Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen s primjesom gorčine

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen s primjesom gorčine

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježava se na današnji dan. Diljem Hrvatske građani su sinoć palili svijeće u znak sjećanja na dan, kad je prije 27 godina Vukovar pao u ruke JNA i srpskih paravojnih postrojbi, a njegovi stanovnici i branitelji doživjeli neviđena mučenja, torturu, progon i masovni pokolj. Deseci tisuća ljudi iz Hrvatske  i inozemstva došli su danas u Vukovar na komemoraciju i u kolonu sjećanja kako bi odali počast gradu heroju. To je najmasovniji mimohod ikad.

Dan sjećanja

U Vukovar je pristigao i kompletan državni vrh, brojni ministri, saborski zastupnici, oporbeni čelnici, te brojni drugi uglednici. Zvona svih crkava u Hrvatskoj zazvonila su danas u 18 sati i 11 minuta u spomen na žrtvu Vukovara. Večeras je niz Dunav pušteno i nekoliko stotina upaljenih lampiona u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara.

Komemoracijom i kolonom sjećanja obilježena je i godišnjica pada Škabrnje, malog mjesta u zadarskom zaleđu koje je okupirano na isti dan kada i Vukovar. Tamo se, prema izvještajima HTV-a okupilo oko 15 tisuća ljudi, što je, također, više nego ikad ranije.

Izravni prijenos

Vukovarsku komemoraciju izravno je prenosio HTV. Kolona sjećanja, kao sjećanje na kolonu kojom su Vukovarci 1991. godine prisilno napuštali grad, krenula je od vukovarske bolnice, a završila na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Predvodili su je hrvatski branitelji i članovi obitelji ubijenih, zatočenih i nestalih branitelja Vukovara, iza njih su bili pripadnici Hrvatske vojske, koji su nosili zastave svih ratnih postrojbi u Republici Hrvatskoj te dvadesetak povijesnih postrojbi iz svih krajeva Hrvatske.

Dok je kolona prolazila gradskim ulicama opasanim sa nekoliko tisuća lampiona, koje su jutros upalili vukovarski osnovnoškolci, zvonila su crkvena zvona sa župne crkve Sv. Filipa i Jakova. Na Memorijalnom groblju su najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala počast poginulima u obrani Vukovara. Državni vrh vijence je položio i na Spomen-obilježje masovne grobnice na Ovčari. Misu zadušnicu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je mons. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup  iz austrijskoga Gradišća.

Pad Vukovara

Daleko brojčano i oružano premoćne Jugoslavenska narodna armija i srpske paravojne postrojbe opsjedale su Vukovar gotovo puna tri mjeseca. Na Vukovar je padalo i 11 tisuća granata dnevno, poginulo je više od 2500 ljudi, a grad je bio gotovo u cijelosti sravnjen sa zemljom. Bilo je to i ostalo najveće uništenje nekog grada na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Materijalna šteta procijenjena je na oko 10 milijardi kuna. Okupacija Vukovara potrajala je sve do 15. siječnja 1998. godine i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Nitko nije kažnjen ni za Vukovar ni za Škabrnju

No, Dan sjećanja obilježava se s primjesom gorčine. Kako danas piše Slobodna Dalmacija, nitko od nalogodavaca ni 27 godina nakon razaranja toga grada, još nije kažnjen. Niti je itko od vrha JNA ikada osuđen. Stvarni organizatori mučenja i smaknuća na Ovčari, Veleprometu, Nuštru, Lovasu, Berku i ostalim mjestima sa šireg vukovarskog područja ni u Haagu, ni u Hrvatskoj, ni u Beogradu još uvijek nisu dovedeni pred lice pravde.

Nitko nije kažnjen ni za razaranje i pokolj u Škabrnji, iako su svi nalogodavci poznati, kako se moglo čuti u izravnom prijenosu HTV-a. Do oslobođenja u Oluji 1995. u Škrabrnji je ubijeno 86 mještana, od toga 43 na današnji dan 1991. godine.

 

Jelena Oberman

FOTO: Alter