Tjedni pregled: Pupovac ignorirao Ovčaru, još uvijek se traga za 1922 nestalih, gerila vrtlarenje Živog zida, u opticaju legalna droga

Tjedni pregled: Pupovac ignorirao Ovčaru, još uvijek se traga za 1922 nestalih, gerila vrtlarenje Živog zida, u opticaju legalna droga

Predsjednik SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac  došao je u subotu u Vukovar odati počast žrtvama ratnih razaranja  u tom gradu. No, ni 27 godina nakon pada Vukovara nije došao u Kolonu sjećanja, niti je posjetio Ovčaru, masovnu grobnicu i mjesto gdje su Jugoslavenska narodna armija i srpske paravojne postrojbe izvršile najveći masovni pokolj civila i vojnika u Domovinskom ratu.

Ignorirao Ovčaru

Umjesto toga u podne je, u pratnji policije, bacio vijenac sa srpskim obilježjima u Dunav kod veslačkog kluba. Radi se o mjestu gdje su, kako pišu Novosti, u ljeto i jesen 1991. godine ubijani građani Vukovara srpske nacionalnosti. Potom je na Memorijalnom groblju položio vijenac za hrvatske žrtve, pri čemu mu je dio okupljenih branitelja i građana okrenulo leđa.

„Nakon sastanka sa svim vodećim ljudima srpskih organizacija u Vukovaru, odlučio sam doći danas da mogu na miru doći položiti vijenac, izraziti pijetet bez da imam osjećaj da ikome smetam. Došao sam danas kako bi izbjegao ono što mi se dogodilo dva puta, da ne mogu iz najdubljeg poštovanja prema žrtvama položiti vijence”, kazao je Pupovac. Dodao je da neće svi Srbi razumjeti dolazak, niti će svi Hrvati prihvatiti poruke koje šalje.

No, ako je poruka ignoriranje mjesta masovnog zločina, onda je dolazak Pupovca u Vukovar više pljuska žrtvi Vukovara, nego iskreno izražavanje pijeteta. Pitanje je i zašto je javnost tek sad doznala za srpske žrtve u Vukovaru, i o kakvom se, i čijem, tu zločinu radi.

Još uvijek se traga za 1922 nestalih

Još uvijek se traga za 1922 nestalih u Domovinskom ratu, upozorile su novine 24 sata u povodu Vukovarske obljetnice. U posebno pripremljenom videu kojeg možete pronaći OVDJE, 24 sata donosi njihove priče i kompletan popis nestalih.

Izvor: 24 sata, snimka zaslona
U opticaju legalna droga

Među djecom i mladima u opticaju je posve legalna, sintetička droga koja izaziva halucinacije, grčenje organizma slično epilepsiji, nesvjesticu, pa i smrt. Kako već deset dana upozoravaju hrvatski mediji, radi se o takozvanim osvježivačima zraka. Ali, već i letimičan pogled na ambalažu proizvoda, otkriva da se ne radi o nikakvim osvježivačima.

Još krajem travnja 2015. godine, tadašnji glasnogovornik Ministarstva zdravlja Josip Jagić je za tportal rekao da će već sljedeći tjedan pred Vladu doći prijedlog izmjena i dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Prema tom Prijedlogu ministar zdravlja trebao je imati mogućnost zabraniti svaku sumnjivu sintetičku supstancu, čak i prije nego što bude stavljena na službeni popis droga. Međutim, ništa se dosad po tom pitanju nije dogodilo.

Posve identična obećanja pristižu i od ove vlasti. Ministarstvo zdravstva krenulo je sa javnom raspravom oko izmjena zakona o zlouporabi droga, i prijedlog je u raspravi, javlja Provjereno. ”Novim zakonom će se stvari ubrzati i omogućiti ministru, u slučaju sumnje da se radi o psihoaktivnoj tvari, da je odmah izuzme i povuče s tržišta na najviše godinu dana dok se ne utvrdi rizik od takve tvari. Bit će zabranjen i uklonjen iz prodaje i svaka osoba koja će prodavati takvu tvar biti će kažnjena s kaznom najmanje od 100 tisuća kuna”, pojašnjavaju iz Ureda za suzbijanje droga.

Pitanje je hoće li se ovoga puta nešto ipak promijeniti, ili će vlasti i dalje ponavljati jedno te ista obećanja, bez namjere da ih i ostvare, dok će djeca i dalje padati u nesvijest po cesti i riskirati život konzumirajući takve, još uvijek legalne, otrove.

izvor: internet, snimka zaslona
Gerila vrtlarenje Živog zida

Prošloga se tjedna osebujna stranka Živi zid bavila gerila vrtlarenjem. Aktivisti stranke su iz, kako kažu, prkosa bezakonju i diktaturi Bandića koji je preuredio Trg žrtava fašizma, odnosno prostor oko Džamije, a da nije poštivao propisanu proceduru, odlučili posaditi dvije magnolije. Magnolije su posadili na mjestu gdje su stajale magnolije prije preuređenja, a čije je vađenje proljetos izazvalo revolt dijela građana, udruga i političkih grupacija.

Sadnja dvije magnolije na Trgu žrtava fašizma, rezultirala je uhićenjem glavnog tajnika Živog zida, Tihomira Lukanića, i još jednog aktivista, jer su remetili javni red i mir. Naime,  živozidaši su se posvadili s radnicima Gradskog holdinga koji su došli iščupati netom posađene magnolije. Policija ih je privela jer im nisu htjeli pokazati osobne iskaznice. Tako se gerila vrtlarenje pretvorilo u još jedan cirkus s policijom i zabavu za javnost u režiji Živoga zida.

snimka zaslona

 

 

Jelena Oberman

FOTO: snimka zaslona