvijestiti čovječju malenkost i slabost naspram Božjeg izričaja moći u obliku olujnih nevremena. 

Nije to jedini razlog. Volim i ono što slijedi nakon nje, a to je neka vrsta prirodnog pročišćenja koje mi ponovno omogućava da bistro razmišljam. 

Kada je oluja već počela, ne može se puno toga učiniti, osim skloniti negdje na sigurno i suho i čekati da prođe. Ponekad je teže “preživjeti” predolujno stanje. Pred oluju se često javlja jaka sparina, koja može izazvati glavobolje, nervozu i jedno opće loše osjećanje koje pospješuje najezda nervoznih komaraca. To je nekada teže izdržati od same oluje.

Stanje nakon oluje

Stanje nakon oluje može biti posebno potresno jer nikada se ne zna koliku štetu su napravile kiše i razorni vjetrovi, pa nerijetko možemo naići na štetu u vidu slomljenih grana i drveće, pokidanih žica, poplava ili požara. Ponekad se i jedno nadovezuje na drugo i sada treba udružiti snage, po potrebi zatražiti pomoć i navaliti svim silama na saniranje  štete.

Slično je i u mom životu. Pogotovo od kada je moja MS sustanarka sa mnom. Tako ona malo češće izaziva, po  meni još manje oluje, ali ipak oluje. Jedino, ono pred olujno stanje je ponekada malo nerazumljivo i tanka je granica između pred olujnog stanja i same oluje. Ponekad ju je teško razlučiti, jer kada počne nervoza ili stanje mutnoće u glavi, teško je razlučiti da li je to najava oluje ili je već počela. Kako god bilo, već toliko znam da ako je oluja počela, uskoro kreće priprema, suočavanje i borba. Priprema je potrebna kako bih budno pratila i prepoznala sve simptome koji bi se mogli dogoditi, od pogoršanja vida, hoda, okusa i vrlo, vrlo niske stope tolerancije. Pogotovo nisku toleranciju tada pokazujem prema tzv. ljudima šišmišima koji ti svojim nekakvim dosadnim ispadima pokušavaju sisati tvoju energiju, koju u oluji imam još manje nego inače. 

Oluja je počela

Suočavanje je konačno priznavanje da je oluja zaista počela. Dosta je bilo zavaravanja, vrijeme je da priznam da je tu, da može ojačati i da moram dobro promatrati što radi i u kojem smjeru se kreće. Ako dobro osluškujem, sada sam već u mogućnosti predvidjeti neke stvari koje mi moja MS oluja priređuje. To borbu s posljedicama čini nešto lakšom i predvidljivijom. 

No, kako su oluje ipak najvećim dijelom nepredvidljive, a pogotovo njihove posljedice. Tako u kontekstu oluja, MS sustanarka je osnovna oluja, a tromboza veliki komad otpada kojeg je uskovitlani vjetar bacio na već polomljeno stablo koje je onda palo na auto.

Pošto ja, kao što sam već rekla, volim oluje, i gledam na njih kao na izazov, tako i na ove svoje oluje gledam kao na izazove i već neko vrijem kujem planove kako ću sanirati štetu i vratiti organizam u stanje prije oluje, a ako se baš jako zainatim, a blizu toga sam, možda i poboljšam stanje.

Bino je, kada se nađem u oluji, a možda sam tada usred pučine, da ne dopustim vjetru i valovima da me potegnu na dno, nego da pokušam hodati po vodi. Hodati po vodi, ali ne poput Isusa, već poput Petra, s kakvim takvim povjerenjem da to mogu, a ako neću moći sama, da ću dobiti svu potrebnu pomoć.

„’Dođi!’ odgovori Isus. Petar iziđe iz lađe te hodajući po vodi pođe prema Isusu.“ (Mt 14, 29)

Mirjana Krpelnik

FOTO: Josep Castells/Unsplash

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.